- Gündem
- 10.05.2025 16:20
Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs salgını dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de sosyal hayatı derinden etkiledi. Gelin 2020 yılında soysal hayatın nasıl etkilendiğini birlikte inceleyelim
BURCU YANAR
Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgını dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de sosyal hayatı derinden etkileyerek ‘Kontrollü sosyal hayat’ evrimleşmesine yol açtı. Pandemi kuralları ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla kalabalık yerlere giriş çıkış ve insan sirkülasyonunu azaltmak için öncelikle müzikli eğlence mekanları kapatıldı. Pandemi önlemlerinden tiyatrolar, sinemalar, konserler, festivaller ve diğer tüm etkinlikler de nasibi alarak yeni bir döneme giriş yapılmış oldu. Sokağa çıkma yasakları getirilerek dışarı çıkışlar kontrol altına alındı. Dünya ve Türkiye’de önemli organizasyonlar ertelenmeye ve iptal edilmeye başlandı. Gelin 2020 yılında soysal hayatın nasıl etkilendiğini birlikte inceleyelim.
OCAK: 10 Ocak 2020 itibarı ile Türkiye’de Koronavirüsle mücadele için Sağlık Bakanlığı’na bilgi vermesi amacıyla bilim kurulu oluşturuldu.
MART: 11 Martta Türkiye’de il vaka görüldü ve 22 Mart tarihinde Fasıl 156’nın 2 ve ilgili maddeleri gereğince Kısmi Sokağa Çıkma Yasağı Emirnamesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi ve 30 Mart itibarı ile uygulanmaya başladı.
16 Mart itibarı ile tiyatro, sinema, lokanta ve kahvehaneler kapılarını kapattı. Cemaatle namaz kılınmasına ara verildi. Sinema, konser salonu, düğün salonu, kafe, kahvehane, masaj salonu ve spor salonu gibi mekanlar kapatıldı.
İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri AŞ’den (İZFAŞ) yapılan yazılı açıklamada, tedbirler kapsamında 16 Mart Pazartesi gününden nisan ayı sonuna kadar olan tüm fuarların ertelendiği belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 14 Mart Cumartesi gününden nisan ayı sonuna kadar Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne ait tüm sanatsal etkinliklerin ertelendiğini bildirdi.
NİSAN: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından yapılan açıklamada, “10-21 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 39. İstanbul Film Festivali’nin yıl içinde ileri bir tarihe ertelenmesine karar verildi” ifadelerine yer verildi.
CANNES FİLM FESTİVALİ ERTELENDİ
Dünyanın en büyük film festivalleri arasında yer alan Cannes Film Festivali maalesef pandemi nedeniyle maalesef ertelendi. 1939 yılında ilk festival organize edilmişti ancak 2. Dünya Savaşı çıkmasıyla festival 1946’ya kadar yapılamadı. Avrupa’nın en çok ilgi gören film festivalleri arasında yer alan Cannes, Venedik Film Festivali’ne rakip olmak amacı ile o dönem Fransa’nın Eğitim ve Güzel Sanatlar Bakanı Jean Zay’in öncülüğünde kurulmuştur. Her ülkeden ve her türden filmin katılabildiği özel organizasyon, Kovid-19’un bütün dünyayı olumsuz etkilemesi nedeniyle 11 Mayıs 2021 tarihine ertelendi.
MAYIS: 23 Mayıs tarihine denk gelen Ramazan Bayramı’nda dört günlük sokağa çıkma yasağı başladı. Salgının başından beri sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olan 65 yaş ve üstü kişilere ise Ramazan Bayramı’nın birinci günü 6 saat sokağa çıkma izni verildi.
EUROVİSİON İPTAL EDİLDİ
Eurovision’un resmi sayfasından yapılan açıklamada, 12-16 Mayıs tarihlerinde Hollanda’nın Rotterdam kentinde yapılması planlanan yarışmanın Kovid-19 sebebiyle 2020 yılında yapılmayacağı duyuruldu.
EYLÜL: 2 Eylül tarihinden itibaren evlenmek isteyen çiftler için zorlu süreç başladı ve ülke genelinde düğün yapılmasına yasak geldi. İçişleri Bakanlığı daha önce 14 ille sınırlı olan sokak ve köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan etkinlikleri yasağının 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde uygulanacağını duyurdu.
İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada, İzmir İl Hıfzısıhha Kurulunun yaptığı toplantıda, “Kovid-19’a bağlı olarak vaka artışlarının fazla olması sebebiyle, fiziksel teması önleyerek bulaşma riskini azaltmak amacıyla milli günler ve mahalli kurtuluş günü kutlama törenleri dışında yapılacak her türlü sosyal etkinliklerin ileri bir tarihe ertelenmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
İçişleri Bakanlığı’nın 8 Eylül tarihli genelgesiyle eğlence mekanlarında saat 24.00 sonrasında canlı veya banttan müzik yayınlanmasını yasakladı.