Sayfa Yükleniyor...
Gazeteci kimliği ile tanınan ve FETÖ davası kapsamında ceza alan Ahmet Altan kimdir? İşte detaylar…
Uzun yıllardır gazeteci kimliği ile tanınan ve pek çok kurumda yazıları yayınlanan Ahmet Altan kimdir? FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) davası kapsamında yargılanan ve hapis cezası alan Ahmet Altan hakkında merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.
Ahmet Hüsrev Altan, 2 Mart 1950 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Gazeteci Çetin Altan'ın oğlu olan Ahmet Altan'ın annesi ise Kerime Altan'dır. Ailesiyle birlikte 1959 yılında İstanbul'a taşındılar ve bu nedenle Altan, eğitim hayatına İstanbul'da devam etti. Ortaöğrenimini farklı okullarda tamamladıktan sonra bir süre Robert Kolej'e okudu ve ardından TED Ankara Koleji'nde yatılı olarak eğitim aldı. Lise eğitimini ise 1970 yılında İstanbul Kültür Koleji'nde tamamladı. Genç yaşta, henüz lise öğrencisi iken evlendi ve 1972 yılında bir kız, 1980 yılında ise bir oğlu dünyaya geldi. Eğitim hayatı sırasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde de bir süre öğrenim gördü. Ahmet Altan 1981 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, gazeteciliğe adım attı.
Ahmet Altan'ın gazetecilik kariyeri, Hürriyet Gazetesi’nde gece muhabiri olarak başladı. Daha sonra aynı gazetede şef muhabir, haber şefi, dış haberler editörü ve köşe yazarı olarak çeşitli görevlerde bulundu. Güneş, Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaparken, Milliyet Gazetesi’ndeki çalışmaları sırasında yazdığı bir yazı nedeniyle işine son verildi. Yazısında, kurgusal bir "Kürdiye" ülkesinden bahsetmiş ve bu durum tartışmalara yol açmıştı. 2007 yılında Taraf Gazetesi’nin kurucuları arasında yer alan Altan, Alev Er ile birlikte gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra tek başına bu görevi sürdürdü ve "Kum Saati" başlıklı köşesinde yazılar kaleme aldı. 2008 yılında Ermeni Kırımı kurbanlarına adadığı bir köşe yazısı nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesine istinaden Türklüğe hakaret suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Taraf Gazetesi, Leipzig Bankası Medya Vakfı tarafından verilen Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca 2011 yılında Hrant Dink Vakfı tarafından Hrant Dink Barış Ödülü'nün sahibi oldu. Altan, 2012 yılında Yasemin Çongar ile birlikte Taraf Gazetesi’ndeki görevinden istifa etti. Taraf Gazetesi’ndeki yazılarına son vermesinin ardından bir süre roman yazmaya odaklanan Ahmet Altan, 2015 yılında yeniden gazeteciliğe döndü ve Haberdar Gazetesi’nde yazmaya başladı.
Ahmet Altan ile kardeşi Mehmet Altan, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında 10 Eylül 2016 sabahında gözaltına alındı. İkili, 14 Temmuz 2016'da (darbeden bir gün önce) Nazlı Ilıcak'la birlikte katıldıkları bir televizyon programında "sübliminal darbe mesajı" vermekle suçlandı. Ayrıca Ahmet Altan, darbeyi önceden bilme suçlamasıyla da karşı karşıya kaldı. İlk başta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, ancak Başsavcılığın itirazı üzerine kısa bir süre sonra hakkında yeniden tutuklama kararı verildi. “FETÖ (Fetullahçı Terör Örgütü) üyesi olmak" ve "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlamalarıyla tutuklandı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 4 Kasım 2019 tarihli kararıyla Ahmet Altan, "FETÖ terör örgütüne yardım etmek" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Ancak 12 Kasım 2019'da yeniden tutuklandı. Silivri Cezaevi'nde 4 yıl 7 ay kaldıktan sonra 14 Nisan 2021'de tahliye edildi. Yargıtay’ın ikinci kez bozma kararının ardından yeniden hakim karşısına çıkan Altan, 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
HABER MERKEZİ