Sayfa Yükleniyor...
Tarihler 25 Şubat’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde...
Türkiye ve dünyada 25 Şubat tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
25 Şubat 1925’te Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nda değişiklik yapıldı. Buna göre din politikaya alet edilemeyecek ve bu suç vatan hıyaneti sayılacak.
Adolf Hitler 25 Şubat 1932’de Alman vatandaşlığına kabul edildi. Böylece 1932 yılında yapılacak olan, Weimar Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılabildi.
Carlos Santana 25 Şubat 2000 tarihinde 8 Grammy ödülü birden kazandı. Daha önce Michael Jackson'ın "Thriller" albümüyle kırdığı, 'bir seferde en çok Grammy alan sanatçı rekorunu' egale etti.
25 Şubat 1918’de dünyaya gelen ressam ve eğitimci Hasan Kavruk 2007’de hayata gözlerini yumdu.
25 Şubat 1922’de doğan sine sanatçısı Handan Adalı 1993’te aramızdan ayrıldı.
Senarist, yönetmen ve sinema oyuncusu Aydemir Akbaş 25 Şubat 1936 dünyaya geldi ve 2024 tarihinde hayata gözlerini yumdu. İstanbul'da doğan Akbaş, Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra gazeteciliğe adım attı. Gazetecilik kariyerinde tanıştığı Altan Erbulak’ın önerisiyle tiyatroya yöneldi ve Gülriz Sururi, Ayfer Feray gibi ünlü isimlerle sahneye çıktı. 1964’te sinemaya adım attı ve özellikle Yeşilçam dönemi erotik komedi filmleriyle tanındı. Daha sonra İbrahim Tatlıses ile senaryo çalışmaları yaparak televizyon reklamlarında da yer aldı. Komedi türünde 100'ün üzerinde filmde rol alarak 33 film senaryosu yazdı. Ayrıca 30 tiyatro oyununda da görev aldı ve birçok TV dizisinde yer aldı. Türkiye’nin en eski spor yazarlarından biri olan Akbaş, aynı zamanda Galatasaray taraftarıydı. 1964 yılında evlendiği Beyhan Benek ile iki kez boşanmış, üç kez evlenmiştir. Aydemir Akbaş, 2024'te 88 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.
25 Şubat 1949’da dünyaya gelen ünlü sanatçı Esmeray 202’de hayata gözlerini yumdu. İstanbul Emirgân’da doğan Esmeray, genç yaşta tiyatroya adım atarak İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Dormen Tiyatrosu gibi önemli sahnelerde yer aldı. 1967 ve 1972 yıllarında sinemada da rol aldı. Müzik kariyerine amatör olarak başlayan Esmeray, 1974'te Unutama Beni adlı şarkısı ile büyük çıkış yaptı. Ancak bu şarkı, TRT tarafından "yoz müzik" olduğu gerekçesiyle yasaklandı.
1977’de Gel Tezkere albümüyle büyük bir popülerlik kazandı ve asker şarkıları söylemeye devam etti. 1978’de Eurovision Türkiye finaline katılacakken, şarkısı TRT tarafından yasaklandı. 1981’de Türk Sanat Müziği albümü yayımladı, 1986’da ise sahne çalışmalarına ara verdi. 1995’te tiyatroya geri döndü ve sonrasında birkaç tiyatro oyununda yer aldı.
2000 yılında kanser hastalığına yakalanan Esmeray, geçim sıkıntısı çekerken tedavi masraflarını Türk Silahlı Kuvvetleri karşıladı. 2002’de hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Anısına, eşi Şemi Diriker tarafından 2003’te Unutmadık Seni adlı bir albüm yayımlandı.
Sabahattin Ali, toplumsal gerçekçilik akımını benimseyen ve Türk edebiyatını derinden etkileyen bir yazardır. 1907'de Eğridere'de doğan Ali, öykü ve romanlarında aşk, sevgi ve toplumsal eleştirileri işleyerek dönemin siyasi ve sosyal meselelerine de dikkat çekti. Özellikle Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan ve Kürk Mantolu Madonna gibi romanları, 20. yüzyıl Türk edebiyatında önemli izler bırakmıştır.
Edebiyat yolculuğuna Balıkesir’de başlamış, İstanbul'da ise öğretmeni Ali Canip Yöntem'in desteğiyle dergilerde şiir yayımlamıştır. Almanya'da dil eğitimi aldıktan sonra Türkiye'ye dönüp öğretmenlik yapmıştır, ancak komünizm propagandası yapma suçlamasıyla tutuklanmış ve çeşitli siyasi davalarla karşılaşmıştır. Son yıllarında Nihal Atsız'la gerilim yaşamış ve Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmiştir. Sonunda, Bulgaristan’a kaçmaya çalışırken öldürüldü.
1890’da dünyaya gelen tiyatro sanatçısı ve yönetmen Raşit Rıza Samako 25 Şubat 1961’de hayatını kaybetti
1923’te doğan ressam Nejat Devrim 25 Şubat 1995’te hayata gözlerini yumdu.
1901’de dünyaya gelen iş insanı Ahmet Vehbi Koç 25 Şubat 1996’da hayatını kaybetti. Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç Ankara'da doğmuş, Hacı Bayram-ı Veli soyundan gelmektedir. Öğrenim hayatına mahalle mektebi ve Ankara İdadisi'nde başlamış, 1917'de iş hayatına atılmıştır. İlk ticaret deneyimini babasının açtığı bakkalda yaşamış ve 1926'da ilk firması Koçzade Ahmet Vehbi'yi kurmuştur.
Koç, otomobil, ev aletleri, tekstil gibi birçok sektörde önemli yatırımlar yaparak Koç Holding'i oluşturmuş, Türkiye'nin önde gelen sanayi gruplarından birini kurmuştur. 1959'da Otosan'ı, 1966'da ise yerli Anadol arabasını üretmiştir. 1984'te emekli olup, oğlu Rahmi Koç'un liderliğinde Koç Topluluğu devam etmiştir.
Aynı zamanda siyasete de ilgi duyan Koç, Cumhuriyet Halk Partisi'nde aktif olmuş, Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle bazı zorluklar yaşamıştır. 1987'de "Yılın İş İnsanı" ödülünü almış, 1994'te Birleşmiş Milletler'den "Dünya Aile Planlama Ödülü" kazanmıştır.
HABER MERKEZİ