- Genel
- 29.04.2025 00:08
Tarihler 11 Haziran'ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 11 Haziran tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
11 Haziran 2017 tarihinde Porto Riko'da, ülkenin siyasi statüsü hakkında bir referandum gerçekleştirildi.
Mehmet Öz, 11 Haziran 1960'ta Cleveland'da, doktor olan Bozkır, Konya kökenli babası Mustafa Öz'ün görev yaptığı sırada doğdu. Annesi Çerkeslerin Şapsığ boyundandır. Harvard Üniversitesi'nden mezun olan Mehmet Öz, minimal invaziv kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı ve aort cerrahisi, yetişkin kalp nakli, mekanik kalp destek cihazları ve koroner baypas gibi klinik alanlarda uzmanlaşmıştır. Minimal invaziv kalp cerrahisi, tamamlayıcı tıp, kalp bakım sonuç analizi ve kalp değişimi konularında araştırmalar yapmıştır. Lisa Öz ile evli olan Mehmet Öz'ün dört çocuğu vardır: Daphne Nur, Anabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa. Halen Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi Kardiyoloji Direktörlüğü'nü yürütmekte ve Columbia Üniversitesi Doktorlar ve Cerrahlar Fakültesi'nde cerrah olarak çalışmaktadır.
1936 yılında Adana’da dünyaya gelen Suna Kan'ın babası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası viyola sanatçısı Nuri Kan’dır. Beş yaşında babasından keman öğrenmeye başladı ve ardından aile dostları Hulusi Karsel’den dersler aldı. Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarını kazandıktan sonra burada Avusturyalı eğitimci Walter Gerhardt ile başladığı keman eğitimini İzzet Nezih Albayrak ve Gilbert Back ile sürdürdü; çağdaş müzik eserlerini ise Liko Amar ile çalıştı.
İlk resitalini 18 Nisan 1946'da Ankara Devlet Konservatuvarı'nın konser salonunda veren Suna Kan, Mozart'ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirerek "Harika Çocuk" olarak anıldı. 1948’de çıkarılan ve kendisine özel olarak hazırlanan “İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı memleketlere müzik tahsiline gönderilmesine dair kanun” sayesinde devlet bursu ile yurt dışında eğitim alma imkânı buldu. Ailesiyle birlikte önce Roma’ya, ardından Paris Konservatuvarı’na gitti ve burada Gabriel Bouillon ile çalışarak 1952 yılında konservatuvarı birincilikle bitirdi.
Konservatuvar sonrası Gabriel Bouillon ile çalışmalarına devam eden Suna Kan, uluslararası yarışmalara katılarak Viotti Yarışması'nda birincilik (1955), Münih Yarışması'nda ikincilik (1956) ve Long-Thibaud Yarışması'nda Paris Kenti ödülünü (1957) kazandı.
1957’de Türkiye’ye dönen Suna Kan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçısı oldu. 1960 yılında müzisyen ve müzik eleştirmeni Faruk Güvenç ile evlendi. Bu evlilik, Faruk Güvenç’in 1982’deki ölümüne kadar sürdü.
1960 yılında, Türkiye'nin ilk konser piyanisti Ferhunde Erkin ile keman-piyano ikilisi kurarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde ve yurt dışında konserler verdi. Daha sonra Almanya'da eğitim almış Gülay Uğurata ile bir ikili oluşturarak 29 yıl boyunca birlikte çaldılar.
1970'li yılların başında orkestra şefi Gürer Aykal ve Faruk Güvenç ile birlikte Ankara Oda Orkestrası'nın kuruluşunda yer aldı. Orkestra, yurt dışında yüzün üzerinde konser verdi ve çeşitli plaklar yaptı. 1977-1986 arasında Ankara Oda Orkestrası'nda başkemancı ve solist olarak görev aldı.
Geniş bir repertuvara sahip olan Suna Kan, Türk bestecilerin keman için ürettikleri eserlerin önde gelen yorumcularındandı. Necil Kazım Akses’in Keman Konçertosu'nun ilk icrasını gerçekleştirdi, Ulvi Cemal Erkin’in ve Ahmet Adnan Saygun’un keman konçertolarını sıkça yorumladı. 1971'de Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Talât Sait Halman’ın Cumhurbaşkanlığı Konser Salonu'nda düzenlemek istediği Itri konserine karşı çıkarak, "alaturka müzik o salonda icra edilirse devlet sanatçısı unvanımı geri iade ederim" demiş ve bu konserin iptaline neden olmuştur.
1988 yılında diplomat Halit Güvener ile evlendi ve sefire olarak Macaristan’da bulundu. 1996 yılında Sevda - Cenap And Müzik Vakfı Onur Altın Madalyası ile ödüllendirildi. 1997’de Müşerref Hekimoğlu'nun yazdığı "Suna Kan: Öz Şarkısını Duyuran Keman" adlı kitap yayımlandı.
Mayıs 2017'de sağlık sorunları nedeniyle uzun bir süre konser vermediğini belirterek, "Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım" dedi. Suna Kan, 11 Haziran 2023'te 86 yaşında Ankara'da hayatını kaybetti ve 12 Haziran’da Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.