Tarihte bugün ne oldu? 5 Kasım

Tarihler 5 Kasım’ı gösterirken, tarihte bugün hangi olaylar yaşandı, tarihte bugün kimler doğdu, kimler öldü sorularının cevapları haberimizde…


  • Oluşturulma Tarihi : 04.11.2023 22:00
  • Güncelleme Tarihi : 04.11.2023 22:00
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Tarihte bugün ne oldu? 5 Kasım haberinin görseli

Türkiye ve dünyada 5 Kasım tarihinde neler yaşandı, tarihte bugün kim doğdu, kim öldü, tarihte bugün yaşanan önemli olaylar neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

5 KASIM TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün Ankara Hukuk Fakültesi açıldı. 5 Kasım 1925 yılında Ankara Hukuk Fakültesi Atatürk tarafından açıldı.

ANKARA-HUKUK-FAKULTESI

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulmuştur. 1946 yılında Ankara Üniversitesine bağlı olarak hizmet vermeye devam eden Ankara Hukuk Fakültesi ilk mezunlarını 19228 yılında vermiştir. Ankara Hukuk Fakültesi şu an Cebeci Kampüsü’nde hizmet vermeye devam ediyor.

5 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM DOĞDU?

Tarihte bugün Kris Jenner dünyaya gelmiştir. 5 Kasım 1955 yılında Amerikalı iş insanı Kris Jenner dünyaya geldi.

kris jenner

Mary ve David Houghton'un kızları olarak San Diego, Kaliforniya'da doğan Kris Jenner Hollanda ve İskoç kökenlidir.  1978 yılında Robert Kardashian ile evlenen Kris Jenner’in bu evlilikten Bu evlilikten Kourtney Kardashian, Kim Kardashian, Khloé Kardashian ve Robert Kardashian Jr. adlı 4 çocuğu olmuştur. 1990 yılında Robert Kardashian ile olan evliliğini sonlandıran Kris Jenner eski olimpiyat şampiyonu Caitlyn Jenner ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten ise Kendall Jenner ve Kylie Jenner adlı iki kızı olmuştur. Kris Jenner 21 Nisan 1991 yılında başlayan evliliğini 2015 yılında sonlandırmıştır.

5 KASIM TARİHTE BUGÜN KİM ÖLDÜ?

Tarihte bugün Bülent Ecevit hayata gözlerini yumdu. 5 Kasım 2006 yılında gazeteci gazeteci, şair, yazar, siyasetçi ve Türkiye eski Başbakanı Bülent Ecevit hayatını kaybetti

bulent-ecevit

28 Mayıs 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mustafa Bülent Ecevit siyasi kariyerine CHP’de başlamıştır.  İlk defa 1957 genel seçimlerinde CHP Ankara milletvekili olarak Meclise giren Bülent Ecevit, 1972 yılında istifa eden İsmet İnönü'nün yerine genel başkanlığa seçilmiştir.

Genel başkanlığı sırasında partisi 1973 genel seçimlerinde %33,3 oy alan Bülent Ecevit 1974 yılında genel başkanlığını Necmettin Erbakan'ın yaptığı Millî Selamet Partisi ile kurduğu koalisyon hükûmetinde ilk defa başbakanlık görevini almıştır.

Bülent Ecevit’in başbakanlık yaptığı döneminde, Haziran 1971'de Amerika Birleşik Devletleri'nin baskısıyla yasaklanan haşhaş ekimi 1 Temmuz 1974'te serbest bırakılmıştır. Ardından Kıbrıs Harekâtı yapılmıştır. Bu gelişmelerden sonra Ecevit’in başbakanlığındaki Türkiye Amerikan yaptırımları ile karşılaşmıştır.

Bülent Ecevit döneminde 1977 genel seçimlerinde parti, oy oranı %41,4'e çıkarmıştır. Bu oy oranı, sol görüşlü bir partinin çok partili siyasal yaşamda kazandığı en yüksek oy oranı olarak Türkiye tarihine geçmiştir.

1978 yılında yeni bir hükumeti kuran Bülent Ecevit tekrar başbakan olmuştur. Ecevit bu dönemde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye uyguladığı ambargonun Eylül 1978'de kesin olarak kaldırılmasından sonra Amerikan üslerini yeniden faaliyete açmıştır. 1979 yılında ara seçimlerde başarısızlığa uğrayınca görevden çekilmiştir.

Bülent Ecevit, 12 Eylül Darbesi sonrası 10 yıl siyaset yasaklıları kapsamına alınmıştır. Siyasi yasağı devam ederken eşi Rahşan Ecevit'in başkanlığında Demokratik Sol Parti kurulmuştur. 1987 yılında yapılan referandumla siyasal yasağı kaldırılınca DSP'nin başına geçmiştir. 1987 Türkiye genel seçimlerinde partisinin milletvekili çıkaramaması üzerine aktif siyasetten ve genel başkanlıktan ayrılacağını açıklayan Bülent Ecevit 1989'da aktif siyasete dönmüştür.

 1997'de kurulan ANAP-DSP-DTP koalisyonunda başbakan yardımcısı olarak görev yapan Bülent Ecevit 1999'da kurulan DSP-MHP-ANAP koalisyonu ile yeniden başbakanlık koltuğuna oturmuştur. 2002 Türkiye genel seçimlerinde partisi %1,22 oy oranı ile baraj altında kalmış ve seçilememiştir. 2004 yılında yapılan DSP 6. Olağan Kurultayı ile aktif siyaseti bırakan Bülent Ecevit 5 Kasım 2006 Pazar günü dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tayland’a gitmek isteyenlere müjde! Türkiye'ye direkt uçuşlar başlıyor

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ