“250 milyon ton kimyasal gübre kullanılıyor”

Ege Bölgesi Sanayi Odası, “Organik Atıkları Çevre Dostu Yönetimi Projesi” çalıştayı düzenleyerek sanayiciler, kamu kurumları ve üniversiteleri bir araya getirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.12.2015 08:31
  • Güncelleme Tarihi : 03.12.2015 08:31
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“250 milyon ton kimyasal gübre kullanılıyor”

NİLGÜN TAZE

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çevre Çalışma Gurubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi, tavukçuluk ve büyükbaş hayvancılık sektörü atıklarının faydalı şekilde değerlendirilmesi amacıyla yürüttüğü “Organik Atıkları Çevre Dostu Yönetimi Projesi” çalıştayının açılış konuşmasını yaparak, hayvansal atıkların en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için üniversiteler, kamu kurumları ile işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi.

Hayvansal atıkların çevre kirliliği oluşturması ile ilgili çevre dostu yönetim anlayışı ile bakmayı hedeflediklerini belirten EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çevre Çalışma Gurubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi, çevresel kirlilik yaratan atıkların enerjiye dönüştürülmesinde mevzuata dayalı sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Bir yıl içerisinde atıkların nasıl enerjiye dönüştürülebileceği üzerinde çalıştık. Atıkları dönüştürmeye çalışan sanayicilerimize zor gelen işi nasıl kolay hale getiririz sorularına da çözüm bulmaya çalıştık. Ayrıca bu işlerle uğraşmak isteyen kişilerinde ne tür zorluklarla karşılaştığını ve nasıl üstesinden gelinebileceği üzerinde yoğunlaştık. Çalıştayımız tüm bu sorularımıza cevap olacak. Biogaz tesislerimizle ilgilide aramızda bilgi alışverişi yapacağız” dedi.

“KAYNAKLARA ATIK OLARAK BAKILIYOR”

Ege Üniversitesi ÇEVMER Müdürlüğü Ulusal ve Uluslararası Uygulamalar araştırmacısı Prof.Dr. Nuri Azbar asıl sorunun kaynak niteliğindeki gelirlere atık gözüyle bakıldığını belirterek, “Atığa kaynak gözüyle bakılıyor. Almanya’da kaynak gözüyle bakılmasının örneklerini çok açık bir şekilde görüyoruz. Yönetsel bakış açısını hemen değiştirmemiz gerekiyor. Biz burada biogazın altını kalın bir şekilde çiziyoruz. Hayvansal bazda 130 bin ton civarında atığın oluştuğunu biliyoruz. Yönetsel bakış açımızda enerjisel bir eksik var. Şu an yüzde 90 dışarıya bağımlıyken kendi içsel kaynaklarımızı tam anlamı ile değerlendirebilirsek dışa bağımlılığımız bir yana Türkiye olarak başka ülkelere enerji vermeye başlayabiliriz. Atık dediğimiz kaynaklar aslında ciddi bir gelir. Ülkemizde yılda 250 milyona yakın kimyasal gübre kullanılıyor, halbuki elimizdeki organik gübreler iyi bir şekilde değerlendirilmiş olsa dışarıya dahi ihraç etme kapasitesine sahibiz” açıklamasını yaptı.

“ATIKLAR AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR”

2011 yılında çıkan enerji kanuna kadar Türkiye’de atıkların değerlendirilmesi üzerine kimsenin konuşmadığını ancak yeni yeni atılımlar yapıldığını ifade eden Azbar, Almanya Başbakanı Merkel’in yenilenebilinir atıklara son derece önem verdiğini belirterek, “Türkiye’de yenilenebilinir enerjilere aynı önemi verebilir. Arıtma çamurlarımızdan çıkan yüzüne bile bakmadığınız organik atıklar enerji konusunda sizleri özgür bir hale getirebiliyor. Sorun olarak görülen atıklar bir anda çok büyük bir avantaja dönüştürüle biliniyor. İsveç’te insanlar atık bulmak için çırpınırken bizler atıklarımızı nerede depolayacağız diye düşünüyoruz. Sorun görüldüğü üzere teknik değil yönetsel bir sorundur. Doğasal düzeyde ise 130 milyon ton atığın oluştuğu görünüyor. Enerji kaynaklarımızı iyi değerlendiremediğimiz için dışa bağımlı bir ülke olarak kalıyoruz. Halbuki çözümler çok basittir ve sadece adım atmak gerekiyor. Köylülerimiz çok naif bir şekilde doğal gübre kullanmak istediklerini söylüyorlar. Ancak gübreler dönüştürülmediği için kimyasal gübreler kullanılmaya devam ediliyor” açıklamasını yaptı.

EBSO Çevre Çalışma Grubu tarafından yürütülen proje kapsamında ilgili sektörlerin atık yönetimi, mevzuat ve biyogaz üretiminin temel esasları konularında çözüm önerileri paylaşıldı. Hayvansal atıkların faydalı şekilde değerlendirilmesi ve çevre açısından yaşanan sorunların giderilmesinin hedeflendiği çalıştay kapsamında ayrıca söz konusu atıkların biyogaz tesislerinde değerlendirilmesi ile ilgili olarak OPAL Enerji ve Gübre Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Biyogaz Yatırımlarını Geliştirme Derneği tecrübelerini paylaştı.

Haber Merkezi