3 senede yaklaşık 8 kat artış

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, 2015 yılında İzmir’de yapılan çevre denetim faaliyetleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 31.12.2015 09:10
  • Güncelleme Tarihi : 31.12.2015 09:10
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
3 senede yaklaşık 8 kat artış

EMİNE YALÇIN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak yıllar bazında denetimleri arttırmayı hedeflediklerine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, 2012 yılında İzmir’de 576 çevre denetimi gerçekleştirilmişken 2015 yılında bu sayının 4 bin 168’e çıkarıldığını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, pek çok sanayi türünün turizm tesislerinin bulunduğu İzmir’de, yaşamın gerektirdiği çeşitli unsurlar ve yapılan faaliyetler neticesinde oluşması muhtemel olan kirlilikleri belirlediklerini açıkladı.

“PROJE İÇİN YATIRIMA BAŞLANAMAZ”

Varan, ÇED sürecini, “Çevre kirliliğinin henüz oluşmadan önlenmesini sağlamak amacıyla Çevre Kanununun ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi – ÇED’ prensibi uyarınca; ‘Gerçekleştirmeyi planladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler. Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı ve ya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez’” sözleriyle açıkladı.

“HER YIL RAKAMLAR AÇIKLANIYOR”

Varan, Çevre Kanunu’nun ‘Kirletme Yasağı’ prensibini ise şu şekilde açıkladı: “Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlü oldukları hususundan hareketle çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce atık, su, hava ve gürültü kirlilikleri ve ÇED ana başlıkları denetimlerimizde kontrol edilmektedir. ÇED’e tabi olup ÇED sürecini tamamlamadan faaliyete dair işlemlere başlanmış ise yatırım bedelinin yüzde 2 si kadar idari yaptırım uygulanmasını Çevre Kanunu hükmetmektedir. Diğer ihlallere dair yaptırımlar da Çevre Kanunu’nda tanımlanmış olup her yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile uygulanacak rakamlar açıklanmaktadır. 2016 yılında da çevre cezaları yüzde 5.57 arttırılarak uygulanacak rakamlar 28 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.”

“YILLAR BAZINDA DENETİMLERİ ARTIRDIK”

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak yıllar bazında denetimleri arttırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Varan, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bu kapsamda Müdürlüğümüzce sürdürülen çalışmalar sonucu 2012 yılında ilimizde 576 çevre denetimi gerçekleştirilmiş iken 2015 yılında 4 bin 168 ’e çıkarılmıştır. Bu denetimler neticesinde 2012 yılında 113 işletmeye idari yaptırım uygulanmış iken, 2015 yılında toplam 239 adet işletmeye çevre mevzuatı kapsamında idari yaptırımlar uygulanmıştır. Çalışmalarımız sonucu denetim sayısı artmasına rağmen uygulanan idarim yaptırım 2012 yılında yüzde 19 iken 2015 yılında denetim sayısı artmasına rağmen uygulanan idari yaptırımlar yüzde 5,71 e gerilemiştir. Yapılan izleme kontrol ve denetimlerin artması kirliliğe karşı önlemlerin alınmasını da beraberinde getirmiştir. ÇED yönetmeliği hükümlerine tabi olup, ÇED sürecini tamamlanmadan yatırıma başlandığı tespit edilen bir işletmeye 2015 yılı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu güne kadar uygulanmış olan en yüksek idari yaptırım tek seferde 20 milyon 170 bin 323 Türk lirası İl Müdürlüğü’müz tarafından uygulanmıştır.”

Haber Merkezi