Nafile Namazlar Hangileridir? Nafile Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Namaz, farz, sünnet ve nafile olmak üzere üç kategoride sınıflandırılır. Nafile namazlar farz ve sünnet namazların dışında kalan, kişinin isteğine bağlı olarak kıldığı ve ekstra sevap kazandıran namazlardır. Nafile namazlar kişinin ibadetini artırması ve Allah'a daha fazla yaklaşması için fırsat sunar. Peki nafile namazlar hangileridir? İşte detaylar…


  • Oluşturulma Tarihi : 03.04.2024 14:22
  • Güncelleme Tarihi : 03.04.2024 11:22
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Nafile Namazlar Hangileridir? Nafile Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Nafile namazlar, farz ve sünnet namazlarının dışında kalan ve Peygamber Efendimiz'in zorunlu kılmadığı, gönüllü olarak kılınan namazlardır. Bu namazlarda belirli bir rekât sayısı zorunlu değildir; kişi iki rekât veya daha fazlasını kılabilmektedir. Nafile namazlar, kişinin isteğine bağlı olarak kılınır ve ekstra sevap kazanmasına vesile olur. Peki nafile namazlar hangileridir? Detaylar haberimizde…

Nafile Namazlar Hangileridir?

Gönüllü olarak kılınan nafile namazlar şunlardır:

1- Evvabin Namazı,

2- Teheccüd Namazı,

3- Kuşluk Namazı,

4- Yolculuk Namazı,

5- Tesbih Namazı,

6- Tevbe Namazı,

7- Hacet Namazı,

8- İstihare Namazı,

9- İstiska/Yağmur duası namazı,

10- Küsuf Namazı,

11- Husuf Namazı

nafile namazı

Nafile Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Nafile namazların her birinin belirli bir vakti vardır. Salat-u Evvabin, akşam namazından sonra kılınır. Belirli bir rekat sayısı yoktur. Yatsı namazının başlamasına yarım saat kala kadar kılınabilir. Nafile olduğu için cemaatle kılınmaz ve cemaatle namaz kılınmaz. İki, üç veya dört rekat olarak kılınabilir.

Tesbihat namazı ise dört rekat mendup bir namazdır. Tekbir alındıktan sonra "Subhaneke" duası okunur ve ardından "Subhanellahi ve’l hamdu lillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber" on beş kez tekrarlanır. Euzu besmele, Fatiha ve zammı sure okunduktan sonra rukuya varmadan önce yine yukarıdaki duayı 15 kez okunur. Daha sonra rukuya varılır.

Rukuda üç defa "Subhanerabbiyel Azim" denir ve yine 15 defa aynı duayı tekrarlanır. Doğrulurken "Rabbene lekel hamd" denir ve yine 15 defa yukarıdaki duayı okunur. Secdede "Subhane rabbiyal ala" zikri üç defa tekrarlanır ve yine 15 defa "Subhanellahi..." (yukarıdaki dua) okunur. Secdeden doğrulunurken "Subhane rabbiyel ala" denir ve yine 15 defa yukarıdaki dua okunur. Tekrar secdeye gidilir ve bir önceki secdede yapılanlar aynen tekrarlanır. Bu şekilde diğer rekatlar tamamlanır.

Nafile namazların farklı şekillerinden biri kuşluk namazıdır. Bu namaz, sabah güneşin yükselmesinden sonra kılınmaya başlar ve öğle namazına yarım saat kala sona erer. İki, üç veya dört rekat ve katları kılınabilir.

nafile namazı 2

Yolculuk namazı, bir yolculuğa çıkmadan önce kılınan iki rekat namazdır. Yolculuk sırasında karşılaşılabilecek belalardan korunmak için kılınan özel bir namazdır.

Teheccüd namazı, Yatsı namazının sünneti ile vitr arasında kılınır. Bu namazı kılmak için önerilen yöntem, kişinin önce Yatsı sünnetini kılması, sonra uyuması ve gece kalkıp istediği kadar nafile namaz kılması ve en sonunda vitr namazını kılmasıdır. Eğer yatmadan önce vitr kılınırsa, gece kalkıldığında vitr kılınmadan önce teheccüd namazı kılınabilir.

İstihare namazında ilk rekatta Kafirun suresi, ikinci rekatta İhlas suresi okunur. Ardından istihare duası yapılır. Hacet namazı, hacet duası ve ayetleriyle başlar ve iki rekattır. Tevbe namazı da iki rekattır.

Yağmur veya istiska namazında, namaza çıkacak olanlar yağmurun yağdığı gün ve o günü takip eden üç gün boyunca oruç tutarlar. Namaz sırasında toplulukta bulunan herkes tevbe eder ve bu esnada aileleri ve hayvanları da yanlarında bulunmalıdır. Dua esnasında eller iyice kaldırılır ve koltuk altları görünür hale gelir. Yağmur duasının ardından iki rekât namaz kılınır. Küsuf veya güneş tutulması namazı da iki rekattır. Hüsuf veya ay tutulması namazı da iki rekattır.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ