Sayfa Yükleniyor...
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Kuyumcu, damatsız/gelinsiz temsili düğünlerden sonra down sendromlu bireylerin ağır ruhsal sorunlar ve cinsel istismarla karşılaştığını belirtti. Kuyumcu ayrıca, “Down sendromlu bireyleri bir kafede veya iş yerinde toplayıp çalıştırmak ayrımcılıktır” dedi
ÇAĞLA GENİŞ
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, ‘iyilik’ olsun diye yapılan damatsız/gelinsiz temsili düğünlerden sonra down sendromlu bireylerin ağır ruhsal sorunlar ve cinsel istismarla karşılaştığını belirtti. “Down sendromlu bireyleri bir kafede veya iş yerinde toplayıp çalıştırmak izole etmektir, ayrımcılıktır” diyen Kuyumcu, doğru olan yöntemin her işletmede en az bir down sendromlu birey çalıştırmak ve tüm işletmelerin herkes için erişilebilir hale getirmek olduğunu kaydetti.
YEREL VE MERKEZİ İKTİDARA ÇAĞRI
Down sendromunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunun altını çizen Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, “Yeteneklerini ortaya çıkarıp kullanabilmeleri için erken yaşta doğru eğitim programlarından, alternatif terapilerden ve algılarına uygun oyun gruplarından faydalanırlarsa ileri yaşlarda birçok alanda başarıya ulaşıp toplumsal yaşamın içinde yer alabilirler. Hükümet ve belediyeler başta olmak üzere toplumu oluşturan herkesin down sendromlu bireylerin ve ailelerinin eşit ve adil yaşam hakkına saygı gösterip hayata katılımlarına destek olması gerekmektedir” diye konuştu.
İYİLİK DEĞİL İSTİSMAR
‘İyilik’ olsun diye yapılan damatsız/gelinsiz temsili düğünlerden sonra down sendromlu bireylerin ağır ruhsal sorunlarla karşılaştığını belirten Kuyumcu, “Down sendromlu bireyler gelinlik giymek istiyorsa gerçekten evlenmek ve çocuk sahibi olmak istiyordur. Bunun neden olamayacağı açıkça anlatılmalıdır. Down sendromlu bireyin ve ailelerin talebiyle gelinlik ve damatlık giydirilerek yapılan temsili düğünlerden sonra gerçekte bir eşin olmayışı, bireyin kandırılmış olduğunu anlamasından sonra ruhsal sorunların oluşmasına ve cinsel istismar hedefi olmasına sebep olur. Bu sözde düğünleri yapanlar bireyin hayatına onarılamaz zararlar vermektedirler. Bu etkinliklerin haber yapılması yenilerinin talep edilmesine sebep olmakta ve sorun giderek artmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Down sendromlu bireyleri bir kafede veya iş yerinde toplayıp çalıştırmak izole etmektir, ayrımcılıktır, yanlıştır” diyen Kuyumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru olan yöntem her işletmede tipik bireylerle birlikte en az bir down sendromlu birey çalıştırmak ve tüm işletmelerin herkes için erişilebilir olmasını sağlamaktır.”
Haber Merkezi