- Gündem
- 21.04.2025 00:51
Bayraklı ve Bornova Belediyeleri arasında krize neden olan Özkanlar Pazar Yeri ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Kapatılan Pazar Yeri esnafından yeni bir Pazar Yeri açma vaadiyle para toplandığı ileri sürülürken, 2018 Yılı Mali Kesin Hesabı işaret edildi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Bayraklı Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, Danıştay kararı ile kapatılan ve Bayraklı halkının çözüme ulaşılamayan sorunlarında biri olan Özkanlar Pazaryerine ilişkin konuştu. “Bayraklı Belediyesi’nin eski başkanı Hasan Karabağ ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki sıkıntılar ve Bornova Belediyesi’nin eski başkanı Olgun Atila’nın engel olması olayı bu boyuta getirdi” diyen Aktaş, konunun üzerine gidince bir takım verilere ulaştıklarını aktardı. Esnaftan pazar yerinin aynı yere taşınması, hatta yeni bir yer yapılması için para toplandığını ve pazarcılar tarafından kendilerine bilgi verildiğini kaydeden Aktaş, 2018 Yılı Mali Kesin Hesabında yer alan ve ‘boşta görünen’ 558 bin 94 TL’yi gündeme getirdi. Aynı zamanda bir buçuk yıl önce Pazarcılar Derneği tarafından Bayraklı Belediyesi’ne üç tane sıfır transit bağışlandığını, bu konunun mecliste görüşüldüğünü, hatta meclis tutanaklarında yer aldığını iddia eden Aktaş, “Bir dernek nasıl oluyor da üç tane sıfır transiti belediyeye bağışlayacak gücü buluyor ve neye karşılık bağışlıyor? O zamanın zabıta müdürü bu konuyla alakalı yargılanıyor” diyerek esnaftan toplanan paraların bu şekilde heba edildiğini ileri sürdü. Toplanan paraların acilen esnafa dağıtılması gerektiğini talep eden Abdullah Aktaş, “Özkanlar Pazar Yeri İzmir’in en büyük ikinci pazarı ve 41 yıllık pazar. Kayıtlı yaklaşık 860 esnaf, kayıtsızlarla birlikte 1300 esnaf ve aileleri mağdur ediliyor. Bayraklı için de ekonomik bir kayıptır” dedi ve konunun peşini bırakmayacaklarını vurguladı.
BEŞ YIL SÜREN BİR DAVA
Özkanlar Pazaryeri’nin kapatılmasıyla ilgili 2013 yılında bir davanın açıldığını belirten Abdullah Aktaş, süreci şöyle anlattı: “Yeri bağışlayan Mehmet Özkan dava açıyor ve diyor ki, ‘Ben burayı size Pazar Yeri olarak değil, otopark olarak verdim. Ancak daha sonrasında sizler pazar yerine dönüştürdünüz.’ Bununla birlikte dava süreci devam ediyor ve beş yıl sürüyor. Hatta bu beş yıl süre içerisinde devlet bir yönetmelik çıkarıyor. Diyor ki ‘Açık alandaki pazar yerlerini kapalı alanlara taşıyacaksınız, sağlıklı, güvenlikli, üzeri kapalı, insanın daha rahat alışacağı yerler oluşturacaksınız.’ Bu beş yıl süre boyunca belediye burayı hiçbir yere taşımıyor ve taşımak için de bir şeyler yapmıyor. Hatta 2013 yılında esnaflar ayağa kalkınca orada bir toplantı yapılıyor, ‘Ben pazarı şuraya taşıyacağım, yeniden bir pazar inşa edeceğim, hatta alt katı pazar, üst katı kafeterya olacak’ tarzında bir takım planlar sıralanıyor. Tabi bu oradaki konuşmayla sınırlı kalıyor. Aslında Bayraklı Belediyesi Bornova’da bulunan Telekom’un arkasına bu araziyi yapmayı düşünüyormuş. Fakat burada üç parsel var. Üç parsel derken 7 bin 200 metrekare alan. Sadece bin 600 metrekaresi belediyenin arazisi. En büyük payı ise Milli Eğitim Müdürlüğünün, hatta oraya şu an Petkim Ortaokulu inşa edildi. Kaba inşaatı bitti, önümüzdeki sene faaliyete geçecek. İşte belediye esnafa burayı vaat etti ancak bahsi geçen araziler zaten Milli Eğitimin arazisi. Yani mümkünatı yok. Danıştayın kararı ise sürekli ertelenmiş. Bana göre yeterli süre tanınmış, ama düzgün kullanılmadığı için en son burası kapatıldı.”
1300 ESNAF VE AİLE MAĞDUR
Kayıtlı yaklaşık 860 esnafın, kayıtsızlarla birlikte 1300 esnaf ve ailenin mağdur edildiğini vurgulayan Aktaş, “Sürekli kendileriyle iletişim halindeyiz. Pazarcılar Odası da bizlerden destek bekliyor. Burası İzmir’in en büyük ikinci pazarı ve 41 yıllık Pazar. Manisa’dan, Salihli’den servislerle gelenler var. Aileler kendilerini pazara adamıştı” dedi. Pazar yerindeki tezgahların 200 ila 300 bin lira arasında satıldığını belirten Aktaş, “Esnaf kasalarını alıp belediyenin önüne geldi, hatta Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla konuşmak için Ankara’ya gittiklerinde kendilerine yardım edileceği söylendi. Daha sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Tabi onlar da çözemedi. Bizler de olayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’a ilettik. Hamza Dağ Karayollarına ait olan viyadüklerin altına pazar yerinin kurulması için gerekli izinleri aldı, ancak bu kez de Bornova Belediyesi’ne ait olduğu için Bornova Belediyesi’nin eski başkanı Olgun Atila ‘Sorumluluk kabul etmiyorum’ diyerek buna engel oldu. Bayraklı Belediyesi’nin eski başkanı Hasan Karabağ ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasındaki sıkıntılar ve Olgun Atila’nın engel olması olayı bu boyuta getirdi” diye konuştu.
PAZARCILAR KANDIRILDI MI?
Bayraklı Belediyesi AK Parti grubu olarak bu konuların üzerine gidince bir takım verilere ulaştıklarını kaydeden Aktaş, şöyle devam etti: “Esnaftan pazar yerinin aynı yere taşınması, hatta yeni bir yer yapılması için para toplandığını esnaf tarafından öğrendik. Kişi başı bin lira. Hatta duruma göre 8-10 bin lira. Bu olaylar yaşanmadan bir buçuk yıl önce ise Pazarcılar Derneği tarafından üç tane sıfır transit belediyeye bağışlanıyor. Ben de zamanında dernek başkanlığı yaptım. Dernek işinin ne kadar zor olduğunu, nasıl yapıldığını biliyorum ya da üyelerden para toplamanın ne denli zor olduğunu anlayabiliyorum. Şimdi soruyorum. Bir dernek nasıl oluyor da üç tane sıfır transiti belediyeye bağışlıyor ve neye karşılık bağışlıyor? Hasan Karabağ’ın da bizlere cevabı ‘Ne yapalım? Bağış yaptılar. Almayalım mı?’ oldu. Bu açıdan bakarsanız haklı. Fakat sonradan öğrendik ki, o zamanın zabıta müdürü bu konuyla alakalı yargılanıyor. Bir pazar yerine dernek kurulmuş, insanların, ‘Pazar yeriniz yapılıyor’ diye kandırılarak paraları toplanmış. Bağışlanan transitlerin parası oradan geliyor .”
“EKONOMİK BİR KAYIP”
Geçen seneki meclis toplantılarında Özkanlar Pazaryerini her fırsatta gündeme getirdiklerini söyleyen Aktaş, “Eski başkan Hasan Karabağ oradan 355 bin lira civarında para kaldığını, bir kısmının pazarcıya dağıtıldığını belirtti. Tüm paraların insanlara geri verilmesi için baskı yaptık. Ancak 2018 Yılı Mali Kesin Hesabında gördük ki 558 bin 94 TL boşta görünüyor. Bir yönetici olduğum için ‘boşta duruyor’ ne demek biliyorum. Elinizin altında bir para var, bunun sahibi belli değil ya da sahibi çıkıp geldiğinde, ‘bu benim param’ dediğinde alınabilecek bir para. Mali Müşavir arkadaşlarıma da ne olur ne olmaz diye sordum. Bu fazlalık nereden, nasıl kaynaklandı? Eğer öyleyse bu paralar tekrardan esnafa dağıtılsın. Bunu boş bırakmayacağız. Peşinden gideceğiz” cümlelerine yer verdi. Şu an bile çözülebilecek bir sorunun yokuşa sürüldüğünü dile getiren Aktaş, “45 yaşındayım. Bu pazarın nasıl çalıştığına, kimlerin geldiğine, ne kadar kaliteli ürünler sattığına yıllardır şahidim. Buraya akın akın insanlar geliyor. Bayraklı’da vaat edilmesi gereken ve en önce yapılması gereken yer Özkanlar Pazar Yeriolmalı. Bayraklı için de ekonomik bir kayıptır. Dışarıdan gelen bir sürü para var ve bu para elimizden gitmiş oluyor” yorumunda bulundu.
“O ZAMAN NEDEN KARŞI ÇIKILDI”
Edinilen son bilgilere göre Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, daha önce ‘viyadük altına kurulsun’ önerisine sıcak baktı. İduğ, imzasıyla Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü’ne konuyla ilgili bir yazı yazdı. Yazıda, ‘Bornova ilçe sınırlarında bulunan İş Bankası yanı karayolları viyadük altı boyunca eski Özkanlar Pazaryerinin buraya taşınarak Pazar Yeri olarak kullanılmak suretiyle belediyemize tahsis edilmesi ya da bedeli ile kiralanmasını talep ediyoruz’ denildi. Bayraklı Belediyesi AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş ise yaşanan son gelişmeye ilişkin, “Bugün görüyoruz ki esnafımızı ve halkımızı mağdur edenler, zamanında taşınmasına izin vermedikleri viyadüklerin altına pazar yerinin taşınması için girişimlerde bulunacaklarını söylüyorlar. Sanki sanırsınız ki Özkanlar Pazar Yeri kapatılırken bu üç belediyeyi yönetenler başka partiliydi. Onlar da anladılar yapılan yanlışı ve haksızlığı. Viyadüklerin altı Karayolları tarafından çeşitli iş yerlerine kiralanmış durumda. Vinç garajı, otopark ve halı saha şeklinde kullanılıyor. Mademki çözümü vardı o zaman neden karşı çıkıldı? Sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Foto Altı: Aktaş: “Bir dernek nasıl oluyor da üç tane sıfır transiti belediyeye bağışlayacak gücü buluyor ve neye karşılık bağışlıyor?”