Tarihte bugün ne oldu? 29 Nisan...

29 Nisan tarihe damga vuran olaylar, doğumlar ve ölüm yıldönümleriyle dolu bir gün. "Tarihte bugün ne oldu?" sorusunun cevabını arıyorsanız, 29 Nisan'da yaşanan önemli gelişmeleri, dünya tarihinde iz bırakmış kişilerin doğum ve ölüm bilgilerini sizin için derledik. Merak edilen tüm detaylar haberimizde...


  • Oluşturulma Tarihi : 29.04.2025 00:08
  • Güncelleme Tarihi : 29.04.2025 00:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 29 Nisan... haberinin görseli

29 Nisan tarihinde Türkiye’de ve dünyada hangi önemli olaylar yaşandı? Hangi ünlü isimler doğdu, kimler hayatını kaybetti? "Tarihte bugün" merak edilen tüm detaylarıyla haberimizin devamında...

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

29 Nisan 1903 yılında Alberta, Kanada'da meydana gelen toprak kaymasında 70 kişi öldü.

29 Nisan 2007 yılında İstanbul'da Çağlayan Mitingi düzenlendi.

29 Nisan 2017 tarihinde Türkiye'de Vikipedi'ye erişim engellendi. Bu karar, özellikle Türkiye'nin IŞİD ile ilişkili gösterildiği bazı içerikler nedeniyle alındığı öne sürülse de, resmi makamlar tarafından yasaklama gerekçesi açıkça belirtilmedi. Yaklaşık iki yıl süren erişim engeli süresince çeşitli hukuki süreçler işletildi. Son olarak, Aralık 2019'da Anayasa Mahkemesi, söz konusu erişim engelinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmederek yasağın kaldırılmasına karar verdi.

TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Latif Doğan, 1963 yılında Adıyaman'ın Besni ilçesinde doğdu. Kürt kökenliydi. Müziğe, 11 yaşında bir düğünde darbuka çalarak başladı. Kazandığı paralarla memleketinde bir radyo istasyonu ve kaset dükkânı açtı. Adı duyulmaya başladıktan sonra, bölgesel televizyonlara konuk sanatçı olarak çağrılmaya başlandı. Katıldığı programlar sayesinde zamanla meşhur oldu.

1995-1998 yılları arasında, dört yıl boyunca bir şov programı yaptı. Asıl çıkışını ise 2003 yılında çıkardığı Küstüm albümüyle yakaladı. Ardından, bu albümün ismiyle Küstüm Şov adlı televizyon programını yapmaya başladı.

Bilal Özhan, 29 Nisan 1992'de İstanbul'un Bağcılar semtinde dünyaya geldi. Futbol kariyerine, 2004 yılında Galatasaray altyapısında başladı. Genç yaşlarda yetenekleriyle dikkat çeken Bilal, tüm genç takımlarda forma giydi. 2012 yılına kadar orta sahada gösterdiği istikrarlı performansla, futbolseverler tarafından Paul Scholes'a benzetildi.

Bilal, 8 Ocak 2011'de yapılan Hannover 96 hazırlık maçında A takıma çağrıldı ve ilk 11'de oynadı. Bu maçta, oyununu iki yönlü oynayarak, mücadeleci yapısıyla ve yüksek pas oranıyla dikkat çekti. Bir diğer hazırlık maçı olan Pendikspor karşılaşmasında ise bir gol atarak, potansiyelini gösterdi. 2012 yılında kendini geliştirmesi amacıyla Kayseri Şekerspor'a kiralık olarak gönderildi. Şu an ise Trabzon Kanuni takımında forma giymektedir.

TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Dilber Ay, 1 Ocak 1956'da Kahramanmaraş'ta doğmuş, Türk halk müziği ve arabesk şarkıcısıdır. Barak havaları ve 1981'de söylediği Meyrik türküsüyle büyük bir popülerlik kazanmış, Tavukları pişirmişem adlı Adıyaman türküsüyle fenomen haline gelmiştir. 2011-2015 yılları arasında Kadere Mahkûmlar adlı arabesk müzik programını sunarak geniş bir izleyici kitlesi edinmiştir. Bu dönemde, şarkıları ve televizyon programlarıyla pop kültür ikonuna dönüşmüştür.

Dilber Ay, müzik kariyerine TRT Radyosu'nda başlamış, 1974'te ilk plağını çıkarmıştır. Müzik kariyerinin yanı sıra, sinema dünyasında da yer almış, 2006 yılında Beynelmilel filmindeki rolüyle ödül kazanmıştır. Ayrıca, Tavukları pişirmişem türküsü, 2014'te Fenerbahçe'nin şampiyonluk kutlamasında futbolcular tarafından seslendirilerek popülerliğini pekiştirmiştir.

Dilber Ay, bir dönem Almanya'da yaşadığı bir olay nedeniyle hapis cezası almış ve Türkiye'ye geri dönmüştür. 2012 yılında CNN Türk'te konuk olduğu bir programda yaşadığı yanlış anlama, onu daha geniş kitlelere tanıtmıştır.

Dilber Ay, 29 Nisan 2019'da kalp krizi nedeniyle 63 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Düzce'ye getirilip burada defnedilmiştir. Hayatının önemli anıları, 2021 yılında Dilberay adlı bir filme konu olmuştur.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ