KPSS’de çıktı! T.C. kimlik numarası uygulaması ne zaman başladı?

Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) bu soru soruldu. Milyonlarca aday bu soru sayesinde sıralamada öne geçmeyi başardı. T.C. kimlik numarası uygulaması hangi yıl başladı? İşte cevabı…

  • Oluşturulma Tarihi : 16.07.2025 11:40
  • Güncelleme Tarihi : 16.07.2025 11:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
KPSS’de çıktı! T.C. kimlik numarası uygulaması ne zaman başladı? haberinin görseli

ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS oturumları sırasında sorulan bazı sorular, adaylar arasında merak konusu oluyor. Bunlardan biri de "T.C. kimlik numarası uygulaması hangi yıl başladı?" sorusu oldu. Adaylar, hem doğru cevabı öğrenmek hem de sorunun detaylarını araştırmak için internette araştırma yapmaya başladı. Türkiye’de resmi kimlik sisteminde köklü bir değişiklik olan bu uygulama, vatandaşlık hizmetlerinde dijital dönüşümün de temelini oluşturdu. Peki, T.C. kimlik numarası ilk kez hangi yıl kullanılmaya başlandı? İşte detaylar…

kpss

T.C. KİMLİK NUMARASI UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLADI?

28 Ekim 2000 tarihi itibarıyla her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına özel bir kimlik numarası verilerek T.C. kimlik numarası uygulaması resmi olarak başlatıldı.
Bu sistemin hayata geçirilmesindeki temel hedefler arasında; aynı isim ve soyadı taşıyan bireyler arasında oluşabilecek karışıklıkların önüne geçilmesi, kimlik tespit işlemlerinin daha hızlı ve doğru yapılabilmesi, kişilerin doğumdan itibaren tüm işlemlerinin tek bir numara üzerinden yürütülmesi yer alıyor.
Ayrıca, kamu kurumları arasında veri paylaşımının kolaylaştırılması ve vatandaşlara daha güvenli, hızlı kamu hizmeti sunulması da uygulamanın amaçları arasında bulunuyor.
T.C. kimlik numarası, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından her vatandaşa özel olarak atanan, toplam 11 haneden oluşan ve yalnızca rakamlardan meydana gelen bir sayıdır. Bu numaranın son hanesi çift sayı olmak zorundadır.
Kimlik numarası sistemi, aynı zamanda basit hata denetimi yapabilen özel bir algoritma ile çalışır. Örneğin, ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı oluşturur. Ayrıca, 1., 3., 5., 7. ve 9. rakamların toplamının 7 katı ile 2., 4., 6. ve 8. rakamların toplamının 9 katı toplanır; bu toplamın birler basamağı 10. rakamı verir. Yine, tek sıradaki rakamların toplamının 8 katının birler basamağı da 11. rakamı belirler.
Bu algoritma sayesinde yaklaşık 900 milyon geçerli T.C. kimlik numarası üretilebilmektedir.