Ritüellerin vazgeçilmezi; Tütsü ile ilgili merak edilenler…

Birçoğumuz gece evimizde ışıkları kapatıp bir mum yakıp tütsülerimizi yakarak çayımızı kahvemizi içmişizdir. Peki nedir bu tütsü yakma olayı?


  • Oluşturulma Tarihi : 14.08.2023 14:28
  • Güncelleme Tarihi : 14.08.2023 14:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ritüellerin vazgeçilmezi; Tütsü ile ilgili merak edilenler… haberinin görseli

Rahatlamış bir zihin ve beden uyumu için dengede olmak çok önemlidir. Ruhumuzu ve zihnimizi dengede tutmak için ise birtakım meditatif çalışmalar yapabiliriz. Yoga, meditasyon, reiki gibi şifalandırıcı pratikleri yaparken ortamın havasını değiştirmek için ise sıklıkla tütsü ve aromatik kokular kullanırız.

Eski Türkçe’ de tütsüg ‘duman çıkaran nesne’ olarak bilinen tütsüler günümüzde de hala sıkça kullanılmaktadır. Hoş kokusu ile yakıldığı ortama farklı bir hava getiren tütsüler birbirinden farklı çeşitleri ile kullanıma sunuluyor. Peki sevenleri kadar sevmeyenleri de bulunan tütsü yakmak zararlı mı? İşte sizin için derlediğimiz tütsü kullanımı rehberi…

TÜTSÜ KULLANIMI YÜZYILLAR ÖNCESİNE DAYANIR

Etrafın güzel kokması için veya bazı dinlerin dini törenlerinde yakılan tütsü kullanımı yüzyıllar öncesine kadar dayanır. Peki tütsü nedir ve neden yakılır? Tütsüler genellikle; meditasyon, ritüel, dini seremoniler, ferahlama ve kötü ruhları ve enerjileri kovmak için yakılır.

STRESİ AZALTMAYA YARAR

Farklı türde çeşit çeşit tütsüler olmakla birlikte hepsinin kullanım amacı ve tütsülerin faydaları birbirinden farklıdır. Çeşitli kokularla üretilen tütsüler zihin açmaya ve odak arttırmaya da yardımcı olmaktadır. Yoga, meditasyon ve reiki gibi çalışmalarda odağı arttırıcı olduğu söylenmektedir. Stresi azaltmaya ve dindirmeye yarar. Bazı tütsüler böcek ve sinekleri uzaklaştırmak için de kullanılabilir. İç mekanlara ferahlık ve pozitif enerji sağlar.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN TÜTSÜ ÇEŞİTLERİ

Tütsü çeşitleri nelerdir? Diye soracak olursanız ise en çok kullanılanları şu şekilde sıralayabiliriz; Sandal Ağacı Tütsüsü, Ardıç Tütsüsü, Sedir Tütsüsü, Gül Tütsüsü, Lavanta Tütsüsü, Reyhan Tütsüsü, Vanilya Tütsüsü, Nane Tütsüsü, Adaçayı tütsüsü yakıldıktan sonra güzel kokusuyla aromaterapi etkisi yaratarak ruhunuza bir dinginlik verir.

TÜTSÜLER VE KULLANIM ALANLARI

Adaçayı Tütsüsü: Yakıldığı alana bolluk ve bereket getirdiğine inanılır. Yeni başlangıçlar yapmak için alanı temizler.

Sandal Ağacı Tütsüsü: Hindistan’dan gelen kutsal bir tütsü olduğuna inanılır. Temizleyici ve tedavi olduğuna inanılır. Sevgi ve şansı beraberinde getirir.

Ardıç Tütsüsü: Yorgunluğu giderir. Mekanları kötü enerjiden arındırmak için kullanılır. Korunma amacıyla yakılır.

Sedir Tütsüsü: Sedir ağacının kurutularak tütsü haline getirilmesiyle yapılır. Hoş orman kokusundan dolayı yakılan ortamda doğal bir ortamdaymış hissi uyandırır. Stresten arındırır.

Gül Tütsüsü: Sevgiyi ve romantizmi simgeler. Aurayı ve titreşimi arttırır.

Lavanta Tütsüsü: Zihni sakinleştirmek ve uykuya dalmak için kullanılır.

Reyhan Tütsüsü: Motive olmaya yardımcı olur.

Vanilya Tütsüsü: Ortamın havasını tatlandırır. Spa ve yogada sıkça kullanılır. Afrodizyak etkisi ile çekiciliği arttırır.

Nane Tütsüsü: Şifa verdiği bilinir. Ağrı ve sızıların geçmesine yardımcı olur. Burun ve boğaz enfeksiyonlarında nefes almayı kolaylaştırır.

Çam Tütsüsü: Bedeni sakinleştirerek fiziksel gevşeme sağlar. Doğal kokusu ile ferahlık hissi uyandırır. HABER MERKEZİ