Negro ne demek? Negro niye yasaklandı?

Negro kelime anlamıyla beyaz olmayan demektir. Aynı adı taşıyan bir bisküvi markası vardır. Negro markası olan bisküvi ismi tartışmalara sebep olup yasaklandı. Negro ne demek? Negro niye yasaklandı? Detaylar haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 31.12.2023 20:45
  • Güncelleme Tarihi : 31.12.2023 17:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Negro ne demek? Negro niye yasaklandı? haberinin görseli

Avrupa dışındaki beyaz olmayanlara verilen Negro ismi ırkçı tartışmalara yol açtı. Negro kelimesi ırkçılık skandalıyla gündeme geldi. Bu nedenle Negro ismi bisküviden kaldırıldı. Yerine Nero kelimesi kondu. Kaldırılan bu isim akıllarda merak konusu olmaya devam ediyor. Negro ne demek? Negro niye yasaklandı? Negroya ne oldu? İşte detaylar…

NEGRO NE DEMEK?

Negro, İspanyolca kökenli bir kelime olup, siyah anlamına gelir. Ancak, tarih boyunca bu kelimenin kullanımı ve çağrışımları değişmiştir. Özellikle ırk ilişkili bir terim olarak kullanılması, aşağılayıcı bir etki taşıyabilmektedir.

20. yüzyılın ortalarına kadar, bazı İspanyolca konuşulan ülkelerde negro kelimesi, ırkı belirtmek için kullanılan bir terimdi. Ancak, zaman içinde bu kullanım birçok yerde yerini daha duyarlı ve ırkçılık içermeyen ifadelere bıraktı. Günümüzde, bu kelimenin kullanımı genellikle ırksal hassasiyet nedeniyle önerilmemektedir ve daha uygun ifadeler tercih edilmektedir. Irk, etnik köken ve renk gibi konularda daha dikkatli ve saygılı ifadeler kullanmak önem taşır.

NEGRO NİYE YASAKLANDI?

Negro kelimesi, tarihsel olarak ırk ve ten rengi üzerinden yapılan ayrımcılık, kölelik dönemi ve ırksal ayrımcılığın etkisi altında oldu. Ancak, bu kelimenin kullanımı ve çağrışımları zaman içinde evrim geçirdi.

Son yıllarda, toplumsal farkındalık ve eşitlik çabalarıyla birlikte, bazı kelimelerin ırkçılık içerdiğine dair daha fazla hassasiyet gelişti. Negro kelimesi de bu bağlamda, geçmişteki ırksal ayrımcılığı ve kölelikle ilişkilendirilmiş olmasından dolayı, kullanımında bir azalma yaşandı. Toplum, bu tür terimlerin kullanımı konusunda daha duyarlı hale geldi ve daha saygılı ifadeler tercih etti.

Ancak, bu tür değişiklikler genellikle dilin evrimi, toplumsal normların değişimi ve daha geniş bir anlayışın gelişimiyle ilgilidir. Yasağa dair resmi bir durum söz konusu olmamakla birlikte bu tür ırkçı anlamlar içeren kelimelerin kullanımı genellikle toplumsal normlara ve hassasiyetlere göre şekillenir.

Negro kelimesi tarih boyunca ırksal ayrımcılığa ve köleliğe dair olumsuz çağrışımlar içerdi. Özellikle geçmişte, bu terim bir dönem Amerika'daki siyah bireylere atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılmıştır. Ancak, zaman içinde bu terim ve benzerleri, ırkçılık ve ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle eleştirilmiş ve kullanımı azalmıştır.

Bugünlerde, toplumsal normlar ve dilin evrimiyle birlikte, daha duyarlı ifadeler kullanmak ve ırkçılık içermeyen terimlere yönelmek önemlidir. Bu, ırk ve etnik kökenle ilgili konularda saygılı ve anlayışlı bir dil kullanarak toplumsal uyumu artırmaya yönelik bir çaba olarak değerlendirilebilir. Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele, dil kullanımının da bu çerçevede değerlendirilmesini gerektirir.

BİSKÜVİ OLAN NEGRO NEDEN İSİM DEĞİŞTİRDİ?

Türkiye'de en çok tüketilen ve gıda ürünleri üreten markalardan biri olan Eti markasının Negro adında olan bisküvisi ırksal çağrışımlar nedeniyle ismi değiştirildi. 1990 yılında üretime geçen kakaolu bisküvisiyle uzun yıllardır raflarda yerini alan Negro üreticisi tüm ırkları ve milletleri göz önünde bulundurduğunun altını çizerek isim değişikliğine yaptı. Bununla birlikte Negro ismi Nero’ya dönüştü.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ