- Gündem
- 21.05.2025 13:23
Sağlık sisteminin önümüzdeki beş yıllık dönem içerisinde önemli açıkları olacağını vurgulayan Başkan Kaynak, “Geçen yıl iki bine yakın hekimimiz ülkeyi dönmemecesine terk etti” dedi
BURCU YANAR
İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Sultan Gümüş Kaya ile Birinci Sayfa programının konuğu oldu. Gün be gün artan sağlıkta şiddet konusu, İzmir Şehir Hastanesi, hekim göçü ve yaklaşık 3 yıldır mücadele ettiğimiz salgının ulaştığı son durum Başkan Kaynak’ın gündemindeydi.
TEMEL BİR HAK…
Geçtiğimiz günlerde sağlıkta şiddete dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptıklarını belirten Kaynak, şunları aktardı: “Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik etkili bir düzenleme görmedik. Sağlık Bakanı twet atarak bu süreci yöneteceğini düşünüyor. Yaklaşık 20 yıldır sürdürülmekte olan sağlıkta dönüşüm artık tıkanmıştır ve bu toplumun insanları, doğuştan sahip oldukları yaşam ve sağlık hakkına ulaşamamaktadır. Bunun sorumlusu, 20 yıldır, hiçbir bilimsel esasa dayanmaksızın, sağlık çalışanlarına danışmadan, sağlığı özelleştirmek için yapılan düzenlemelerdir. Sağlık hizmetini, kamunun kaynaklarını yağmalamaktan başka işe yaramayan taşeron 5 inşaat firmasına aktarmaktan ve betona gömmekten ibaret sanan bir kamu yönetimi ile karşı karşıyayız. Oysaki sağlık hizmeti, herkesin doğuştan ücretsiz ve nitelikli olarak kamu tarafından karşılanması gereken temel bir haktır.”
İFLAS ETMİŞ VE ÇÖKMÜŞ!
Özellikle sağlık çalışanlarının canlı yayın esnasında sordukları soruları yanıtlayan Kaynak, “Sağlık çalışanları sadece çalıştıkları sağlık kurumlarında değil, sokakta, evlerinde, arabalarında, alışveriş merkezlerinde ve her yerde, can güvenliği olmaksızın, büyük tehditler altında yaşamaya çalışıyor. Sağlıkta terör artık ülkemizin en acil, en can yakıcı sorunudur. Ve bunun sona erdirilmesi için acil bir şekilde etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalı. Bu süreçlerde sağlık örgütlerinin görüşleri alınmalıdır. Bir şiddete daha tahammülümüz yoktur… İflas etmiş ve çökmüş bir sağlık sisteminin faturasını hekimler ve sağlık çalışanları olarak biz ödemek istemiyoruz. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Sağlık kurumlarında güvenlik tedbirlerinin artırılmasını istiyoruz. Bilimsel verilerle planlanmış bir sağlık ortamı istiyoruz” bilgisini paylaştı.
HEKİM KITLIĞI YAŞAYACAĞIZ
Son yıllarda tıp fakültelerine rağbetin de azaldığını kaydeden Kaynak, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: “Aile hekimlerinin emekliliğe yansıyan parası 7 bin 100 lira. 10 yıllık bir uzman hekimin kamu kurumunda aldığı ücret 13 bin lira civarında. Bunlar, yoksulluk sınırının çok altında. Bu rakamlarla hekimlik son derece zor. Genç hekimlerimiz de bunu görüyor. Geçen yıl iki bine yakın hekimimiz ülkeyi dönmemecesine terk etti. Bu senenin ilk üç ayı içerisinde 250'den fazla hekim yurt dışına gitmek için müracaat etti. Türk Tabipleri Birliği'ne müracaat etmeden gidenler de var, bunları bilmiyoruz. 2022 yılında öngörümüz şu. Üç bine yakın hekim yurt dışına gitme planı yapıyor. İlk üç ayın rakamları bunu gösteriyor. En önemli nedeni gelir yetersizliği. Türkiye'de 128 tıp fakültesi var. Bunların kontenjan ortalamasını aldığımızda yıllık 200-225 bandında bir sayı çıkıyor. Bu sene 17 bin 500 civarında kontenjan açıldı. Yaklaşık olarak 11-12 tıp fakültesini, Türkiye'de yurt dışına hekim göndermek için çalıştırıyoruz. Bugün bir tıp fakültesi öğrencisinin devlete maliyeti 1 milyon lirayı buluyor. Yıllık 12-13 bin civarında mezun veriliyor. Bu artacak. 5-6 yıl içerisinde yeni mezun sayısı 15-16 binleri bulacak. Sayı olarak kapanır ancak nitelik olarak hızlı bir düşüş var. Hekimlikte sayı değil, kalite önemlidir. Kaliteli hekim kıtlığı yaşayacağız. Sağlık sisteminin önümüzdeki beş yıllık dönem içerisinde önemli açıkları olacak.”
21 KAMU HASTANESİ KAPATILDI
Kentin gündemini meşgul eden İzmir Şehir Hastanesine ilişkin de konuşan Başkan Süleyman Kaynak, “1 milyar 638 milyon liraya mal oldu. Hastane 2 bin 60 yataklı, 7 bin civarında çalışanın olacağı ve günlük hasta, refakatçı ve çalışanların hepsini topladığımız zaman günde yaklaşık olarak 75 bin kişilik bir trafik olacak. Bunlar daha önce hesaplanarak altyapı oluşturuldu mu tam bilmiyoruz. Bu durum altyapı ve ulaşım sorununu arttıracak. 2 bin 60 yataklı bir hastanenin yüzde 70’lik doluluk oranı yaklaşık 1500 yataktır. Dolayısıyla 1500 yatağı dolu tutmak zorundasınız. Bunu sağlamak içinde şehrin içerisindeki diğer hastanelerin kapatılma kaygısı gündeme geliyor. Çünkü diğer şehirlerde 14 hastane devreye girdiğinde 21 tane kamu hastanesi kapatıldı. İzmir’de de böyle kaygılar yaşıyoruz” sözlerini gündeme getirdi.
KAYNAK’TAN AŞIYA VURGU
Önceki gün bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgına ilişkin görüşlerine yönelikte konuşan Kaynak, “Pandemi kaybolmadı sadece sönümlenme döneminde. Nezle, grip tablosu şeklinde seyrediyor. ‘Nasılsa öldürmüyor’ denilerek çok rahat davranıyorlar. Hastalık hala yaygınlığını devam ettiriyor. Fakat sayısal olarak bu rakamları bilmiyoruz. Çünkü PCR taramaları artık yapılmıyor. Sadece özel durumlarda bu testler ya da taramalar yapılıyor. Bunlar da gerçek rakamları göstermiyor. Mesafeyi koruyamıyorsanız mutlaka maske takın. Toplumdaki risk grupları tespit edilerek onların önümüzdeki aylardaki hareketliliği öngörülebilir. Buna dikkat edilerek önlemler alınması şart. Bu önlemlerin başında aşı geliyor. Aşı en azından bir enfeksiyon hastalığının hafif geçirilmesini, sekel bırakmamasını ve komplikasyonlarının daha az olmasını sağlayacak şekilde bağışıklık sistemini ayakta tutuyor” dedi.