- Genel
- 06.05.2025 00:46
Necip Hablemitoğlu davasında dinlenen tanıktan şok eden sözlerin ortaya çıkmasının ardından Necip Hablemitoğlu kimdir sorusu merak ediliyor. Peki, Necip Hablemitoğlu suikasti nedir?
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastının zanlılarından firari emekli Albay Mustafa Levent Göktaş, Bulgaristan'da yakalanmasının ardından Tarihe Hablemitoğlu suikasti olarak geçen davada dinlenen tanığın ‘Tetiği kimin çektiğini biliyorum’ demesinin ardından yeniden gündem oldu. Vatandaşlar ise Necip Hablemitoğlu davasında son durum merak ediyor. Peki, Necip Hablemitoğlu kimdir? Necip Hablemitoğlu neden öldürüldü? Necip Hablemitoğlu davası nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...
Türk tarihçi ve yazar Necip Hablemitoğlu, 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara'da doğdu ve 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde meydana gelen suikast sonucu hayatını kaybetti. Öldürüldüğü tarih itibariyle Ankara Üniversitesi'nde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl boyunca Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi dersleri vermiş bir akademisyen olarak tanınıyordu.
Hablemitoğlu, ölüm tarihine kadar Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi konusunda yoğun çalışmalar yaptı. Orta Avrupa ve Balkanlar'da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında önemli alan çalışmalarına liderlik etti. Hablemitoğlu, aynı zamanda öğretim üyesi olan eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evliydi ve Kanije ile Uyvar adlarında iki kız çocuğu babasıydı.
18 Aralık 2002 tarihinde, Dr. Necip Hablemitoğlu'nun evinin önünde meydana gelen silahlı saldırı sonucunda vefat etti. Ardından, 21 Aralık 2002'de cenazesi Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Cinayetin hemen ardından, Hablemitoğlu'nun elektronik posta ve telefonuna ulaşan tehdit telefonları, emniyet mensupları tarafından incelenmek üzere toplandı.
Katil zanlıları arasında değerlendirilen Nuri Gökhan Bozkır, suikast olayının ardından Millî İstihbarat Teşkilatı tarafından Aralık 2019'da yurt dışında yakalanarak, adli sürecin ardından 26 Ocak 2022 tarihinde Türkiye'ye getirilip emniyete teslim edildi.
Ailesi, Hablemitoğlu'nun ölümüyle ilgili olarak İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesinde dava açtı ve mahkeme sonucunda İçişleri Bakanlığı, aileye 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu cinayetini "adi bir cinayet vak'ası" olarak değerlendirdiğini belirtmişti. Bununla birlikte, cinayetin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı, hâlâ "hazırlık soruşturması"nın devam ettiğini ifade ediyordu.
Necip Hablemitoğlu'nun ölümü etrafında birçok iddia dolaşmaktadır. Bir teoriye göre, Alman GSG 9 timleri, Bergama ve Alman Vakıfları üzerine yaptığı araştırmalardan dolayı onu hedef alarak öldürdü. Başka bir görüşe göre, laiklik konusundaki hassasiyeti sebebiyle suikaste uğradı. Bir diğer teoriye göre ise, Ergenekon örgütü tarafından öldürülerek suçu İslami kesime atma çabası içerisinde bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise 2016'da Fetullah Gülen dahil 73 kişi hakkında silahlı terör örgütü kurma suçlamasıyla dava açtı ve bu davada Hablemitoğlu cinayeti "FETÖ" ile ilişkilendirildi.
Ergenekon davası sürecinde, tanıkların ifadelerine göre, Hablemitoğlu'nun ölümünden önceki araştırması Alman vakıflarının Türkiye'deki faaliyetlerine odaklanıyordu. Hablemitoğlu'nun iddialara göre, bu araştırmasıyla Alman vakıflarının Türkiye'de yasal olmayan faaliyetlerde bulunduğu, etnik ve mezhepsel ayrılıkları kışkırttığı ve altın madeni karşıtlarını örgütlediği gibi önemli bilgilere ulaştığı ileri sürüldü. Hablemitoğlu, bu iddiaları açıklamak üzere bir hafta sonra Ankara 1. No.lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülecek olan "Alman Vakıfları" davasında tanıklık yapacaktı. Ancak bu planı, evinin önünde suikasta uğrayarak sona erdi.
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım, yaptığı bir ifadede Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Osman Gürbüz ile yaptıkları toplantıda Hablemitoğlu'nu öldürmeyi teklif ettiklerini ve bu teklifi kabul etmediği için Veli Küçük'ün Osman Gürbüz'e "Osman, bu iş yine sana kaldı" dediğini belirtti. Yıldırım ayrıca, 6-7 ay sonra Osman Gürbüz'le karşılaştığında, kendisiyle "Hablemitoğlu’nun parasını kumar masalarında bitirdik" dediğini aktardı.
Buna ek olarak, MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür, Hablemitoğlu'nun askeri ihalelerdeki usulsüzlükleri ifşa ettiği için suikasta uğramış olabileceğini öne sürdü. Ancak, Hablemitoğlu, Köstebek isimli kitabında yolsuzluk.com sitesini olumsuzlayarak bu iddialara karşı çıktı.
Ankara Cumhuriyet Savcılığı, Hablemitoğlu dosyasını ölümünden 13 yıl sonra tekrar açtı ve cinayetle ilgili delillere dayanarak yeni bir inceleme başlatacağını duyurdu. Katil zanlılarından Nuri Gökhan Bozkır, Aralık 2019'da Ukrayna'da yakalandı ve Türkiye'ye iadesi için süreç tamamlandıktan sonra 26 Ocak 2022'de Türkiye'ye getirildi. Suikastın ardından 20 yıl geçtikten sonra, 2022'de Ergenekon davası kapsamında gözaltı kararı verilen 9 emekli asker arasında Levent Göktaş ve Fikret Emek de yer alıyor.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kadir Şeker kimdir? Kadir Şeker tahliye edildi mi?