5 Haziran Dünya Çevre Günü nedir?

Çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde neler yapılıyor? 


  • Oluşturulma Tarihi : 05.06.2023 08:05
  • Güncelleme Tarihi : 05.06.2023 08:30
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedir?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Ülkemizde 1-7 Haziran'da kutlanan Türkiye Çevre Haftası, Dünya genelinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak kutlanıyor. Peki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedir, nasıl ortaya çıktı? Sizler için derledik… 

Tüm dünyanın sorunu haline gelen iklim krizi çerçevesinde, birçok ülke farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemeyi ve sürdürebilirliğe dikkat çekmeyi önemsiyor. Ülkemizde de bu noktada çalışmalar devam etmekle birlikte birçok etkinlik düzenleniyor. Önceki dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un imzasıyla 81 ilin valiliklerine ve Bakanlık İl Müdürlüklerine genelgeye ilişkin usul ve esaslar gönderilirken; Türkiye Çevre Haftası ile çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında çevre bilincinin topluma yayılması amaçlanıyor.

5 HAZİRAN DÜNYA EÇVRE GÜNÜ 

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ NEDİR? 

Dünya Çevre Günü, İsveç'in Stockholm kentinde 1972 yılında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansın'dan günümüze, her yıl 5 Haziran'da çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla kutlanmaya devam ediyor.

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’NDE NE YAPILIR?

Sağlıklı ve huzurlu bir dünyada yaşam sürmek için neredeyse herkesin Dünya Çevre Günü’nde ne yapılır sorusuna yanıt araması gerekir. Bu amaçla şunlara dikkat edilmelidir: Çöpler biriktirilmeden kaldırılmalı, su tasarrufu sağlanmalı, diş fırçalarken su açık bırakılmamalı, geri dönüşüm fikirleri değerlendirilerek atıklar en uygun şekilde değerlendirilmeli, atıkların sulara karışması önlenmeli, yakıtların tam şekilde yakılması sağlanmalı, elektrikli cihazlar kullanılmadıkları zaman kumanda yerine tamamen prizden fişi çekilerek kapatılmalı, kanalizasyon borularında patlamalar varsa bunlar hiç beklemeden yetkili kişilere bildirilmeli, alışverişlerde bez çantalar tercih edilmeli, toprakta verimi artırmak için atılan gübre ve ilaçlar bilinçsiz şekilde kullanılmamalı, bu amaçla ziraat mühendislerine danışılmalı, kirli sularda yüzülmemeli, bu sularda avlanan balık ve diğer deniz canlıları tüketilmemeli.

ÇEVRE GÜNÜ

NASIL KUTLANIR?

Her yıl bir tema kapsamında gerçekleşen Dünya Çevre Günü kutlamaları için bir önceki yılın teması ekosistem restorasyonu olarak belirlenir. Önceki yıllarda ‘biyoçeşitlilik, hava kirliliği ile mücadele, plastik kirlilik ile mücadele, bizim dünyamız bizim habitatımız bizim evimiz’ gibi farklı temalar takip edilmiştir. Bu temalara özel olarak düzenlenen etkinliklere dünyanın dört bir yanından katılım olur. Çevre ile alakalı problemlere dikkat çeken işletmeler, aktivistler, sivil toplum kuruluşları, ünlüler ve pek çok kişi bu özel günde etkinliklere katılım gösterir. Dünya çapında 143 ülkenin katılımı ile kutlanan çevre günü geniş kapsamlı bir bilinirliğe sahiptir. Bu durumun getirdiği avantajla her yıl çevre ile ilgili birçok önemli adım atılır.


 

Haber Merkezi