- Genel
- 02.05.2025 21:25
Biontech'in kurucusu ve dünya genelinde tanınan bir bilim insanı olan Uğur Şahin, sağlık sektöründeki çığır açan çalışmalarıyla adını duyurmuş bir isimdir. Peki, Uğur Şahin kimdir? Uğur Şahin kaç yaşında, nereli? Uğur Şahin'in hayatına dair merak edilenler…
Tıp dünyasının önemli isimlerinden biri olan Uğur Şahin, Biontech'in kurucusu olarak sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada büyük bir hayran kitlesi edinmiştir. Kendisi sadece bilimsel başarılarıyla değil, aynı zamanda girişimcilik ruhu ve insanlığa yaptığı katkılarla da dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Uğur Şahin serveti de oldukça merak ediliyor. Peki Uğur Şahin kimdir, Uğur Şahin nerelidir gibi arama motorlarında aranan soruların cevabı haberimizde…
Uğur Şahin, Hatay'ın İskenderun ilçesinde 19 Eylül 1965'te Alevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Genç yaşta, babası Almanya'nın Köln şehrindeki Ford Motor Company fabrikasında çalışan Uğur Şahin'in yanına annesiyle birlikte göç etti. Lise eğitimini tamamladıktan sonra, 1984 yılında Köln Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlayan Şahin, 1992 yılında bu alanda mezun oldu. İlk doktorasını, 1993 yılında aynı üniversitede Michael Pfreundschuh danışmanlığında tümör hücrelerinde immünoterapi üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda aldı. Aynı dönemde, 1992-94 arasında Hagen Üniversitesi'nde matematik eğitimi de aldı. 1999 yılında moleküler tıp ve immünolojide habilitasyon derecesini kazanan Şahin, 2000-2001 yılları arasında Zürih Üniversite Hastanesi'nde, 1996 Nobel Tıp Ödülü sahibi Rolf M. Zinkernagel ve Hans Hengartner ile birlikte çeşitli araştırmalarda bulundu. Akademik kariyerine 2006 yılında Mainz Üniversitesi'nde profesörlük unvanını alarak devam etti.
Uğur Şahin, henüz 20 yaşındayken bir laboratuvarda çalışmaya adım attı. 1990'ların başlarında, Köln Üniversitesi'nin lösemi bölümünde başladığı kariyerini sekiz yıl boyunca Saarland Üniversitesi'nde iç hastalıkları ile hematoloji-onkoloji doktoru olarak sürdürdü. Şahin, yüksek verimli immünolojik yöntemler ve biyoenformatik yaklaşımlar kullanarak kanser hedefi keşfinde öncü oldu ve 70'ten fazla bağımsız patent başvurusuyla yeni kanser biyobelirteçleri ve hedeflenen tedavi platformları geliştirdi. İmmünolog eşi Özlem Türeci ile birlikte 2001 yılında Ganymed İlaç'ı kurarak kansere karşı monoklonal antikorlar geliştirdi. Ganymed, 2016 yılında Japon ilaç şirketi Astellas Pharma tarafından 1.4 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alındı. Şahin, 2008 yılında milyarder Strüngmann kardeşlerin desteğiyle, Haziran 2021 itibarıyla piyasa değeri 57.7 milyar dolar olan BioNTech'i kurdu. Şahin, BioNTech'in kurucusu ve hissedarı olarak, mRNA adı verilen genetik materyali kullanarak bireyselleştirilmiş kanser immünoterapisi tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla çalışan 1.300 kişilik bir ekiple birlikte çalışmaktadır. Şahin ayrıca Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki Translasyonel Onkoloji ve Immünoloji Merkezi (TRON)'un direktörlüğünü yapmaktadır.
2019'da ortaya çıkan COVID-19 pandemisiyle birlikte, BioNTech, Uğur Şahin ve ekibi liderliğinde koronavirüs aşısı geliştirmeye yoğunlaştı. 9 Kasım 2020'de, Pfizer ile yaptıkları ortak açıklamada, Şahin'in liderliğinde geliştirilen Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının yüzde 90'ın üzerinde etkinlik oranına sahip olduğunu duyurdular. Açıklamada, aşının güvenliği konusunda şu ana kadar ciddi bir sorun olmadığı ve acil kullanım ruhsatı için Amerika Birleşik Devletleri makamlarına başvuruda bulunacakları belirtildi. COVID-19 aşısı haberleri sonrasında, Fransız La Chaîne Info (LCI) haber kanalı, Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi, Nobel Kimya ve Fizik Ödülü sahibi çift Pierre Curie ve Marie Curie'ye benzetti.
Uğur Şahin, 55 yaşındadır ve Hatay’ın İskenderun ilçesinde doğmuştur.
Pandemi sürecinde, Bloomberg Business'ın yayınladığı "Dünyanın en zengin 500 kişisi" listesinde 15.3 milyar dolarlık kişisel servetiyle 137. sıraya ulaşan Şahin, Nisan 2023'te bu listede 5.3 milyar dolarla 465. sırada yer almaktadır.
BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yeşim Salkım Kimdir? Yeşim Salkım nasıl meşhur oldu?