2020 müzik emekçilerini de vurdu

İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, eğlence mekanlarının kapalı olması sebebiyle geçimini müzikten sağlayan müzik emekçilerinin zor zamanlar yaşadığını ve destek beklediklerini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.04.2020 08:25
  • Güncelleme Tarihi : 24.04.2020 08:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2020 müzik emekçilerini de vurdu

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Ülkemizi ve tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs tedbirleri kapsamında müzikli eğlence yerleri virüsün yayılmasını önlemek amacıyla kapatılmıştı. Hal böyle olunca da geçimini müzikten, ritimden ve notalardan sağlayan pek çok müzik emekçisi işsiz kalarak geçimini sağlayamaz hale geldi. Müzik emekçilerinin bu dönemde yaşadığı sorunları konuştuğumuz İzmir Müzisyenler Derneği (İMD) Başkanı Oktay Çaparoğlu, 2020 yılının yaşanan olaylardan dolayı tüm müzik camiası için kötü başladığını belirterek “Müzik hayatı güzelleştirir, müzik iyileştirir, müzik duygu ve derinliği ile insanın kendisini en güzel şekilde ifade etmesini sağlar. Yaşam soluklaşıp renkler griye döndüğünde, umutlar ve sevinçler belirsizlik içinde yok olmaya yüz tuttuğunda ıslıkla ya da mırıldanarak söylediğiniz bir ezgi insanın yeniden güçlü bir şekilde yaşama tutunmanızı sağlayabilir. Müzik yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır, su gibi hava gibi besin gibi temel bir ihtiyaçtır. Müziği susturmayalım. Müziksiz kalmayalım” dedi.



ÖNCE MÜZİK SUSTURULUYOR
İzmir Müzisyenler Derneği kurucularından olan ve 8 yıldır başkanlık görevini yürüten Oktay Çaparoğlu, 2012 yılından bu yana ‘Sadece eleştirmek için değil değiştirmek için varız!’ diyerek yaşamın her alanında müziğin birleştirici gücü ve toplumsal kesimler arasında dayanışma köprüleri kuran özelliği ile hayatı güzelleştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Kovid-19 salgını daha başlamadan önce Elazığ depremi, Van’da yaşanan çığ felaketi, İdlib’ te şehit düşen askerlerimiz gibi birçok acı olay yaşandı. Ülkemiz genelini sarsan her acı olayda en başta müzik susturulur. Müzik ve sahne emekçileri böylesi zamanlarda iptal edilen etkinlikler, konserler, festivaller, düğünler, kapanan mekanlar nedeniyle işsiz kalırlar. Hayat bir şekilde doğal akışında devam ederken müzik sanki sadece bir eğlence nesnesiymiş gibi algılanarak susturulur. Bu nedenlerden ötürü 2020’ye daha girmeden müzik ve sahne emekçileri ciddi ekonomik zorluklar, işsizlik ve sosyoekonomik baskılarla yüzleşmek zorunda kaldı. Kiralarını faturalarını ödeyemez, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz, evlerine ekmek götüremez hale geldiler. Salgın nedeniyle 2020 yılı boyunca da kesinlikle bir gelir imkanları olmayacağı artık malum. Zaten çok düşük ücretlerle ve büyük oranda günlük yevmiye usulü çalışan müzisyenler, bu süreci atlatabilecek hiçbir imkan ve birikime sahip değiller” diye konuştu.



YARDIMLARDAN FAYDALANAMIYORLAR
Sektörel olarak müzik piyasasının çok dağınık olduğu ve mesleki ve sanatsal örgütlülük içinde olunmadığı için yaşanan bu süreçlerde bir sosyal ve maddi destekten de yoksun kaldıklarını belirten Çaparoğlu, “Sendikalar, meslek odaları gibi kurumlar üyelerine kriz ve afet dönemlerinde ekonomik destekte bulunur. Devlet bu kurumlara üye insanların sosyal güvenlikten doğan haklarından yararlanmalarını sağlar. Ancak müzik emekçileri başta olmak üzere tüm sanat dallarından yüz binlerce insan sosyal güvence ve iş güvencesinden yoksun olduğu gibi, kayıt dışı çalışma zorunluluğu nedeniyle hiçbir şekilde işsizlik maaşı, işsizlik ödeneği vb sosyal yardımlardan yararlanamamaktadır. Halbuki müzik ve sanatın tüm dalları sadece eğlence aracı olarak görülmemeli. İnsani olan tüm duyguların, acıların, üzüntülerin, aşkların, ayrılıkların, sevinçlerin, mizahın, yaşanmış olayların kendisini en güzel şekilde ifade edebildiği yaşamsal bir ihtiyaçtır” sözlerine yer verdi.



YARDIM ALAMIYORLAR
“Müzik ve sahne emekçilerinin mevcut şartlar altında yaşamlarını sürdürmeleri olanaksız” diyen Çaparoğlu, “Devletin sosyal yardımlarından yararlandırılacaklar listesinde serbest çalışan sanatçılar ve müzisyenler yok. Bunun nedeni ise maalesef sosyal güvenlik sistemine dahil edilmemeleri ve sigortasız ve kayıt dışı çalışmaya zorlanmalarıdır. Belediyeler, Valilikler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, gibi kurumlar şu an yetim, yoksul, kimsesiz, dul, yaşlı, engelli, düşük gelirli tüm kesimlere kira yardımı, nakdi yardım, barınma yardımı, erzak desteği ve sosyal destek sağlamaktadır. Ayrıca iş yerleri kapandığı için işten çıkarılan herkese asgari ücret tutarında ekonomik destek sağlanmaktadır. Ancak bu desteklerden bizler bahsettiğim nedenlerden ötürü mahrum durumdayız. Bu süreçte İzmir Müzisyenler Derneği olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek hazırladığımız listelerdeki müzik emekçilerine erzak yardımı ve nakdi destek verilmesi için talepte bulunduk. Şu ana dek sadece 400’den fazla müzisyene derneğimizin hazırladığı listeler baz alınarak belediye tarafından erzak yardımı yapıldı” şeklinde konuştu.



81 İLDE 10 BİN MÜZİSYEN
Türkiye çapında bir de ‘Türkiye Koordinasyon Ekibi’ adıyla bir çalışma yürüttüklerine değinen Çaparoğlu, “Besteci ve Aranjör Turhan Yükseler’in sözcüsü olduğu bu oluşum ile 81 ilden 10 bine yakın müzisyene ulaştık. Tüm devlet kurumları, yerel yönetimler ve vakıflarla görüşülerek zor durumdaki müzisyen ailelerin tespiti ve 2020 sonuna kadar maaş bağlanması için koşullar yaratmaya çalışıyoruz. Hem devlet desteği hem de emekten yana ünlü sanatçı ve yapımcıların katkısıyla bütçe oluşturularak bir vakıf aracılığıyla bu süreci yürütme niyetindeyiz. İzmir ayağı olarak bizler de kentimizdeki müzisyenlerin ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarını yetkili mercilere ulaştırmak üzere sorumluluk aldık. Ankara Büyükşehir Belediyesi müzisyenlere ekonomik destekte bulundu. Benzer bir yardım için 1 aydır birçok kanaldan görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
SOKAK MÜZİSYENLERİ
Sokak müzisyenlerinin bu sürecin bedelini en ağır şekilde ödeyenlerin başında geldiğini de vurgulayan Oktay Çaparoğlu, “Salgın nedeniyle sokaklar bomboş sosyal yaşam tamamıyla durdu. Sokak müzisyenlerinin müziklerini icra edebilecekleri, geçimlerini sağlayabilecekleri hiçbir ortam ve imkan kalmadı. Sokak müzisyenlerinin bir kısmı hobi olarak müzik yapan, lise ya da üniversite öğrencileriydi ama bir kısmı da başka geçim imkanı olmayan yoksulluğun dibinde yaşayan insanlar. İzmir’de yaptığımız çalışmada özellikle engelli, evsiz, yaşlı, herhangi bir ek çalışma ve sosyal imkandan (emeklilik, düzenli gelir getiren bir iş vb.) yoksun sokak müzisyenlerine ulaşmaya çalışıyoruz. Bu anlamda birçok sokak müzisyenini evlerinde ziyaret ederek küçük de olsa ekonomik katkı ya da erzak yardımında bulunduk” ifadelerine yer verdi.
“DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Çaparoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “İMD Dayanışma Ağı ve İMD Müzisyen Dayanışması adıyla yüzlerce insanın dahil olduğu iletişim grupları kurduk. Bu gruplarda müzisyenlere sosyal yardım alabilmeleri için yapabilecekleri başvurularla ilgili bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Müzisyen olduklarını belgelemeleri gerekeceği için derneğimiz vasıtasıyla bu gibi durumları çözmeye çalışıyoruz. Gönüllülerimiz ve takipçilerimiz, acil ihtiyaçları belirleyerek kendi imkanlarıyla ya da aramızda yarattığımız küçük bütçelerle gerek müzisyenlere gerekse de ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmaya çalışıyoruz.”
SAĞLIKÇILARA AHDE VEFA KONSERİ
Sürecin ne zaman biteceği belirsiz olduğu için sosyal medya hesapları ya da kültür ve sanat merkezlerinde seyircisiz canlı yayın konserleri ile müzik icra ederek, üretimin içinde kalarak geçim sağlayabilecekleri bir zemin oluşturma niyetinde olduklarının altını da çizen Çaparoğlu, “İlk yapacağımız etkinlik bir Ahde Vefa etkinliği olacak. Bütün hastaneler ve sağlık kurumlarında bu süreçte canları pahasına gece gündüz demeden çalışan, büyük riskler altında aileleri ve sevdiklerinden uzak kalarak Kovid-19 ile mücadele eden sağlık emekçileri için teşekkür mahiyetinde gönüllü konserler düzenlemeyi planlıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
 

Haber Merkezi