Sayfa Yükleniyor...
İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi 2020 Mart ayında meydana gelen işçi ölümlerini açıklayarak, en az 113 işçinin yaşamını yitirdiğini ve bunların 14 tanesinin koronavirüs sebebiyle olduğunu belirtti
BURCU YANAR
“Yaşamak ve yaşatmak için salgın sürecinde çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmalıyız” diyen İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 6 Nisan 2020 tarihinde yayınladığı rapora göre 14’ü koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle olmak üzere mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirdi. 20 Mart 2020 tarihinde Kovid-19 ve işçi sağlığı talepleri konusunda bir açıklama yayınladıklarını ve bu rapora iki husus daha ekleyerek altını çizmek istediklerini belirten İSİG Meclisi, “Başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin “SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları Kovid-19 hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz. Bu süreçte emek örgütlerimizin ve tüm işçilerin bu talebi savunması önemlidir” diyerek bir diğer husus olarak da şunları söyledi: “Gelinen noktada işçilerin, halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretim durdurulmalı ve işçiler salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılmalıdır. Buna bağlı olarak güncel pratikte işyerlerindeki duruma göre Kovid-19 hastası olan, sendikalı/sendikasız, irade konabilecek işyerleri ve işkolları vs.) yasal süreçlere bağlı adımları atarak ya da fiilen iş bırakma süreçlerini örgütlemeliyiz.”
ÖLÜLERE İLİŞKİN DETAYLAR
Mart ayında 113 iş cinayeti yaşandığına da dikkat çeken İSİG Meclisi: “Yüzde 80’ini ulusal basından, yüzde 20’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla mart ayında en az 113 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bunların içerisinden mart ayında tespit edebildiğimiz Kovid-19 hastalığı nedenli en az 14 işçi ölümü var. Daha fazla ölen olabilir ama bilgilere ulaşmak şu an için çok zor” ifadelerine yer verdi. Yapılan açıklamada ayrıca, 113 emekçinin 100’ ünün ücretli (işçi ve memur), 13’ünün kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi, balıkçı ve esnaf) oluştuğu ve ölenlerin 11’inin kadın işçi, 102’sinin erkek işçi ve ikisinin çocuk işçi olarak can verdiği belirtildi.
Raporda yer alan diğer bilgiler ise şu şekilde sıralandı: “51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 18 emekçi bulunuyor bunlar; Çiftçi, balıkçı ve esnaflar ile gıda, büro, inşaat, enerji taşımacılık, konaklama, güvenlik ve genel işler işçileri fruplarında yer alıyor. Yine mart ayında 6 göçmen/mülteci işçi de yaşamını yitirenler arasında ve bunlardan 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Gürcistanlı, 1’i Özbekistanlı ve 1’i Rusyalı olarak bildirildi. Tüm bu işçilerin en fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik- servis kazası, ezilme-göçük, Kovid-19, yüksekten düşme, kalp krizi, zehirlenme, boğulma, şiddet elektrik çarpması ve intihar.”
Haber Merkezi