453 kadın en yakınları tarafından öldürüldü

Kadın cinayetlerine ilişkin raporunu açıklayan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, yılın ilk 10 ayında 197’si şüpheli olmak üzere toplam 453 kadının öldürüldüğünü açıkladı


  • Oluşturulma Tarihi : 25.12.2020 07:50
  • Güncelleme Tarihi : 25.12.2020 07:50
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
453 kadın en yakınları tarafından öldürüldü

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 2020 yılı Ocak ve Ekim aylarını kapsayan 10 aylık Kadın Cinayetleri Raporunu açıkladı. Raporda, 10 aylık zaman diliminde, en az 256 kadının cinayet sonucu, en az 197 kadının ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi. Şüpheli olarak kayda geçen ölümlerle beraber toplam 453 kadının öldürüldüğü kaydedildi. İstanbul, İzmir ve Antalya ölümlerin en çok görüldüğü ilk üç şehir olarak belirtilirken, diğer birçok kentte basına yansımayan ve kayda alınmayan kadın cinayetlerinin olduğu görülüyor… Raporun açıklanmasının ardından görüşlerine yer verdiğimiz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların intihar ya da kaza süsü verilerek en yakınları tarafından ve evlerinde öldürüldüğünü vurguladı; yetkililerin ise açıklanan kadın cinayetlerini yokmuş gibi anlattıklarını söyledi.

İZMİR İKİNCİ SIRADA

Rapordaki verilere göre; kadın cinayeti olarak kayıtlara geçen ölümlerin en çok görüldüğü ilk üç kent; İstanbul (37), İzmir (19) ve Antalya(13) iken; Hiçbir kadın cinayetinin basına yansımadığı iller ise Artvin, Bayburt, Hakkâri, Karaman, Malatya, Siirt, Tokat ve Dersim oldu. Yine şüpheli kadın ölümlerinde ilk sırayı İstanbul (19) alırken, devamında Antalya (18) Diyarbakır (11) Aydın (11) ve Mardin (10) yer aldı. Raporda, öldürülen kadınların yüzde 37,9’unun evli olduğu erkek ya da eskiden evli olduğu erkekler tarafından, yüzde 18,4’ünün tanıdık/akraba tarafından, yüzde 16’sının ise birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüğü belirtildi.

EN ÇOK CİNAYET EV İÇERİSİNDE

Yine 10 aylık medya incelemesi sonucu edinilen bilgiye göre, kadınların yüzde 54,3’ü ev içerisinde, yüzde 33,6’sı sokak, iş yeri, kuaför, park vb. kamusal alanlarda öldürüldü. Kadınların yüzde 12,1’inin ise nerede öldürüldüğü tespit edilemedi. Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şunları söyledi: “Bakanlığa 2011, 2013, 2014 yıllarında verileri sorduğumuzda öyle bir veri yok dediler. Bakanlığın da dediği gibi gazete küpürlerinden derlenmiş veriler. Bu yüzden açıkladığımız kadın cinayetleri yokmuş gibi anlatılamaz. Bakanlık kadın cinayeti verilerini 2 yıldır açıklıyor, şüpheli ölümleri anlamaya çalışıyor. Bu adımı attıran politik, hedefi olan örgütlü kadın mücadelesidir. Yetkililerin biri bile çıkıp kadın cinayetlerini durduracağız diyemiyor.”

EN YAKINLARI TARAFINDAN, EVDE!

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonucunda Eylül ayında 16 kadın cinayeti, 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini ifade eden Ataselim, “Kadınlar en çok en yakınları tarafından ve evlerinde öldürüldü. İntihar ya da kaza süsü verilmiş, intihara sürüklenmiş, faili henüz bulunmamış nice kadın ölümü gerçekleşti. Kadına yönelik şiddete türlü bahaneler üretilmesine karşı net tutum alınmadı, şiddet normalleştirildi” bilgisini paylaştı. Kadınların kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldüğünü belirten Ataselim, “Kadın cinayetlerini durdurmak, şiddeti sonlandırmak bütünlüklü bir konudur. Bunu sağlayacak olan İstanbul Sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesini uygulatmak için yıllarca çok yönlü ve etkili bir mücadele yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Atılan adımlar da çıkan yasalar da bu sayededir. İstanbul Sözleşmesi kadınların güçlendirilmesi, korunması ve yaşatılması için kamuya sorumluluk yükler. Düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatır” cümlelerini kullandı.

CİNAYETLERİ DURDURMAK İÇİN 12 AY YETER

İstanbul Sözleşmesi nasıl uygulanacak, kadınlar nasıl eşit yaşayacak maddeler ile paylaşan Fidan Ataselim, “12 ay boyunca her ay bir adım atılsa bile 1 yıl içerisinde bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz” dedi. “Şiddetin ortaya çıkmayacağı bir toplum yaratmak mümkün” sözlerini kullanan Ataselim, “İstanbul Sözleşmesi nasıl uygulanacak, kadınlar nasıl eşit yaşayacak sizlerle paylaşmak isteriz; 6284 etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak, şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak, boşanma süreçleri kolaylaştırılacak, şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek, kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılımı sağlanacak, kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak, şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak, bireysel silahlanma yasaklanacak, kadınlar için 7/24 çalışacak acil yardım hattı oluşturulacak, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak, farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak, kadınlar için çalışacak ayrı bakanlık kurulacak, kurumlar arası koordinasyon sağlanacak” maddelerini kamuoyuyla paylaştı.

Haber Merkezi