2019’da İzmir’de 43 fuar yapılacak

TOBB’un yayımladığı 2019 fuar takvimine göre İzmir 43 fuara ev sahipliği yapacakken, İstanbul’da 211 fuar düzenlenecek. Orion Fuarcılık’a göre “İstanbul’da fuar kirliliği var” GL Platform Fuar şirketine göre ise “Fuar kenti İzmir” sadece söylemde kalıyor

  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2018 07:23
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2018 07:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2019’da İzmir’de 43 fuar yapılacak haberinin görseli

NURETTİN BAKİ - ÖZEL HABER
Türkiye genelinde, 2019 yılında organize edilecek fuarların listesi açıklandı. 2018 yılında olduğu gibi 2019’da da Türkiye fuarlara doyacak. 2018 yılında ülkemizde 457 fuar düzenlenirken 2019 yılında toplam 465 fuar etkinliği yapılacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan 2019 fuar takvimi bilgilerine göre önümüzdeki yıl 128’i uluslararası olmak üzere toplam 465 fuarın yapılmasına izin verildi.​ Bu fuarlar arasında İzmir’de 43 fuarın yapılacak olması dikkati çekti, zira aynı takvimde İstanbul’da toplam 211 fuar organizasyonu gerçekleştirilecek. Bu da ‘Fuarlar kenti İzmir’ söylemini akıllara getirdi. Listede yer alan 2017 fuar takviminde ise İzmir’de 30 fuar yapılmış, yine aynı yılda İstanbul’da 197 tane fuar etkinliği gerçekleştirilmiş. Sayısal anlamda İstanbul açık ara önde olsa da kimi sektör temsilcileri İstanbul’da yapılan panayırların bile fuardan sayıldığını ifade ediyor.



YOĞUNLUK BAHARDA
2019 fuar takvimi en büyük yoğunluğu ilkbahar ve sonbahar ayları olarak gösteriyor. Şubatta 62, martta 67, nisanda 76 fuar gerçekleştirilecekken, eylülde 38, ekimde 76, kasım ayında da 54 fuar düzenlenecek. 2019’da yurtiçinde en çok fuarın düzenleneceği şehirler ise şu şekilde sıralanıyor: İstanbul 211, İzmir 43, Ankara 28, Bursa 23, Antalya 20, Adana 15 ve Konya’da 12 fuar gerçekleştirilecek. Öne çıkan beş sektör ise şöyle: tarım ve hayvancılık 59, inşaat malzemeleri ve iklimlendirme 31, gıda 26, mobilya 19, kitap ve süreli yayınlar 19. İZFAŞ tarafından İzmir’de düzenlenen fuarlar, hem düzenlendiği alan büyüklüğü hem de ziyaretçi ve katılımcı sayısı bakımından eskisine göre ciddi sıçramalar yapsa da fuar sayısı bakımından İstanbul’un çok gerisinde kalıyor.



“İZMİR’DE ULAŞIM BÜYÜK SORUN”
‘Fuar Kenti’ olmanın söylemle olabilecek bir şey olmadığını savunan ve İZFAŞ başta olmak üzere belediyenin, valiliğin ve diğer yetkili kurumların bir araya gelip konuyu enine boyuna tartışmaları gerektiğini belirten GL Platform Fuar Genel Müdürü Gül Ceylan, “Fuarlar kenti olmak çok kolay bir şey değil. İzmir’de fuar etkinliklerinde bir takım sorunlar var. Bu sorunların başında hiç şüphesiz ulaşım sorunu geliyor ve maalesef ulaşım sorunu hala daha çözülmüş değil. Bunun yanında bir diğer sorun, yurtdışından İzmir’e direk uçak seferleri yok, bu da ister istemez büyük bir problem yaratıyor. İzmir’e yurtdışından gelen uçuşlar genelde İstanbul ya da Ankara aktarmalı yapılıyor. Bu noktada siyasilerin yaklaşımı da çok önemli, İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu konuyla ilgili iyi çalışmalar yapıyor. Eskiden İzmir’de iş dünyası birbirleriyle yeterince anlaşamıyor, bir araya gelemiyorlardı. Yeni başkan sanırım bunu başaracak. Çünkü birliği sağladı. Bizler de elimizden geldiğince daha çok iş yapmayı daha çok turist ve ziyaretçi getirmeyi, kentimize katkıda bulunmayı istiyoruz. Ancak bu bizim tek başına yapabileceğimiz bir iş değil” dedi.
İzmir’de fuar şirketleri arasında taraf tutulduğunu aktaran Ceylan, “Fuar alt yapısı tamamlandıktan sonra özellikle şehirde yaşayan fuar şirketlerine ciddi destek verilmesi gerekiyor. İstanbul’da fuar sayısının fazla olmasının sebebi ulaşılabilirliğinin çok kolay olması. İnsanlar aktarmalı uçuşlarla iş seyahati yapmak istemiyor çünkü zaman çok kıymetli bir faktör. Bunun dışında İstanbul’da rekabet koşulları ciddi ve tarafsız bir şekilde yapılıyor. İzmir’de maalesef bu koşullar bir tarafa atılıp taraf tutuluyor. İşin ticaret boyutundan öte bir takım kayırmalar yaşanıyor. İzmir’de bu tarz kayırmalar haksız rekabeti ortaya çıkarıyor” ifadelerine yer verdi.
“İSTANBUL’DA FUAR KİRLİLİĞİ VAR”
İstanbul’da fuar sayısının fazla olmasını fuar kirliliği olarak değerlendiren ve sayıdan çok sektör dağılımının daha önemli olduğunun altını çizen Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Protokol ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Irmak Tan ise “İstanbul’da fuar kirliliği var. Burada sektörlere dağılımı çok önemli, arka arkaya aynı sektörden fuarlar varsa bu hem etik olmaz hem de tam bir fuar kirliliği anlamına gelir. Aynı sektörden fuarların fazla olması ithalatçının da kafasını karıştırıyor. Çünkü yapılan her türlü etkinliğe fuar denilmeye başlandı. Panayırlar, küçük çaptaki yerel etkinliklere de fuar denildiği için bir fuar kirliliği oluşuyor. 211 fuarın hangisi etkin, hangileri yetkin bunların tartışılması lazım. Bizim tarım sektörümüzde bile bir sene içinde 80’e yakın tarım fuarı yapılıyor. Bu inanılmaz kötü bir rakam. Açıkçası bu aynı zamanda çiftçinin de kafasını karıştıran ve tarımın ilerlemesine engel bir faktör. Büyük çapta yapılan uluslararası fuarlara daha çok ilgi gösterilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Fuar anlamında Ceylan’ın aksine İzmir’in çok iyi bir noktada olduğunu söyleyen Tan, “Fuarcılık alanında İzmir çok iyi bir noktaya geldi. Türkiye’nin en büyük fuar alanı İzmir’de yer alıyor. Fuar İzmir çok modern bir fuar, dünyanın en büyük fuar alanlarından bir tanesi. İzmir’in tam bir fuar kenti olduğuna inancım tam. İzmir’e başta Arap ülkelerinden ve Avrupa’dan olmak üzere direk uçuşlar başladı. İthalatçının İzmir fuarına gelmesi açısından da Orta Doğu’ya daha çok yükleniliyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa’dan da birçok noktadan direk uçuşlar var. Aynı zamanda Fuar alanının, havaalanına yakın olması yurtdışından gelen ithalatçılara ekstra bir kolaylık daha sağlıyor. Kent merkezinden de Büyükşehir Belediyesi’nin koyduğu otobüs seferlerinin yanı sıra, fuar dönemlerinden kentin birçok noktasından fuar alanına servis araçları konuluyor” diye konuştu.