- Gündem
- 21.04.2025 00:51
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, ÖTV tasarımının TBMMnde kabul edilmesini olumlu karşıladığını belirterek, 2017 yılı otomobil sektöründe rekabetin üst seviyeye çıkacağı bir yıl olacaktır dedi
TANER UYANIKER - ÖZEL HABER
Motorlu taşıtların ÖTV oranlarını yeniden belirlemeye yönelik, Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi, alacakların yapılandırılmasında başvuru süresinin uzatılması düzenlemelerini de içeren tasarı TBMM'de kabul edildi.
Yasayla motorlu araçların vergilemesinde yeni dönem başlıyor. ÖTV belirlenirken araçların sınıfından, yolcu kapasitesine, kapı sayısına kadar farklı özellikleri dikkate alınacak.
Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli sayılı listede yer alan mallar için; mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üst yapı gövde tanımı, emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları Euro normlarını sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar indirme ve kanuni oranına kadar çıkarmada Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor. Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine gidilerek vergileme ölçütleri genişletiliyor. Bir taşıtın vergilendirilmesinde sadece motor silindir hacmi değil, diğer özellikleri de etkili olacak.
AYNI MOTORA SAHİP ARAÇTA 20 BİNLİK FARK OLUŞABİLİR
Konuyu gazetemize değerlendiren Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ, yasayla beraber donanım farkı nedeniyle bazı araçlarda vergi oranlarının yüksek olacağını ifade etti. İduğ şunları söyledi: Bu tasarım, donanım özelliğine göre araçların vergi sistemini belirleyecek. Örneğin; 55 bin liraya 1.6 motor bir otomobilin vergisi yüzde 45 olurken 55 bin liranın üzerindeki 1.6 motorun donanımı yüksek ise otomatikman vergisi yüzde 75e yükseliyor. 55 bin vergisiz fiyatlı otomobilin vergisi dahil 94 bin liraya satılırken 56 bin liralık bir otomobilin satış fiyatı 115 bin liraya yükseliyor. 20 bin lira donanım farkı ödemek istemeyecektir insanlar. Dolayısıyla talep çok yüksek şu anda.
2017DE SATIŞLAR DURGUNLAŞABİLİR
İduğ, yerli üreticinin yeni yasayla beraber yüzde 45 ÖTVli otomobili çok fazla satabileceğini belirtirken yabancı yatırımcının bu kanunla beraber biraz sıkıntıya düşeceğini söyledi. Yabancı yatırımcıların rekabete girmek için Türkiyede donanımı daha düşük otomobil üreteceklerini belirten İduğ, Bu da ciddi anlamda bir rekabet getirecektir. 2017 yılı otomobil sektöründe rekabetin üst seviyeye çıkacağı bir yıl olacaktır. Rekabetle beraber kalite artacaktır ve tüketici aynı donanımı daha ucuza alabileceklerdir. Yabancı yatırımcı için olumsuz ama Türkiyenin aldığı karar bakımından olumlu buluyorum. Çünkü bu ithalatı düşürecek olan bir karardır. O açıdan yanlış bir karar değil. Bu yasa 2016 yılı sonuna doğru satış hızını artıracaktır buna mukabil 2017 yılındaki satışlarda biraz durgunluk yaratabilir dedi.