- Gündem
- 24.04.2025 14:41
Şanlıurfa’da 8 gün önce Yaklaşık 30 bin doğumda bir görülen hastalıkla dünyaya gelen bebek sevk edildiği Kayseri’de ameliyat edildi. Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaşayan V.B. (25) ve A.B. (24) çifti, 3'üncü çocuklarını kucaklarına aldıktan sonra, bebeklerine doğuştan bir hastalık teşhisi kondu. Dünya çapında nadiren görülen Ekstrofi Epispadias Kompleksi (mesanesi dışarıda ve erkek üreme organı gelişmemiş şekilde doğan bebekler) teşhisi konan 8 günlük bebek ameliyat için Kayseri'ye sevk edildi.
Kayseri Hüma Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler ile yapılan görüşmelerin ardından bebek, yaklaşık 3,5 saat süren bir operasyonla sağlığına kavuştu. Ameliyat sırasında, bebekten mesane karnının içine alınarak erkek üreme organının bir kısmı oluşturuldu. Doç. Dr. Erman Dörterler, bu tür doğumsal anomalilerin oldukça nadir görüldüğünü belirterek, "Bu hastalıklara yaklaşık 30 bin doğumda bir rastlıyoruz. Yeni doğan cerrahisinin en ağır anomalilerinden bir tanesi." şeklinde konuştu. Ailenin yaşadığı zorlu sürecin sonunda bebek, ameliyatın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından sağlıklı bir şekilde iyileşmeye başladı.
Yurt dışında ve Türkiye'de, bu hastalığın anne karnında tespit edildikten sonra gebeliğin sonlandırılmasının yasal zeminini olduğunu anlatan Dörterler, "Çocuğumuzun talihsizliği gebelik takiplerince bu rahatsızlığının tespit edilememiş olması. Çocuk doğduktan 7-8 gün sonra da bizle temasa geçtiler. Hastayı biz kabul ettik. Bugün başarılı ameliyatını da gerçekleştirdik. Bu tip rahatsızlıklar bir seri ameliyat gerektiriyor. Bir kısmını 1-2 yaşında, bir kısmını 2-4 yaş arasında, daha sonra da diğer ameliyatlarıyla bu çocukları yaşama ve sosyal hayata kazandırmaya çalışıyoruz. Bu çocukların en büyük sorunu idrarlarını tutamıyorlar. Öyle olunca sosyal tecride uğruyorlar. İleriki zamanlarda toplum bu çocukları dışlıyor, okula kabul etmiyorlar vesaire gibi çok ciddi sosyal problemlerle karşı karşıya kalıyoruz " ifadelerini kullandı.
Her 100 çocuktan 30'unda başarılı olduklarını belirten Doç. Dr. Dörterler, "Bizim bu çocuklar için yapmaya çalıştığımız şey maksimum düzeyde idrarlarını tutturmaya çalışmak. Bu çocuklarda da başarı oranımız maalesef dünya literatüründe kitabi bilgilere göre de yüzde 30'lar civarında. Her 100 çocuktan 30'unda başarılı olabiliyoruz. 70 çocukta başarılı olamıyoruz. Hem bizler hem de aile için uzun ve yorucu ve sıkıntılı bir süreç beraberinde bizi takip ediyor. Öyle olunca ilk ameliyatımızı başarıyla gerçekleştirdik. Yeni doğandaki hekim ve hemşire arkadaşlar da bundan sonraki tedavi süreçlerini beraber yürüteceğiz. Aileye de bu konuyla ilgili bilgi verdik" diye konuştu.
Ailelerin mutlaka gebelik takiplerini düzenli yaptırmaları, 3 aydan önce de mutlaka detaylı ultrason yaptırmaları gerektiğini belirten Dörterler, "Çünkü bunlar anne karnında tespit edilebilen rahatsızlıklar. Çocuğumuzun şanssızlığı bunun takip olmasına rağmen detaylı ultrason yapılmamış ya da hastalığı atlanmış. Eğer önceden bu hastalık tespit edilseydi belki gebelik sonlandırılabilirdi. Ya da daha hazırlıklı olabilirdik. Eğer gebe kaldıysanız, gebe kaldığınız andan itibaren mutlaka düzenli bir kadın doğum hekimine ve kontrollerinize devam etmenizi öneriyoruz. Ameliyat yaklaşık 3,5 saat kadar sürdü. Çocuğun idrar torbasını karnının içine aldık. Erkeklik üreme organının bir kısmını oluşturduk. Bundan sonra 6 haftalık bir yeni doğan yoğun bakımda tedavi süreci var. Ondan sonra bu süreci atlatırsak evine göndereceğiz. Sonra 1 yaşında ikinci ameliyatı, 3-4 yaşlar civarında da diğer ikinci ameliyatını yapacağız. Belki bundan sonra daha fazla da düzeltici ameliyatlar yapmak bunlarla sınırlı değil, daha da fazla cerrahi hastalık gerektirebilen çok majör tedavi süreci, çok zorlu bir cerrahi hastalık” dedi.