Tarihte bugün ne oldu? 12 Temmuz

Tarihler 12 Temmuz’u gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2024 17:17
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2024 14:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 12 Temmuz

Türkiye ve dünyada 12 Temmuz tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

12 TEMMUZ TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Türk Dil Kurumu kuruldu

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 12 Temmuz 1932'de kurulan Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçenin incelenmesi ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Kurum, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunmakta olup, Türk diline dair araştırmaların yapıldığı ve yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu, 1955 yılından itibaren çeşitli alanlarda ödüller vermeye başlamıştır. Bu ödüller, her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da düzenlenen törenlerde sahiplerine takdim edilirdi. Ödül kategorileri, zaman zaman değişiklik gösterse de belirli yönetmeliklere göre belirlenirdi. 1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na dahil edildikten sonra Türk Dil Kurumu tarafından verilen ödüller sona erdirilmiştir.

tarihte bugün

Türk Dili Tetkik Cemiyeti, Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla devletten ayrı bir dernek olarak 12 Temmuz 1932'de kurulmuştur. Kurumun kurucuları arasında milletvekilleri ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rifat Bey, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri bulunmaktadır. İlk başkanı Samih Rifat Bey, ilk genel sekreteri ise Ruşen Eşref Ünaydın'dır. Kurum, 1934-1955 yılları arasında başuzmanlık görevini Abdülkadir İnan üstlenmişken, 1938-1979 yılları arasında garp dilleri başuzmanlığını Agop Dilâçar yapmıştır.

Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin amacı, "Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini ortaya çıkarmak, onu dünya dilleri arasında layık olduğu yüksekliğe eriştirmektir." Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığında kurulan bu cemiyet, 1932, 1934 ve 1936 yıllarında üç kurultay düzenlemiş ve bu kurultaylarda hem kurumun yönetim organları belirlenmiş, hem dil politikaları şekillendirilmiş, hem de bilimsel bildiriler sunulup tartışılmıştır. İlk Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül - 5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirilmiş ve kurultaya uzmanlar, Türkçe-edebiyat öğretmenleri, yazarların yanı sıra halkın da katılması teşvik edilmiştir. Kurultay bildirisinde, "Her Türk vatandaşı, Türk Dili Tetkik Cemiyeti üyesidir. Kendini kurultaya çağrılmış kabul etmelidir." ifadesi yer almıştır. Kurultay sonucunda, Kurumun "Lügat-Istılah, Gramer-Sentaks, Derleme, Lenguistik-Filoloji, Etimoloji, Yayın" olmak üzere altı farklı çalışma kolunda faaliyet göstermesi kararlaştırılmıştır.

tarihte bugün 2

Halit Fahri Ozansoy doğdu

Halit Fahri Ozansoy, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak bilinir. İstanbul'da 12 Temmuz 1891 tarihinde doğmuş ve aynı şehirde 23 Şubat 1971 tarihinde vefat etmiştir. Ozansoy, Türk edebiyatında hem şair, hem gazeteci, hem de oyun yazarı olarak tanınmış ve etkili bir kariyere sahip olmuştur.

Edebiyat hayatında "Hecenin Beş Şairi" arasında yer alır. Yaklaşık 40 yıl boyunca edebiyat öğretmenliği yapmış olan Ozansoy, özellikle şiir, tiyatro ve roman türlerinde önemli eserlere imza atmıştır.

Halit Fahri, 1891 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Mehmed Fahri Paşa, tıp, tarih, tiyatro ve şiir alanlarında birçok eseri bulunan önemli bir şahsiyetti. Annesi Zehra Hanım'dı. Doğumunda Mehmet Halit adı verilen Halit Fahri, ismine babasının ikinci ismi olan Fahri'yi ekleyerek adını Halit Fahri olarak kullanmıştır. Yedi yaşında iken annesini verem hastalığından kaybetmiştir. Şair Ziya Gökalp'in teyzesinin torunu ve Süleyman Nazif'in yeğeni olan Halit Fahri, yazma ve şiir yazma tutkusunu ailesinden almıştır.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ