Tarihte bugün ne oldu? 31 Ocak

Tarihler 31 Ocak’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 30.01.2024 23:10
  • Güncelleme Tarihi : 30.01.2024 17:56
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 31 Ocak haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 31 Ocak tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

31 OCAK TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Wrapped Bitcoin piyasaya sürüldü

Ethereum'un ERC-20 standardını kullanarak geliştirilen ve Bitcoin'in değerine sabitlenmiş bir kripto para birimi olan Wrapped Bitcoin veya kısaca WBTC, 26 Ekim 2018'de duyurulmuş ve 31 Ocak 2019'da piyasaya sürülmüştür. Bu dijital varlık, BitGo, Kyber Network ve Ren gibi şirketler tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. WBTC, Ethereum'un blockchain ağı üzerinde çalışmakta ve Bitcoin'in fiyat hareketlerini yansıtarak Ethereum ekosistemine entegre olmaktadır. Bu sayede, Ethereum kullanıcıları, ERC-20 standartını destekleyen cüzdanlarında Wrapped Bitcoin'leri saklayabilir, transfer edebilir ve kullanabilirler.

31 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Fatih Kısaparmak (31 Ocak 1961,Elazığ)

Elazığ'ın Maden ilçesinde dünyaya gelen Fatih Kısaparmak'ın annesi Yıldız Hanım, emekli bir ilkokul öğretmeni iken; babası Necip Bey, ortaokul ve öğretmen okulu müdürlüğü, il millî eğitim müdürlüğü, ortaöğretim genel müdürlüğü ve bakanlık teftiş kurulu başkanlığı gibi çeşitli eğitim görevlerinde bulunmuş, aynı zamanda beş adet basılı esere sahip bir bürokrattır.

1991 yılında, ekonomist Şebnem Ergür (Kısaparmak) ile evlenen Fatih Kısaparmak'ın bu birliktelikten Ozan ve Kaan adlı iki erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.

Temel eğitim döneminden itibaren müzikle ilgilenen Kısaparmak, Ankara Devlet Konservatuvarı ve TRT Ankara Radyosu'nda müzik çalışmalarına katılmış, ayrıca Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde resim çalışmaları yapmıştır. Öğrencilik yıllarında Tasvir Gazetesi adına TBMM foto muhabirliği yapan sanatçı, üniversite yıllarında Varlık dergisi başta olmak üzere çeşitli edebiyat-sanat dergilerinde şiirleri, röportajları ve araştırmalarıyla yer almıştır. Bilimsel çalışması "Dil Folkloru Açısından Harput Ağzı" ve "Ve Ağır Sevdam" adlı şiir kitabı da bu döneme aittir.

1985 yılında profesyonel sanat kariyerine adım atan Fatih Kısaparmak, besteci, söz yazarı ve yorumcu olarak tanındı. İlk eseri olan "Kilim" büyük bir ilgiyle karşılanarak geniş kitlelere ulaştı. Sanat yaşamına bu başlangıcıyla adını duyuran Kısaparmak, müzik kariyerini toplamda 17 albümle sürdürdü ve bu süreçte 200'den fazla esere imza attı. "Çağdaş Ozan", "Bay Kilim" ve "Türkü Baba" unvanlarıyla da anılan bir sanatçı olarak bilinir.

Fatih Kısaparmak, "Grup Kilim" ve "Grup Mozaik" adlı iki ayrı konser orkestrasını kurarak sahne alarak müzik yolculuğunu sürdürdü. Ayrıca, depremzedeler, grizu faciası mağdurları ve çeşitli yardım kuruluşları için düzenlediği "Toplumsal Dayanışma ve Yardım Konserleri" ile sosyal sorumluluk projelerine katkı sağladı. Türkiye'nin yanı sıra pek çok ülkede konserler veren sanatçı, adını duyurduğu ülkeler arasında ABD, Rusya, Avustralya, Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsveç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Venezuela, Kazakistan ve Özbekistan bulunmaktadır.

Fatih Kısaparmak ayrıca, Malatyaspor ve Elâzığspor’da toplam 3 dönem yönetim kurulu üyeliği yapmış, İstanbul-Elâzığ Kültür Vakfı’nda kurucu üye olmanın yanı sıra Elâzığlılar Dayanışma Derneği'nde yönetici ve genel sekreter olarak görev almıştır. Sanatına ve sosyal sorumluluk projelerine olan katkılarından dolayı Türkiye'nin önde gelen kurum ve kuruluşları tarafından 70'e yakın ödüle layık görülen Kısaparmak, 2000 yılında Fırat Üniversitesi Senatosu tarafından halk müziği ve folklora katkılarından dolayı Fahri Doktora unvanı ile ödüllendirilmiştir.

31 OCAK TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Ülkü Ülker: (3 Aralık 1950, İstanbul - 31 Ocak 2016, İstanbul)

Ülkü Ülker, 3 Aralık 1950 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul öğretmenliği yaparken, 1971 yılında Ses dergisinin düzenlediği bir yarışmayı kazanarak sinema kariyerine adım attı. Tiyatro serüvenine ise Kazım Eryüksel'in tiyatrosunda başladı. Aynı zamanda Ergüder Yoldaş ve Reyman Eray'dan aldığı şan dersleri ile 10 yıl süresince şarkıcılık da yaptı. Toplamda 400'e yakın sinema filmi ve dizi projesinde yer aldı. Eşi Derya Öge, Ülkü Ülker'in tamamen tiyatroya odaklanabilmesi için bir tiyatro salonu açmıştır.

Ülker, 31 Ocak 2016 Pazar günü İstanbul'da yaşamını yitirdi. Cenazesi, 1 Şubat 2016 Pazartesi günü İstanbul'da Ümraniye Merkez Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Ihlamurkuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ