- Gündem
- 17.05.2025 20:32
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmirde Japon turistleri ağırlamak istediklerini belirtirken, JATA CEOsu Jungo Kikuma ise 2019 yılını Türkiye ve Japonya turizm etkileşim yılı ilan edeceklerini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Japonya Seyahat Acenteleri Birliği (JATA) yöneticileri İzmir Ticaret Odası üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, JATA yakın ilişkilerimiz olan bir kurum. İTO olarak iki kez JATAnın düzenlediği turizm fuarlarına katıldık. 2018de de JATA Turizm Fuarına katılacağız. Amacımız Japon turistleri kentimizde ağırlamak istiyoruz. Bu ziyaretlere o yüzden çok önem veriyoruz, çünkü Japon turistlerin aradığı her şey İzmirde var. Doğasıyla, kültürel mirasıyla, gastronomisiyle kentimiz gerçekten eşsiz bir coğrafya. Japon turistler gittikleri her yerde daha çok kültür turlarını tercih ediyorlar. İzmirde çeşitli kültür turları düzenleniyor dedi.
İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
İzmirde 2016 yılında 550 bin kruvaziyer ile yolcu ağırlandığını söyleyen Demirtaş, Terör ne zaman nerede ortaya çıkacak, hiçbirimiz bilmiyoruz. Biz İTO olarak her türlü işbirliğine hazırız. Güvenli ve güzel bir İzmir yaşatacağımızın sözünü verebilirim. Ülkemizde 9 milyon seyahat eden turist var. Destinasyonlar biri de Japonya. THY desteğiyle 5-6 Şubatta Japonyadan gelen heyeti İTO olarak ağırlayacağız şeklinde konuştu. JATA CEOsu Jungo Kikuma, Japonyadan Türkiyeye seyahatlerde Kapadokya ve İstanbula ağırlık veriliyor. JATA olarak biz seyahatleri tüm Türkiyeye dağıtmak istiyoruz. İzmir ve Egeye daha çok Japon turist gelecek mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Bizler Avrupadaki güzel şehirlerden çok merkez olmayan 30 şehri seçmiştik. Şimdi turlarımızı 20 şehir olarak belirliyoruz ve bu şehirlerin arasına İzmiri de alarak zeytin rotasını da eklemeyi planlıyoruz. İzmirden Çeşmeye uzanan bir rota planlıyoruz. 2019 yılını Türkiye-Japonya Turizm etkileşim yılı olarak adlandırmayı düşünüyoruz. JATA olarak Türkiyeye gelen turist sayısının 200 bine dönmesi asıl amaçlarımızdan bir tanesi. İşbirliklerimizi güçlendirelim, geliştirelim istiyoruz diye konuştu.
200 BİNE TEKRAR ULAŞACAĞIZ
Japonyanın ekonomisinin Türkiye gibi hızlı büyümediğini ancak istikrarlı büyüyen bir Japonya ekonomisi olduğunu söyleyen Kikuma, Japonyada 18 milyon turist seyahat ediyor. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiyeye gelen turist sayısı 200 bindi. Birkaç talihsiz olay nedeniyle Türkiye tehlikeli bölge konumuna düşürüldü. Şu an 50 bin civarında turist Türkiyeye geliyor. Japon turistler Türkiyeyi çok seviyor ve Türkiyeden memnun olarak geri dönüyor. İstanbulda bir toplantıya Japonyadaki büyük turizm şirketleri katıldı ve Türkiyenin son durumu değerlendirildi. Türkiyeye seyahatlerin daha aktif hale gelmesi kararlaştırıldı. Birkaç yıl içerisinde 200 binlere tekrar ulaşacağımızı düşünüyorum dedi.
HAVAYOLU SEFERLERİ
JTB World Vacations CEOsu Toru Ikuta, Türkiyenin tarihi bir ülke olduğunu Japonya biliyor. Teknoloji bağlamında da gelişmişsiniz ve gelişmeye devam ediyorsunuz. 2020de yapılacak olarak Tokyo Olimpiyatlarında 40 milyon ziyaretçi ağırlamak istiyoruz. Japonyadan Türkiyeye havayolu rotalarını artırmak istiyoruz. Türkiyeye gelen Japon turistlerin artması için işbirliği gerekiyor. Japonyaya gittiğimiz İzmiri anlatacağız ifadesini kullandı.
ZEYTİN ROTASI GELİŞTİRİLECEK
Global Youth Bureau Başkanı Kotaro Kogi, JATA içerisinde 6 alana bölündüklerini belirterek, Ben Avrupa takımını temsil ediyorum. 2016-2017 yıllarında Avrupada eşitli terör olayları oldu. Japonyadaki şirketlerde dikkatli davranmak zorunda kaldılar. 2017 yaz ayından itibaren bu olaylara ne kadar müsamaha göstereceğiz düşüncesi ortaya çıktı. Avrupa bölgesine gelen turist sayısı arttı. 5-6 Şubat arasında Japonyadaki 5 büyük şirketin temsilcisi olarak 2 şirket İzmire gelecek. Yapılacak olan seyahat içerisinde şirketlerimiz zeytin rotası üzerinden ürünlerini geliştiriyor dedi.
JAPONLARA FUAR DAVETİ
İZFAŞ Genel Müdürü Gül Şener ise İzmire her gelen herkesin kendisi için bir yer bulabileceğin belirterek, İzmir gibi bereketli bir coğrafyada her türlü imkana sahibiz. İZFAŞ olarak çeşitli fuarlar düzenlemeye çalışıyoruz. Dünyaya sunabileceğimizi çok fazla ürünümüz var. Bizim için Japonya odak ülkelerden biri. Birçok fuarımız için Japonyada ziyaretçi çalışması yapıyoruz. Özellikle zeytin ve zeytinyağı fuarımız için ağırlıklı çalışmalar yapıyoruz. İspanyadan sonra dünyada en çok zeytin ağacı Türkiyededir. Japonyaya çok uygun bir zeytinyağı üretiyoruz. 9-12 Mayısta düzenlenecek OLIVTECH Fuarımızda sizi ağırlamaktan mutluluk duyacağız diye konuştu.
İZMİRE 825 TURİST GELDİ
İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, Japonya ile ilişkilerin istenilenin çok çok altında olduğunu belirterek şunları söyledi: 2017de İzmire Japonyadan direkt uçuşta 825 turist geldi. İlişkilerimizi geliştirmek için kültürel etkinlikler yapalım. Türk-Japon ortak yapımı olan Ertuğrul 1890 filmi hem Japonyada hem de Türkiyede çok ses getirdi. Ertuğrul 1890 gibi filmler yapabiliriz. Böylelikle kültürel etkileşimi daha da arttırabiliriz.