2019 yılı için 25 milyar dolar ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda vizyon, imaj, e-ticaret konuları değerlendirilirken ihracat konusunda yapılması gereken çalışmalara değinildi


  • Oluşturulma Tarihi : 25.09.2019 14:10
  • Güncelleme Tarihi : 25.09.2019 14:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2019 yılı için 25 milyar dolar ihracat haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi, EİB binası konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıyla ilk kez bir araya geldi. Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, 2019 yılı için 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayarak, üyelerin e-ticaretteki paylarının artması için EİB bünyesinde e-ticaret uzmanı bir personel istihdam etmeyi planladıklarını kaydetti. Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve EİB Genç İhracatçılar Konseyi Başkanı Erkan Zandar ise en büyük eksikliğin ‘imaj’ olduğunu söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapmak için kürsüye davet edilen EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2019 yılının Türkiye İhracatçılar Meclisince Yenilikçilik Yılı olarak ilan edildiğini belirterek sözlerine şöyle başladı: “Biz de bu çerçevede gençlerin ihracat ailesine daha fazla katılmalarını sağlamak, gençlerin yenilikçi fikirlerinden bizlerin daha fazla yararlanması amacıyla EİB Genç İhracatçılar Konseyini oluşturma kararı aldık. Bugün ilk toplantımızı yapıyoruz. Bundan sonraki süreçte Genç İhracatçılar Konseyi ve bünyesinde oluşacak komisyonların verimli çalışmalar yapacağına inanıyorum.”
2023 YILI İÇİN 120 BİN İHRACATÇI
KOBİ’lerin ve gençlerin ihracata yönelmelerini tavsiye eden, katma değerli ürün ihracatını arttırmak için çalıştıklarını aktaran Eskinazi, “Göreve geldiğim günden beri ifade ettiğim gibi, üretim yapan her firmamızın, üretiminin en az yüzde 50’sini ihraç edebileceği bir yetkinliğe gelmesi için çaba gösteriyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 2019 yılının Ocak – Ağustos döneminde 967 yeni üye kazandık. Türkiye geneli ihracatçı sayımız 83 bine ulaştı. 2023 yılı için 120 bin ihracatçı sayısına ulaşma hedefi var. Bu sayının en az 20 bininin Egeli ihracatçılarımızdan oluşması için Genç İhracatçılar Konseyimize büyük görevler düşüyor” dedi. İhracatçı sayılarının artması, Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatın artması için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında kısaca bilgi veren Eskinazi, “Türkiye’nin ihracatta ortalama ihraç fiyatını 3 dolara çıkarma hedefine uygun olarak doğaltaş, ayakkabı, gıda, organik, konfeksiyon sektörlerinde 10 uluslararası fuara milli katılım organizasyonu yapıyoruz. Bu fuarlara 300’den fazla firmamızla katıldık, Türkiye’nin ihracatının artması için çaba gösterdik” diye konuştu.
DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINA PROJE
Hazır giyim ihracatçılarının geçen hafta Fransa’ya, kuru meyve ihracatçılarının ise Çin’e gittiğini hatırlatan Eskinazi, şunları ekledi: “Gıda sektörlerimiz şu anda Rusya’da ihracatımızı arttırma çabası içerisinde. Dün Ege İhracatçı Birlikleri’nde Hollanda’dan Ayakkabı Alım Heyeti ağırladık. Türkiye Tanıtım Grubu ile 9 tane Proje yürütüyoruz. Sektörel ticaret heyetlerimiz, alım heyetlerimiz, URGE projelerimiz, Turquality projelerimiz devam ediyor. Dünya’nın dört bir tarafındaki fuarlara info stand ile katılarak Türk ihraç ürünlerinin tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Ülkemize yeni dönüş yapan ticaret müşavirlerimizle buluşma toplantıları, ihracatçı üyelerimizle buluşma etkinlikleri, sektörel çalıştaylar ile Ege Bölgesi’nden ihracatımızın artması için gayret gösteriyoruz. İzmir, 13 organize sanayi bölgesi, 4 teknoparkı, 2 serbest bölgesi, 8 üniversitesi, limanları, 34 Ar-Ge merkezi ile yüksek teknolojili, katma değerli ürünler üretilecek iklimi bünyesinde barındırıyor. İzmir ve Ege Bölgesi bu avantajlarını ihracat rakamlarına da yansıtmış durumda. 2018 yılını serbest bölgelerimizden yapılan ihracatla birlikte 23 milyar 100 milyon dolarla geride bıraktık.”
“EN BÜYÜK EKSİKLİK, İMAJ”
2019 yılı için ise; 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayan Eskinazi, “Genç İhracatçılar Konseyimiz yeni ihracatçılar kazanmak için çalışmalar yürütecek. Üniversitelerde gençlerin ihracatçı olması için paneller düzenlenecek, gençlerin vizyonlarından biz yararlandığımız gibi onların da bilgi dağarcıklarının gelişmesini istiyoruz. Mevcut genç ihracatçılarımızın da eğitimler yoluyla ihracatlarını arttırmalarına ve çeşitlendirmelerine yo gösterici olmak amacındayız. E-ticaret ile ilgili başlattığımız çalışmaları EİB Genç İhracatçılar Konseyimiz daha ileri noktalara taşıyacak. Üyelerimizin e-ticaretteki paylarının artması için EİB bünyesinde e-ticaret uzmanı bir personel istihdam etmeyi planlıyoruz” dedi. Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı ve EİB Genç İhracatçılar Konseyi Başkanı Erkan Zandar ise genç ihracatçılara seslenerek, "Türkiye olarak dışarıya pahalı ürün satamamaya başladık. Bunun birçok sebebi var. Bence en büyük eksikliğimiz, imaj. Bu yüzden bu gelişen ve değişen ihracat stratejilerini beraber konuşalım istiyoruz. E-İhracat bizim önemli bir konumuzdur. Herkes kendi sektöründeki gelişmeleri buraya gelip paylaşsın. Prosedürleri hızlandırmanın yollarını beraber arayalım” ifadelerini kullandı.