Tarihte bugün ne oldu? 12 Ağustos

Tarihler 12 Ağustos’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2023 23:30
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2023 23:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 12 Ağustos

Türkiye ve dünyada 12 Ağustos tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

12 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN HANGİ OLAYLAR YAŞANDI?

asaph hall

1877 - Asaph Hall, Mars'ın uydusu Deimos'u keşfetti.

Amerikalı astronom olan Asaph Hall (15 Ekim 1829 – 22 Kasım 1907), 1877 yılında Mars'ın uyduları Deimos ve Phobos'u keşfetmesiyle ün kazandı. Bunun yanı sıra Satürn'ün dönüşünü, Mars'ın kütlesini ve diğer gezegenlere ait uydularla çift yıldızların yörüngelerini de tespit etti.

philadelphia deneyi-ilkses

1943 - Philadelphia Deneyi: ABD Donanması'na ait USS Eldridge gemisinde yapıldığı iddia edilen deney.

1943 tarihinde Amerikan donanmasının Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehri limanında yaptığı iddia edilen deneyde, iddiaya göre donanmaya ait bir koruma destroyeri olan DE 173 sınıfı 1240 tonluk USS Eldridge, birkaç dakika içerisinde 600 km'den fazla bir uzaklığa gidip tekrar geldi. Deneyin varlığı konusunda hiçbir delil bulunmamakla birlikte, Amerikan donanması da böyle bir deneyin kayıtlarda var olmadığını belirtti. Al Bielek hariç deneye katıldığı iddia edilen tüm askerler bu deneyi yalanlayıp hikâyenin bir aldatmaca olduğunu söylediler. Bielek'in hikâyesi de daha sonra yalanlandı. Gökkuşağı Projesi (Rainbow Project) adıyla da bilinen bu deney, 1984 senesinde beyaz perdeye aktarılana kadar ciddiye alınmadı. Fakat o tarihten günümüze kadar resmî makamlarca defalarca yalanlanmasına rağmen en çok merak edilen konular arasındaki yerini korudu.

12 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER DOĞDU?

mehmet rauf-ilkses

1875 - Mehmet Rauf, Türk edebiyatçı (ö. 1931)

Türk hikâyeci ve romancı olan Mehmet Rauf (d. 12 Ağustos 1875, İstanbul - ö. 23 Aralık 1931), Mehmet Rauf'un dışında, Rauf Vicdani, Besim Rauf, Cemil Jüpon, Ali Necdet, Mehmet Nafiz isimlerini de kullandı. İstanbul'da doğup, küçük yaşta edebiyat ile ilgilenmeye başladı. Öncelikle Balat’taki Defterdar Mahalle Mektebi’ni bitirdi, sonrasında Mekteb-i Bahriye'ye gitti ve İngilizce ve Fransızca öğrendi. Yakından takip ettiği Halit Ziya Uşaklıgil'in eserlerine ve realizm akımına ilgi duyan Rauf, Fransız yazar Paul Bourget'yi okudu ve ondan etkilendi. 1896 yılından itibaren Servet-i Fünûn'da yazmaya başladı ve roman, hikâye, tiyatro türünde eserler verdi. Psikolojik tahlillere büyük önem veren edebiyatçının, bu nedenle eserlerindeki kahraman sayıları azdır. Romanlarında genelde İstanbul ve çevresinde yaşayan seçkin ailelerin arasında geçen aşk ilişkilerini konu alır. 1901 yılında önce Servet-i Fünûn dergisinde tefrika edilen ve sonra yayımlanan Eylül adlı romanı Türk edebiyatının ilk psikolojik roman olarak kabul edildi.

gönül yazar-ilkses

1932 - Gönül Yazar, Türk ses ve sinema sanatçısı

Türk sanat müziği şarkıcısı ve sinema oyuncusu olan Gönül Yazar (d. Mürşide Gönül Özyeğiner, 12 Ağustos 1936, İzmir), Türk müzik tarihinde yer alan en uzun soluklu isimler arasındadır. Gönül Yazar, 12 Ağustos 1936’da Erzincanlı yol müteahhidi Mehmet Bey ile Yugoslav göçmeni Fatma Aras'ın ikinci çocuğu olarak İzmir'in Kestelli semtinde dünyaya geldi. İlkokul yıllarından itibaren müziğe ilgi duydu. Ortaokula başladığı yıllarda Türk Musikisi Cemiyeti'nde Mehmet Kasabalı'dan dersler alarak sanat hayatına 1952 yılında 15 yaşındayken girdi. Katıldığı Ege Ses Kraliçesi Yarışması'nda birinci seçildi. Aynı yıl sahne soyadını aldığı Necdet Yazar'la evlenerek Ankara Radyosu’nun sınavlarına girdi ve 60 kişi arasından Sevim Deran ve Nermin Demirçay ile birlikte kabul aldı. Fahri Kopuz, Suphi Ziya Özbekkan, Melahat Pars gibi hocalardan 1 yıl ders alarak ismini radyodan Türkiye'ye duyurmayı başardı. 1954 yılında Ankara Radyosu'ndan İstanbul sahnelerine geçiş yaptı. 1958 yapımı Günah Yolcuları filminden itibaren birçok film için şarkılar seslendirdi. Sanatçının ilk kaydı 1962'de yayınladığı "Aman Aman Gül Pembe / Kalemi Al Eline" 78'liği oldu. Sonrasında iki kez taş plak kaydı yayınladı. İlk 45'liği ise 1965'te yayınladığı "Maksadım Sana Naz Yapmak / Gönül Yazar Diyorlar"dır oldu. Yönetmenliğini Hulki Saner'in yaptığı; başrolünü Göksel Arsoy'la paylaştığı Taş Bebek filminin ardından "Taş Bebek" lakabı ile anılmaya başlandı. İlk filminin ardından başrollerini devrin en ünlü aktörleriyle paylaştığı birçok filmde rol alan Yazar, Karaca Tiyatrosu'nun sahnelediği "Papazlar Trafiği" isimli bir İngiliz piyesinde Gülriz Sururi ve Adile Naşit ile birlikte rol alma fırsatı buldu. Alaturka sahne sanatçısı olan Yazar, okuduğu pop müzik tarzdaki plaklarıyla ve programlarıyla da oldukça beğenildi. Yaşar Güvenir'in "Sensiz Saadet Neymiş" isimli bestesini seslendirdiği 45'liği ile altın plak kazandı. 1979 senesinde yayınladığı "Taş Bebek" ve 1989 yılında yayınladığı "Gönül'den Gönüllere" albümleri oldukça beğeni topladı. 

kamuran akkor-ilkses

1947 - Kâmuran Akkor, Türk arabesk fantezi müzik sanatçısı

Türk şarkıcı olan Kâmuran Akkor (28 Temmuz 1947, İstanbul - ), Klasik Türk müziği yorumcusu Gönül Akkor'un kız kardeşi olup 1947 yılında İstanbul'da doğdu. 1966 yılı itibarıyla, Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı Aşk Eski Bir Yalan, Kime Niyet Kime Kısmet, Seni Beklerim Öptüğün Yerde ve Reyhan şarkılarının bulunduğu 45'lik plaklarıyla ülke çapında ün kazandı. İlerleyen yıllarda pop müziğini bırakarak Klasik Türk müziği yorumculuğu yaptı. Kamuran Akkor, 80'li yıllarda Arabesk müzik'in popüler olduğu dönemde 'Sev Yeter', 'Anadan Ayrı', 'Bir Ateşe Attın Beni', 'Bir Teselli Ver', 'Üstüme Düşme Benim' gibi şarkılar seslendirdi.

burcu güneş-ilkses

1975 - Burcu Güneş, Türk şarkıcı

Türk şarkıcı-şarkı yazarı olan Burcu Güneş (12 Ağustos 1975, İzmir), 12 Ağustos 1975'te  İzmir - Alsancak'ta doğdu. Bige Özkan ve gitarist Ali Güneş'in çocukları olan Güneş, İzmir - Şirinyer'de büyüdü. Annesi ve babası boşandıktan sonra yedi yaşından itibaren babasının yanında kaldı. 18 yaşından sonra annesiyle birlikte yaşamaya karar verdi. 2001'de TAÇSAV tarafından "İdeal Türk Genç Kızı" seçildi. 12 yaşında ilk bestesini yaptı. İlk sahne deneyimini ise İzmir'den Antalya'ya taşındıktan sonra 13 yaşında babasına vokal yaparak gerçekleştirdi. Babası ile kurdukları dio, trio ve orkestralarla, büyük otellerde ve tatil köylerinde caz ve pop müzik şarkılar söyledi. Güneş'i o yıllarda dinlemeye gelen insanlar kendisine "Zenci Gırtlaklı Beyaz Kız" lakabını taktı. 18 yaşında, İzmir 9 Eylül Devlet Konservatuvar Müdürü Prof. Müfit Bayraşa'dan şan, artikülasyon ve solfej dersleri alıp, İzmir'in tanınmış caz kulüplerinde ve bazı büyük otellerinde, yaz ayları Bodrum'da şarkı söylerken bir yandan Müfit Bayraşa ile çeşitli festivallere, müzik yarışmalarına katılıp çok sayıda ödül aldı. Aynı dönemde kendi söz ve bestelerini o yıl İzmir'e gelen dünyaca ünlü klasik piyanistimiz Burçin Büke'ye dinleterek profesyonel hayata adım attı. Profesyonel kariyerinde ortaya koyduğu eserleri; 1998: Aşk Yarası, 2001: Tılsım, 2004: Ay Şahit, 2006: Ben Ateş Ben Su, 2009: Sihirbaz, 2013: Gül Kokusu, 2018: Anadolu'nun Güneşi, 2022: Benim Yolum.

meryem uzerli-ilkses

1983 - Meryem Uzerli, Türk oyuncu

Türk-Alman oyuncu olan Meryem Sarah Uzerli (12 Ağustos 1983, Almanya), Muhteşem Yüzyıl dizisinde canlandırdığı Hürrem Sultan karakteri ile tanındı. 12 Ağustos 1983'te, 4 çocuklu bir ailenin en küçük ve ikinci kızı olarak Almanya'nın Kassel Şehri'nde doğdu. Türk babası Hüseyin ile Alman annesi Ursula'dan doğan Uzerli'nin büyük büyükannesi Hırvatistanlı. İlerleyen yaşlarında Schauspiel Studio Frese'de oyunculuk ve tiyatro eğitimi aldı. Uzerli, bunun yanı sıra Almanya'da birçok dizide ve birçok filmde rol aldı. Ana dili Almanca ve Türkçe olan oyuncu, aynı zamanda iyi derecede İngilizce biliyor. Türkiye'de Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem Sultan rolü ile şöhret kazandı. Uzerli, 2015 yılında Annemin Yarası adlı sinema filminde Ozan Güven, Okan Yalabık ve Belçim Bilgin ile birlikte rol aldı. 2016 yılında, Gecenin Kraliçesi adlı dizide Selin karakterini canlandırdı. 2016-2017 yılları arasında Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz'da konuk rol üstlendi. 2017 yılında Kenan İmirzalıoğlu ile birlikte Cingöz Recai filminde yer aldı. Aynı yıl içinde, Öteki Taraf filminde Özcan Deniz ve Aslı Enver ile yer aldı. 2019 yılında Uzerli, Kovan filminden elde edilen tüm geliri AHBAP'a bağışlayacağını açıklamıştı.

12 AĞUSTOS TARİHTE BUGÜN KİMLER ÖLDÜ?

Kleopatra-VII-ilkses

MÖ 30 - VII. Kleopatra, Antik Mısır'ın son Hellenistik Kraliçesi (d. MÖ 69)

MÖ 51ʼden 30ʼa kadar Mısır Ptolemaios Krallığıʼnın kraliçesi ve son etkin hükümdarı olan VII. Kleopatra Filopator (MÖ 69 – MÖ 10 Ağustos 30),  Batlamyus hanedanının mensubu olup Makedonyalı Yunan generali ve Büyük İskenderʼin refakatçisi olan Soterʼin soyundan geliyor. Kleopatraʼnın ölümünden sonra Mısır, Roma İmparatorluğuʼnun eyaleti haline geldi, bu da Akdenizʼdeki son Helenistik devlet ve İskenderʼin hükümdarlığından (MÖ 336-323) bu yana süren çağın sonuna işaret etmekte. Yerli dili Yunanca olmasına rağmen, Mısır dilini öğrenen ve kullanan tek Batlamyus hükümdarı Kleopatra idi.

can yücel-ilkses

1999 - Can Yücel, Türk şair ve çevirmen (d. 1926)

Modern Türk şair ve çevirmen olan Can Yücel (21 Ağustos 1926, İstanbul - 12 Ağustos 1999, İzmir), kullandığı kaba ama samimi dil ve bariton sesiyle okuduğu şiirler ile Türk Edebiyatı'nda farklı bir tarz yarattı. 7 yıl süreyle Millî Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Âli Yücel'in oğludu olan Can Yücel, 1943 yılında, yakın dostu ve Ankara Atatürk Lisesi’nden sınıf arkadaşı Gazi Yaşargil ile birlikte yurt dışı eğitim bursu kazandı ancak babasının, "Bakan, kendi oğluna torpil yaptı derler" diyerek karşı çıktığı söyleniyor. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okuup, çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yapan Yücel, 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris’te turist rehberliği yaptı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını sürdürmek için İstanbul'a yerleşti. 1956 yılında Güler Yücel ile evlenip, bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) dünyaya geldi. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşerek her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazılar ve şiirler yazdı. 1996 senesinde kurulan Emek Partisi’nin kurucu üyeleri arasında bulundu. Şairin "Hava döndü" şiiri EMEP’in parti marşı olarak kullanıldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e hakaretten de yargılanan Yücel, 1999 Türkiye genel seçimleri’nde Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı olan şair, 12 Ağustos 1999 gecesi vefat etti ve çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça’ya gömüldü. HABER MERKEZİ

Haber Merkezi