- Genel
- 14.04.2025 00:18
Tarihler 10 Nisan’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 10 Nisan tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
10 Nisan 1845 yılında Türk Polis Teşkilatı kuruldu.
10 Nisan 1928 yılında TBMM, Anayasa'nın ikinci maddesini değiştirdi. Söz konusu maddeden, "Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır" bölümü çıkarıldı. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı, yemin ederken "Vallahi" yerine "Namusum üzerine söz veririm" diyecek.
10 Nisan 1972 yılında, İran’ın güneyinde büyük bir felaket yaşandı. 7 büyüklüğünde meydana gelen deprem, özellikle Firuzabad ve Cehrom kentlerinde büyük yıkıma yol açtı. Deprem sonucu yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.
Hüsamettin Böke, 10 Nisan 1910'da İstanbul'da dünyaya geldi ve Türk futbolunun önemli figürlerinden biri olarak tarihe geçti. Futbola Anadoluhisarı altyapısında başlayan Böke, kariyerinde hem kaleci olarak büyük başarılar elde etti hem de uzun yıllar futbol hakemliği yaptı.
Futbolculuk kariyerine Vefa’da başlayan Hüsamettin Böke, kısa süre içinde kaleci olarak yeteneklerini göstererek adından söz ettirmeye başladı. 1926 yılında, sadece 16 yaşındayken Romanya'ya karşı A millî takımda ilk kez forma giydi. Bu, onun futbolculuk kariyerinde önemli bir dönüm noktasıydı. 1931 yılında Fenerbahçe’ye transfer olan Böke, burada efsaneleşti. 1939 yılına kadar Fenerbahçe'nin kalesini koruyan Böke, 146 maçta görev alarak sarı-lacivertli takımın önemli oyuncularından biri oldu.
Futbolculuk kariyerini sonlandırdıktan sonra hakemlik yapmaya karar veren Böke, futbolun farklı bir yönünde de kendini gösterdi. Hakemlik kariyerinin yanı sıra, 60 yılı aşkın bir süre Fenerbahçe Spor Kulübü üyeliği yaptı ve kulübün önemli isimlerinden biri oldu.
Hüsamettin Böke, 26 Aralık 1995’te İstanbul’da hayatını kaybetti.
Semih Sezerli, 10 Nisan 1930’da Zonguldak’ta doğdu. Vesikalı Yarim (1968), Güllü (1971) ve Hepimiz Kardeşiz (1964) gibi yapımlarda rol aldı. Pek çok filmde sanat yönetmenliği de üstlendi. Uğur Kıvılcım ile evlendi. 14 Aralık 1980’de geçirdiği kalp krizi sonucu Tekirdağ’da öldü.
Erden Kıral, 10 Nisan 1942’de Gölcük’te doğdu. Denizci bir baba ve Gürcü asıllı bir annenin oğluydu. Sinemaya olan ilgisi, genç yaşlardan itibaren şekillendi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümünden mezun olduktan sonra sinema dünyasına adım attı. Gerçek Sinema, Çağdaş Sinema ve Güney dergilerinde yazılar yazdı ve editörlük yaptı. Ayrıca, Vatan gazetesinde ve 7. Sanat dergisinde 3. Dünya Sineması üzerine araştırmalar yayımladı.
1968’de yazar Tezer Özlü ile evlendi ve 1973’te bu evlilikten Deniz adını verdikleri bir kızları oldu. Ancak çift, 1981 yılında ayrıldı.
Erden Kıral, 17 Temmuz 2022’de Antalya'nın Kumluca ilçesinde geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.
Metin Göktepe, 10 Nisan 1968'de Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde eğitim aldıktan sonra gazeteciliğe adım attı. 1992 yılında "Gerçek" dergisinde başlayan gazetecilik kariyerine, 1995'te Evrensel gazetesinde muhabir olarak devam etti. 8 Ocak 1996'da cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazelerini takip ederken, gözaltına alındı ve polisler tarafından dövülerek öldü.
Mehtap Ar, 6 Nisan 1956'da İstanbul'da dünyaya geldi. Söz yazarı Aysel Gürel ile gazeteci Vedat Akın’ın ikinci kızları olarak doğan Ar, ablası Müjde Ar ile birlikte dedesinin yanında büyüdü. Oyunculuğa Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda başladı ve ardından Nejat Uygur ve Tevfik Gelenbe tiyatrolarında kariyerine devam etti. Sinema kariyerine 1974 yapımı Ayrı Dünyalar filmiyle adım atan Mehtap Ar, 1980 yapımı Devlet Kuşu filminde Kemal Sunal ile birlikte rol aldı. Kariyerinde 50'den fazla sinema filmi ve dizide yer aldı.
Mehtap Ar, genç yaşta yaptığı ilk evliliğinden sonra, ikinci evliliğinden "Söz Ar" adında bir oğul dünyaya getirdi. 2017 yılında, annesi Aysel Gürel'in bestelediği Sen Ağlama şarkısının izinsiz olarak İGDAŞ tarafından telefonda bekleme müziği olarak kullanılması üzerine dava açtı ve kazandı.
Mehtap Ar, 10 Nisan 2021'de akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.