Sayfa Yükleniyor...
Unutulmaz başkan Ahmet Piriştinanın adı verilen Kent Kitaplığı serisine yeni eserler eklendi. 7 yeni eser ile birlikte kitaplıktaki eser sayısı 100e çıktı. Basımı tamamlanan yeni eserlerin tanıtımı Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinde gerçekleştirilirken, tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve beş kitabın yazarları katıldı
NİLGÜN TAZE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinin İzmire dair İzmirin tarihiyle, bugünüyle, yaşam biçimiyle İzmiri anlatan kitapları bastığını vurgulayarak, Eski itfaiye binasının bu hale getirilmesinden ve buradaki araştırmaların, belgelerin tasnifinden sonar binanın adını Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi olarak isimlendirdik. İzmirlilerin desteğiyle böyle bir değişiklik yaptık. Bunu da değerli başkanımızın anısına önemli bir saygı olarak değerlendiriyorum. 100. kitap basıldı. Bu gözden ırak tutulmaması gereken bir konu. Amaç yine aynı İzmirliye hizmet etmek. Yerel yönetimler kentle sınırlı. İzmirin Akdeniz ile ilişkilerini ve İzmirin geleceğine dair, dünyadaki yerini daha da güçlendirerek, tozlarını silkeleyerek ayağa kaldırmak için İzmir Akdeniz Akademisi oluşumunu başlattık. İzmirin dünyayla entegrasyonunda ve İzmirin yaşam standardının yükselmesinde önemli bir yer tutacağına inanıyorum şeklinde konuştu.
KİMSE İZMİRİ DURDURAMAYACAK
Türkiyede kentlilik bilinci en yüksek olan kentin İzmir olduğunu ve İzmirin kendi gücüyle kimseden destek almadan toparlanıp ayağa kalkabilecek bir potansiyeli olduğuna vurgu yapan Kocaoğlu, İzmirin geçmişine dair bilgilerin toparlanması, kentin her konuda tozunun silkelenmesi, değerlerin gün ışığına çıkartılıp insanlığa sunulması İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve İzmirdeki tüm bilim insanlarının önemli bir hedefi. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. İzmir her konuda gücü 81 vilayetin içerisinde çok farklı olan bir kent. Gücünü de tarihinden, insanının yapısından alıyor. İzmir kendi gücüyle kimseden destek almadan toparlanıp birlik beraberlik içerisinde ayağa kalktığında dünya kenti olacak potansiyele sahip. Doğasını, suyunu, çevresini koruyarak bunu yapabilecek güçte. Bu kent ciddi bir sıçrama yapma noktasına geldi. 2010 yılından itibaren İzmirin ülkenin büyüme oranını katlayacağını söylemeye başlamıştık. İzmir Türkiyenin büyümesini bazen ikiye katlayarak bazen onu da aşarak büyümesini sürdürüyor. Bunu sadece Büyükşehir Belediyesi yapmadı. Bunu kanaat önderleriyle İzmirliyle yaptık. Biz kenetlendikçe aynı istikamette yürüdükçe pozitif şeyler düşünüp pozitif eylemler yaptıkça İzmir yoluna hızlı adımlarla devam edecektir. 11 yıldır her anımızı her nefesimizi İzmirin altyapı problemlerinin çözülmesi, İzmirlinin yaşam standardının artması için yaptığımız çalışmalar ve sizden aldığımız destekle bu noktaya getirebildik. Bundan sonra kimse İzmiri durduramayacaktır. Kimse İzmiri geriye doğru çeviremeyecektir. Türkiyede kentlilik bilinci en yüksek olan bu kentin insanlarına da teşekkür ederim açıklamasını yaptı.
İZMİR ÜZERİNDEKİ ÖRTÜ
İzmirden Yadigar isimli kitabın yazarı Orhan Beşikçi, Eski İzmir sokaklarını dolaşırsanız geçmişten günümüze gelen kültür varlıkları çıkar. Ben de bu kültür varlıkları üzerindeki örtüleri kaldırmaya çalıştım. Bu örtülerin kaldırılmasını istemeyen insanlar vardı ama biz yılmadık, mücadele ettik dedi. Kimlik İnşası kitabının yazarı Nuri Bilgin ise, Burada yaşayan insanlar, yıllar içerisinde belirli bir yaşam, ilişki ve varoluş tarzını hayata geçirmişlerdir ve mekanda bunu işaretlemişlerdir. İzmir bu açıdan şanslıdır. İzmiri bir hafıza mekanı okumak zorundayız açıklamasını yaptı. Taşa Kazınan Hayatlar kitabının yazarı Ertan Daş, Osmanlıca yazıları okumak bu kadar kolay işler değil. Benim araştırma sürecim 5 yıl sürdü. Osmanlıca konusu son zamanlarda gündemi çok meşgul etti. Osmanlıca müfredata girsin girmesinden öte mezar taşı okumak Osmanlıca bilmekle olacak iş değil. Ben bu işin içinde biri olarak hala okuyamadığım taşlar var. Çocukların kapısını boşu boşuna Osmanlıca ile doldurup mezarlıklara salıp Hadi okuyun demekle olmaz dedi.
İZMİR DEMİRYOLU KENTİ
İzmir Demiryolları kitabının yazarı Nedim Atilla ise söyleyecek çok şeylerinin olduğunu ancak zaman darlığından dolayı çok fazla konuşamayacağını belirterek, Demiryolları İzmirin hayatında belirleyici olmuş. Bazen ne yazık ki, bazen iyi ki denilebilecek değişimler bunlar. Celal Bayar gibi bir milli mücadele kahramanının ve milli mücadelenin demiryolu mekteplerinin içinde doğmasını sağlamış. O zamana kadar dini vecibelere göre hayatını ilerleten insanlar zamanı öğrenmeye başlamış saate bakarak treni beklemişlerdir. Türkiyenin en uzun metro yoluna sahibiz. Bu kent demiryolu kenti olmaya çalışıyor açıklamsını yaptı.
7 YENİ ESER
Kent Kitaplığının 94üncü eseri Başak Ocak ve Özlem Yıldırır Kocabaşın Bir Hastane Öyküsü isimli eseri. 95. kitap ise Nuri Bilginin Kimlik İnşası isimli eseri. 96. kitap Ertan Daşın Taşa Kazınan Hayatlar isimli eseri. 97. kitap Orhan Beşikçinin İzmirden Yadigar isimli eseri. 98. kitap Nihan Koçboğanın Hamza Rüstem ve Oğulları adlı eseri. (Fotoğraf mesleğinde bir yüzyıl) 99. kitap İzmir Büyükşehir Belediyesince hazırlanan Siyasette İzmirin kadınları isimli eser. 100. kitap Cihan Özgünün Bereketli Topraklarda Üretmek Ve Paylaşmak/İzmir Ve Çevresinde Ticari Tarım (1844-1914) isimli eseri. Öte yandan toplantıda Gazeteci Yazar- Nedim Atillanın Kent Kitaplığı serisinin 36. kitabı olan İzmir Demiryolları isimli eserinin genişletilmiş ikinci baskısıyla İzmirlilerle tekrar buluşması da gerçekleşti.
Haber Merkezi