- Genel
- 07.07.2025 17:21
Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe-Kilit Harekatı kapsamında bir mağarada yürütülen operasyonda metan gazına maruz kalan 19 askerden 12’si şehit oldu. Yaşanan bu üzücü olay, metan gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerini yeniden gündeme taşıdı. Peki, metan gazı nasıl bir gazdır? İşte metan gazının temel özellikleri ve yaratabileceği zararlar…
Metan gazının ne olduğu ve nasıl oluştuğu konusu son günlerde yoğun şekilde araştırılıyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekâtı bölgesindeki bir mağarada gerçekleştirilen arama-tarama sırasında metan gazına maruz kalan askerlerden 12’sinin şehit olduğunu duyurdu. Doğal gazın önemli bir bileşeni olan metan, solunması halinde ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabiliyor. Peki, metan gazı nedir, nasıl oluşur? Metan gazının özellikleri ve insan sağlığına etkileri nelerdir?
Metan, kimyasal formülü CH4 (Karbon ve 4 Hidrojen atomu) olan bileşiktir. Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Doğal metan gazları atmosfere zarar vermez.
Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su ve 55.5 MJ/kg ısı açığa çıkar.
Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir.
Metan başka kimyasallarla karıştığında patlayıcı olabilir. Yüksek konsantrasyonda metan gazı tutuştuğunda ölümcül olabilir. Toprağın altından gelen doğal metan madenlerdetrajik patlamalara sebep olmuştur.
Metan gazı direkt olarak zehirli olmazken yüksek derece solunması ölüme yol açabilir. Yüksek oranda metan gazına maruz kalmak ve kapalı alanda bulunmak kısa süre içerisinde belirtiler göstermeye ve ardından ani zehirlenmelere yol açabilir. Hava sirkülasyonunun olmadığı yerlerde maruz kalınan metan gazı, ölüme yol açabilir.
Metan gazı birikmesi sonucu oksijen seviyesinin düşmesiyle şu belirtiler görülebilir:
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Sersemlik hissi
Yorgunluk
Bulantı
Nefes darlığı
Bilinç kaybı
Uzun süre maruz kalındığında ölüm
Bu belirtiler genellikle aniden ve hızlı şekilde ortaya çıkar, çünkü kişi metan gazını fark edemez, kokusuzdur.