- Genel
- 21.04.2025 16:38
Sosyoloji neleri kapsar? Anlamı ve çalışma alanına dair tüm detaylar…
Sosyoloji, toplumu inceleyen ve insanlar üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumbilimi olarak geçen sosyolojinin, çalışma alanı oldukça geniştir.
Sosyoloji ne anlama gelir?
Latince’de yer alan “socius” kelimesinin “socio-“ kökü ve Yunanca “bilim” anlamını taşıyan “logy” eklerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulan sociology kelimesi; toplum bilimi olarak hayatlarımızdaki yerini alıyor. Son derece geniş bir çalışma alanı bulunan bu disiplini, tek bir noktada tanımlamak oldukça güç. Ancak en genel tabiriyle sosyoloji, toplumun farklı nokta ve boyutlarını araştıran alt dalların birleştiği bir küme olarak tanımlanabilir. İnsanı ve toplumu ilgilendiren hemen hemen her şey sosyolojinin çalışma alanı içerisine girer.
Sosyolojinin tarihçesi
Diğer pek çok bilim dalı ile kıyaslandığında, sosyoloji son derece yeni bir bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar oluşumuna etki eden düşünceler çok daha eski yıllara uzanıyor olsa da sosyoloji, ilk olarak 19. yüzyılın ilk yarısında kendini gösterdi. Bu dönemde modernliğin tezlerine karşı akademik bir tepki olarak ortaya çıktı. İlgili zamanda insanlar arasındaki etkileşim artmaya ve dünya küresel çapta bütünleşmeye başladı. Bu durum da sosyolojinin hızla gelişmesine ve yayılmasına neden oldu. O dönem sosyologlar; toplumları bir arada tutan şeyleri incelerken, aynı zamanda toplumların dağılmasına sebep olan hususları da bulmayı ve çözüme kavuşturmayı sağlamak için çalışmalarına başladı.
Her geçen gün çalışma alanını genişleten ve bu nedenle oldukça fazla araştırma noktası bulunan sosyoloji toplum ile insana dair her konuda karşımıza çıkıyor. Söz konusu disiplinin çalışma alanında bulunan konulardan bazıları şu şekildedir:
Aile sosyolojisi
Bilim sosyolojisi
Göç sosyolojisi
Din sosyolojisi
Eğitim sosyolojisi
Toplumsal cinsiyet sosyolojisi
Şehir sosyolojisi
Çevre sosyolojisi
Köy sosyolojisi
Kültür sosyolojisi
Askeri sosyoloji
Medikal sosyoloji
Sosyoloji bölümünden mezun olan kişiler, aldıkları eğitim dolayısıyla disiplinler arası bilgi birikimine sahip olurlar. Bu nedenle çalışma alanları oldukça geniştir. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, ve özel sektör gibi pek çok iş alanında kendilerine yer bulabilirler. Eğitim hayatlarına yüksek lisans ve doktorayı da ekleyerek, akademik bir kariyer de planlayabilirler.