- Genel
- 21.04.2025 16:38
Türkiye, dünyanın ilk insansız hava aracı (İHA) gemilerine sahip olan üç ülke arasında yer alıyor. Çağın öncüsü konumuna gelmesi beklenen İHA gemileri hakkında detayları bir araya getirdik. İHA gemileri nedir, ne işe yarar?
Türkiye, İran ve Çin, dünyada insansız hava aracı (İHA) gemilerine sahip olan üç ülke olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de TCG Anadolu, İran’da Şehit Bagheri ve son olarak Çin’de Sichuan isimli İHA gemilerinin, gelecekte deniz kuvvetlerinde güvenlik konusunda çığır açması bekleniyor. Uzmanların, deniz savaşlarında bir milat olarak kabul ettiği İHA gemileri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik. İHA gemisi nedir, ne işe yarar? İHA gemilerinin özellikleri nelerdir?
İHA gemileri, insansız hava araçlarını (İHA) taşıyarak operasyonel olarak kullanabilen, çoğunlukla askeri amaçlarla donatılmış deniz platformları olarak açıklanabilir. İHA gemileri, klasik uçak gemilerine benzer şekilde tasarlanır ancak savaş uçakları yerine İHA’ları barındırır ve onlara kalkış, iniş, bakım, kontrol gibi olanaklar sunmayı amaçlar.
2023 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne katılan TCG Anadolu, Bayraktar TB3 ve Kızılelma ile donatılan dünyanın ilk özel yapım İHA gemisi olup, deniz kuvvetlerine büyük katkı sağladı.
TCG Anadolu gibi İHA gemileri; uzun menzilli keşif ve gözetleme görevlerinde, sınır ötesi operasyonlar için denizden destek sağlamaya, istihbarat toplamaya hedef tespiti ve yönlendirme yapmaya yarar ve gerektiğinde silahlı İHA’larla taarruz kabiliyetine sahiptir.
İnternet kullanıcıları, Türkiye’nin ilk İHA gemisi olma özelliğini taşıyan TCG Anadolu hakkında bilgi sahibi olmak istiyor ve bu geminin detaylarını araştırıyor.
TCG Anadolu Genel Bilgileri
Tipi: Çok Amaçlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD - Landing Helicopter Dock)
Uzunluğu: Yaklaşık 231 metre
Genişliği: 32 metre
Deplasmanı: 27.000 ton
Hız: 21 knot (yaklaşık 39 km/s)
Menzili: 9.000 deniz mili (yaklaşık 16.700 km)
Personel Kapasitesi: 1.200 kişilik personel + 1.000'e kadar asker taşıma kapasitesi
TCG Anadolu’nun en önemli ve dikkat çeken özelliklerinden biri de, dünyada ilk kez SİHA konuşlandırabilen gemi olmasıdır.
TCG Anadolu, Bayraktar TB3, Bayraktar KIZILELMA, helikopter ve kara araçlarını taşıyabilir.
Bayraktar TB3
Katlanabilir kanat yapısı sayesinde gemide konuşlanmak üzere geliştirilmiş olup, pistten kalkış/iniş yapabilir. Silahlı görevler üstlenebilir ve yaklaşık 24 saat havada kalabilir.
Bayraktar KIZILELMA (Jet Motorlu İnsansız Savaş Uçağı)
Radar görünürlüğü düşük olup, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek bir araçtır. F-16 benzeri görevleri insansız şekilde gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.
Helikopter ve Kara Aracı Taşıma Kapasitesi
İHA gemileri 10+ helikopter barındırabiliyor olup, amfibi operasyonlar için zırhlı araçları ve tankları taşıyabilir. Bunun yanı sıra, 4 çıkarma aracı (LCM) ve 2 hovercraft ile birlikte çalışabilir.
Denizden karaya askeri harekatlar düzenler
İHA/SİHA ile hava üstünlüğü sağlar
Doğal afetlerde yardım üssü olarak görev alır
20+ yoğun bakım yatağı ile hastane gemisi olarak kullanılabilir
Uluslararası barışı koruma ve destek operasyonları düzenler