Müşteki ne demek? Müşteki davalı mı davacı mı?

Müşteki bir olayla ilgili olarak mahkemeye şikâyette bulunan kişi anlamına gelir. Müşteki ne demek? Müşteki sanık ne demek? Müşteki şüpheli ne demek? Mahkemede müşteki ne yapar? Müşteki davalı mı davacı mı? Hukuki bir terim olan müşteki hakkındaki bilgiler haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 16.08.2024 12:29
  • Güncelleme Tarihi : 16.08.2024 09:29
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Müşteki ne demek? Müşteki davalı mı davacı mı?

Bir suç eylemi dolayısıyla zarar görmüş, mağdur olan bir kişi adli makamlara bununla ilgili olarak şikâyette bulunması durumunda müşteki sıfatını kazanır. Ancak müşteki kavramı ceza yargılanmasında kullanılırken davacı ifadesi ise hukuk davalarında kullanılır. Buna göre davacı ve müşteki hukuk sisteminde farklı davalarda kullanılan terimlerdir. Hukuki anlamda müştekinin şikâyeti ve ifadesi, suçun açığa çıkmasında kritik bir unsurdur. Soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde müştekinin çeşitli hakları bulunmaktadır. Hukuk sistemi, adil bir yargılanma adına müştekinin haklarını korur. Müşteki, şikâyet hakkını zaman aşımı dolmadan kullanmalıdır. Bu süre, takibi şikâyete bağlı olan suçlarda failin ve fiilin öğrenilmesinden başlayan 6 ayı kapsar. Müşteki ne demek? Müşteki sanık ne demek? Müşteki şüpheli ne demek? Mahkemede müşteki ne yapar? Müşteki davalı mı davacı mı? Müşteki hakkında detaylı bilgiler haberin devamında…


Müşteki sanık ne demek? Müşteki şüpheli ne demek?


Bir suç eyleminde mağdur ve masum olan taraf müştekidir. Sanık bir suçtan dolayı yargılanan kişiyi ifade eder. Buna göre müşteki sanık olarak adlandırılan kişi hem müşteki hem sanık konumunda bulunacağı bir durumda olmalıdır. Müşteki sanık, mağdur olduğu bir davada şikayetçi konumundayken bu süreçte başka bir davada işlediği suçtan dolayı yargılanmaktadır. Bu durumda bir ceza davasında iki süreci de aynı anda yaşayan bir kişinin durumunu ifade etmektedir. Müşteki sanık, aynı olayda birbirinden şikayetçi olan kişiler için de geçerli olabilir. Müşteki şüphelinin müşteki sanıktan farkı mahkemeye yargılama aşamasında dahil olmasıdır. Kişi mahkemeye yargılama aşamasında dahil olmadığında müşteki sanık, dahil olduğunda müşteki şüpheli olarak adlandırılır. 


Davada müşteki ne demek? Mahkemede müşteki ne yapar?


Kişi, şikâyet etme hakkını kullanarak Cumhuriyet Savcılığına başvuru yapar. Müşteki, kural olarak mahkemeye gitmeli ve beyanda bulunmalıdır. Mahkemede müştekiye soruşturma aşamasından sonra kovuşturma aşamasında davaya dahil olma talebinin olup olmadığı sorulur. Müşteki mahkemede, suçta zarar gören ve bunu beyan eden kişi olarak yer alır. Mahkemede müşteki sorulan soruları konu dışına çıkmadan sade ve doğru bir şekilde yanıtlamalıdır. Bu durum mahkemede müştekinin beyanı ve şikâyeti sonucu hak kaybına uğramaması açısından önemlidir. Mahkemede müşteki, hâkimin sağ tarafında bulunur. Ancak mahkemede kişi müşteki sanık durumunda bulunuyorsa sanık sıfatı ağır bastığından sanık yerinde bulunur. Kişi davada sadece müşteki durumunda bulunuyorsa bu sicil kaydını etkilemez. 
 

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ