Tarihte bugün ne oldu? 27 Ocak

Tarihler 27 Ocak’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 26.01.2024 23:00
  • Güncelleme Tarihi : 26.01.2024 20:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 27 Ocak

Türkiye ve dünyada 27 Ocak tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

27 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Saim Gazanfer Özcan ( 27 Ocak 1931 - 17 Şubat 2009 )

27 Ocak 1931 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelen Gazanfer Özcan, Cemalettin Özcan ve Seniha Saliha Özcan'ın oğludur. İlköğrenimini Cihangir Firuzağa İlkokulu'nda, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulu'nda, ve liseyi Vefa Lisesi'nde tamamlamıştır. Tiyatro ile tanışması, lise yıllarında "Hisse-i Şayia" adlı oyunun Bican Efendi karakterini oynayarak gerçekleşti. Bu dönemde İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Bölümü'ne katıldı ve tiyatro kariyerine adım attı.

Gazanfer Özcan'ın tiyatro yaşamındaki dönüm noktası, 1955 yılında Komedi Tiyatrosu'nda sahnelenen "Mahallenin Romanı" adlı oyundu. Bu oyunda, Reşit Gürzap'ın rahatsızlanması nedeniyle sahneye çıkarak başarılı bir performans sergileyince, tiyatro kariyeri daha da parlak bir hal aldı. 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlenen Gazanfer Özcan, çift "Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu"nu kurdu. 1950'li ve 1960'lı yıllarda birçok sinema filminde rol alan sanatçı, uzun bir aranın ardından 2000 yılında çekilen "Komser Şekspir" filmi ile sinemaya döndü. Ayrıca, çeşitli dizilerde de rol alarak televizyon kariyerine de damgasını vurdu.

Gazanfer Özcan, 1998 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Tiyatro, sinema ve televizyon alanındaki uzun soluklu kariyeri boyunca birçok önemli projede yer aldı ve Türk sanat dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Gazanfer Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gördüğü özel hastanede 17 Şubat 2009 tarihinde hayatını kaybetti. O dönemde 78 yaşındaydı. Türk tiyatro, sinema ve televizyon dünyasına uzun yıllar hizmet veren sevilen sanatçının vefatı, Türkiye'de geniş bir hayran kitlesi tarafından büyük bir üzüntüyle karşılandı. Gazanfer Özcan'ın ölümü, Türk sanat camiasının bir döneminin sona erdiği bir kayıp olarak değerlendirildi.

27 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Öner Ünalan (5 Ocak 1935 - 27 Ocak 2011)

Öner Ünalan, 5 Ocak 1935 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi. Ailesi, İskeçe'nin Kurular köyünden Türkiye'ye göç eden bir ailenin çocuğudur. İlköğrenimini Bursa Erkek Lisesi'nde tamamladı ve Almanca öğrenimini ortaokul ve lisede aldı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra ABD'de eğitim dalında yüksek lisans eğitimi aldı. Öğretmen, teknik eleman, danışman (müşavir) ve yönetici olarak çeşitli görevlerde bulundu ve 1988 yılında emekli oldu.

1965 yılında, "Karıncayı İncitmeyen Adam" adlı kısa öyküsüyle Yunus Nadi Armağanı kısa öykü birincilik ödülünü kazandı. Öykü ve şiir alanında çeşitli dergilerde eserleri yayımlandı.

1970 sonrasında dil üzerine çalışmalarına ağırlık veren Ünalan, Güneş Dil Teorisi, halk dili, dildeki "ve" sorunu, çevirmek ve dilin yeniden düzenlenmesi, bilimsel terimlerin Türkçeleştirilmesi gibi konularda çalışmalar gerçekleştirdi.

1977'de Cemal Süreya, Vecihi Timuroğlu ve Ahmet Say ile birlikte "Türkiye Yazıları" dergisini kurdu. Dil-ideoloji ve politika konularında kaleme aldığı inceleme ve derlemelerini farklı dergilerde yayımladı. Bu yazılarının bir bölümünü "Dil ve Politika" (1993) adlı kitapta topladı.

Ayrıca, dil çalışmalarının yanı sıra İngilizce ve Almanca'dan önemli bilimsel eserleri Türkçe'ye kazandırmıştır. Charles Darwin, Albert Einstein, Leopold Infeld, Karl Marx, Friedrich Engels, Fidel Castro ve John Desmond Bernal gibi düşünürlerden birçok eseri Türkçe'ye çevirdi.

Öner Ünalan, dil-politika ilişkisi ve dildeki sorunlar konusundaki günlük yazılarını "Dil Günlüğü" (1999) adlı kitapta topladı. Charles Darwin'in bilim tarihindeki rolünü anlattığı "Darwin Ne Yaptı" (1997) adlı popüler bilim kitabı da dikkat çeken eserlerinden biridir. Öner Ünalan'ın dil çalışmaları ve çevirileri, Türk kültür ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.

HABER MERKEZİ

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ