Sayfa Yükleniyor...
Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, doğada yetişen mantarların artan yağışlarla birlikte üremesinin ve tüketiminin artmasına bağlı olarak zehirlenme vakalarında da artış olabileceği konusunda vatandaşları uyardı. Dr. Yılmaz, doğal alanlarda yetişen mantarların yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti
Dr. Yılmaz, doğal ortamlarda yetişen bazı mantarların yapısında zehir bulunduğunu ve bu mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak tüketilmesi sonucunda ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, yağışların bol olduğu mevsimlerde mantar zehirlenmeleri vakalarında artış görüldüğünü belirtti. Dr. Yılmaz, "Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğu unutulmamalıdır" dedi.
Zehirlenme belirtilerinin, mantarda bulunan zehirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Yılmaz, bu belirtilerin çeşitlilik gösterebileceğini söyledi. "Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler görülebilir. Bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir," diye ekledi.
Dr. Yılmaz, vatandaşların doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları, bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme riski taşımaz," dedi. Ancak, kültür mantarlarının yetiştiği ortamda bazı mikroorganizmaların bulunabileceğini ve çiğ olarak yenmesi durumunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerine yol açabileceğini de hatırlattı.
Mantar alırken ambalajlı olanların tercih edilmesi ve ambalajında tüketiciyi bilgilendiren etiketlerin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten Dr. Yılmaz, güvenli mantar tüketimi konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, son olarak, zehirlenme konusunda bilgi almak isteyen vatandaşların 7/24 hizmet veren Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni 114 numaralı telefondan arayabileceklerini bildirdi. Bu hizmetin, zehirlenme vakalarında hızlı ve doğru bilgiye ulaşmak için önemli bir kaynak olduğunu vurguladı.
HABER MERKEZİ