Türk Mizah yazarı Aziz Nesin kimdir? Aziz Nesin kitapları

Öykü, tiyatro ve şiir gibi birçok alanda edebi eser veren ünlü yazar Aziz Nesin kimdir? Aziz Nesin kitapları nelerdir? Aziz Nesin neden sürgün edildi? gibi birçok merak edilen sorunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz


  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2024 16:25
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2024 13:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Türk Mizah yazarı Aziz Nesin kimdir? Aziz Nesin kitapları haberinin görseli

Osmanlı İmparatorluğu döneminde dünyaya gelen Türk yazar Aziz Nesin o dönemden bu zamana Türk kültürü ve edebiyatına birçok eseriyle katkıda bulunmuştur. Genellikle eserlerinde mizahi unsurları barındıran üslubuyla bilinir. 20 Aralık 1915’de İstanbul’da dünyaya gelmiştir. 6 Temmuz 1995 tarihinde İzmir’de hayata veda eden Aziz Nesin yaşamına birçok eser ve başarı sığdırmıştır. Aziz Nesin kimdir? Aziz Nesin kitapları nelerdir? Aziz Nesin neden sürgün edildi? Aziz Nesin ile ilgili detaylar haberimizde…


Aziz Nesin kimdir?


Ailesiyle birlikte küçük yaşta Giresun’dan İstanbul’a gelmişlerdir. Eğitim hayatını başarılı bir şekilde tamamlayan Aziz Nesin, hem askeri lisede okumuş hem de Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim almıştır. Kara Harp Okulu’nu bitirdikten sonra asteğmen rütbesiyle orduda görev yapmaya başlamıştır. 1941 yılında 2. Dünya Savaşı’nda 2 yıl ordugahta görev yapmıştır. 1922’de Erzurum Müstahkem Mevkii İstihkam Taburu Bölük Komutanlığı’na atandı ve bir bomba sonucu sakatlanmıştır. Üsteğmen rütbesindeyken görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle askerlikten uzaklaştırıldı. Ardından Kars'ta görevi sırasında yolda karşılaştığı erzak isteyen köylülere, tayınlarının bir bölümünü dağıtması üzerine açılan soruşturma sonucu ordudan atılır.
Aziz Nesin, çalışma hayatına asker olarak başlamış fakat ordudan atıldıktan sonra bakkallık, muhasiplik, fotoğraf stüdyo sahipliği, kitabevi sahipliği, karikatüristlik, gazetecilik, şairlik ve yazarlık gibi birçok farklı alanda çalışmıştır. 


Aziz Nesin’in kitapları nelerdir? 


Aziz Nesin’in edebi hayatı, yazı alanında çalışmaları ve kitapları hakkında merak edilenler haberimizde…
Yazma kariyeri, 1945 yılında Sedat Simavi’nin çıkardığı "Yedigün" dergisiyle başladı ve sonrasında Karagöz gazetesinde çalıştı. Bu süreçte redaktörlük ve yazarlık görevlerini yapmıştır. Aynı yıllarda oyun yazarlığı ve Tan gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Tan gazetesinin yakılması üzerine Vatan gazetesinde çalışmaya başladı.
1946 yılında Sabahattin Ali ile Marko Paşa mizah dergisini çıkardılar. Dönemin politikacılarını ve tiplemelerini lafını esirgemeden eleştirmesiyle, tüm baskılara ve zor koşullara karşın toplumun dikkatini çekmeyi başarmıştır. Ancak davalar ve suçlamalar dergi yazarlarına zor dönemler yaşatmıştır. Farklı isimlerle hayatına devam etmeye çalışan “Markopaşa" ekolünün hararetle eleştirdiği Amerikan yardımının Türkiye üzerindeki emelleriyle ilgili yayınlanmamış olan "Nereye Gidiyoruz?" adlı yazısı; 1947'de 10 ay ağır hapis ve 3 ay 10 gün de "emniyet-i umumiye nezareti" altında bulundurulma cezasına çarptırıldı. 1948’de ikinci kitabı Azizname’yi çıkardı. Kitapta yer alan taşlamaları dolayısıyla 1949 yılında Birleşik Krallık Prensesi II. Elizabeth, İran Şahı Rıza Pehlevi, Mısır Kralı I. Faruk Aziz Nesin’e dava açmıştır. Bu nedenle 6 ay hapis cezası almıştır.
1952 yılında bir Kitabevi açtı ancak bu ailesini geçindirmeye yeterli olmadı. Bu nedenle bir ortağıyla fotoğraf stüdyosu kurdular. 1954’de yazarlık kariyerine Akbaba dergisinde öyküler yazarak devam etti. Birçok farklı gazete ve dergide çeşitli gülmece öyküleri, röportajları ve fıkraları yayınlanmıştır. Yazdığı öykülerde birçok farklı takma ad kullanan Aziz Nesin, yazım hayatı boyunca 200’e yakın mahlas kullanmıştır. Ürettiği eserlerle Çağdaş Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri haline gelmiştir.
Aziz Nesin edebi kariyeri boyunca eleştirel dilini yumuşatmadan eserler üretmeye devam etmiştir. Eserleriyle ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanmıştır. 1966'da “Vatani Vazife" adlı öyküsüyle Bulgaristan'da yapılan uluslararası gülmece yarışmasında birincilik ödülü olan “Altın Kirpi'yi " kazandı. 1968'de Milliyet Gazetesi'nin Karagöz oyunu yarışmasında "Üç Karagöz" oyunuyla birincilik kazandı. 1969'da Moskova'da "İnsanlar Uyanıyor" adlı öyküsüyle birinci oldu. 1978'de "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" romanıyla Madaralı Roman Ödülü'nü kazandı. 1976'da Bulgaristan'da gülmece kitabı uluslararası yarışmasında birinci oldu. Aziz Nesin, 1989'da Sovyet Çocuk Fonu'nun ilk kez verilen "Tolstoy Altın Madalyası"na değer görüldü.
Ödül aldığı öykülerinin yanı sıra; Fil Hamdi, Gol Kralı, Şimdiki Çocuklar Harika, Herkesin İşi Gücü Var, Bir Sürgünün Hatıraları, Tatlı Betüş, Salkım Salkım Asılacak Adamlar, Canım Oğlum Canım Babacığım - 1 kitaplarından bazılarıdır.


Aziz Nesin neden sürgün edildi?


Aziz Nesin eleştirel üslubu dolayısıyla hayatı boyunca birçok problemle karşılaşmıştır. Ceza evinde kaldığı ve sürgün edildiği de olmuştur. Bunlardan biri olan, “Nereye Gidiyoruz?” yazısıyla 1947 yılında 3 ay 10 gün süresince Bursa’ya sürgün edilmiştir.


Aziz Nesin mirasını kime bıraktı? Aziz Nesin’in vasiyeti

Aziz Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Alaçatı’da 6 Temmuz 1995 yılında geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetmiştir. Aziz Nesin’in naaşı, 7 Temmuz 1995'te vasiyetine uygun olarak tören yapılmadan ve yeri anlaşılmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfının bahçesine gömüldü. Eşinin tavsiyesiyle 1972 yılında kurduğu bu vakfa eserlerinden elde ettiği bütün geliri bağışlamıştır.
 

Yazarımız Kim ?

HABER MERKEZİ