Sayfa Yükleniyor...
Ahmet Yesevinin Anadoluya gönderdiği talebelerinden olduğu belirtilen Güvenç Abdala ait olduğu söylenen kılıç ve zırh gömleği 700 yılı aşkın süredir torunları tarafından korunuyor
Anadolunun ve Karadenizin İslamlaşması ve Türkleşmesinde önemli bir rol oynayan Orta Asya evliyalarından Ahmet Yesevinin Anadoluya gönderdiği talebelerinden olduğu belirtilen Güvenç Abdala ait olduğu belirtilen kılıç ve zırh gömleği 700 yılı aşkın süredir torunları tarafından korunuyor. Edinilen bilgiye göre, Güvenç Abdal Gümüşhanenin Kürtün İlçesine bağlı Taşlıca Köyüne gelerek bu köyde yaşadı. Türbesi Kırşehirde bulunan Güvenç Abdalın temsili mezarlarından birisi de adının verildiği ilçeye bağlı Güvende Yaylasında yer alıyor ve burada yüzyıllardır yayla şenlikleri yapılıyor. Güvenç Abdala ait olduğu ifade edilen kılıç ve zırh gömleği ise torunları tarafından yüzyıllardır korunarak günümüze kadar geldi.
Kırşehirden Gümüşhanenin Kürtün İlçesi Taşlıca Köyüne geldikten sonra bölgenin İslamlaşmasında önemli rol oynayan Güvenç Abdal, ilk iş olarak köyde mescit yaptırdı. O zaman yapılan mescit bin 800lü yıllarda tamir edildikten sonra günümüze kadar ayakta durmayı başarıyor ve halen hizmet veriyor.
TOPRAĞA GÖMÜLDÜ
Güvenç Abdal tarafından yaptırılan camide uzun yıllardan beri görev yapan torunu İsmail Güvendi ise atalarından yadigar kılıç ve zırh gömleğini özel bir kutuda muhafaza ediyor. Üniversitelerde görevli bilim adamları tarafından karbon testi yapılarak 1300lü yıllardan kaldığı kesinleşen kılıç ve zırh gömleğinin deforme olması ise 1915 Rus harbi sırasında korunması için toprağa gömülmesinden kaynaklanıyor. Trabzonun fethi sırasında sağladıkları katkının ardından Fatih Sultan Mehmete ait fermanla tekke beratına kavuşan Güvenç Abdal ocağında Cumhuriyetin ilanıyla birlikte tekke ve zaviyelerin kapatılmasına kadar yıllarca kazanlar kaynadı.
Güvenç Abdalın oğlu Hıdır Baba ve torunlarının mezarlığının bulunduğu Taşlıca köyünde yine Güvenç Abdalın tekkesinin bulunduğu alana evini yapan İsmail Güvendi, Güvenç Abdalın Ahmet Yesevi tekkesinde hamuru pişmiş ve Anadoluda etkin rol oynamak amacıyla Taşlıca köyüne yerleştiğini, köyde ikamet ettiği sürece de birçok müridanı olduğunu söyledi.
MEFTUN OLDUĞU SÖYLENİYOR
Trabzonun fethi sırasında Gümüşhanenin Tekke Köyünde türbesi bulunan Çağırgan Babanın 22 bin kişilik orduyla Trabzon Değirmendereye gelip Fatih Sultan Mehmete yardımcı olması ve Trabzonun çok zorlanılmadan fethinden ve Karadenizin İslamlaşmasındaki rolünden dolayı Güvenç Abdal ve evlatlarına Fatih Sultan Mehmet tarafından tekke beratı verildiğini ve bu beratın aslının ellerinde olduğunu ifade eden Güvendi, Bu fermanın içeriğinde civar köylerin buraya vergi verdiği ve burada tekke aşının kaynağı, buradan gelip geçen insanlara, yoksullara, mağdur kişilere yardımda bulunulduğu yazıyor. 1930lu yıllarda tekkeye ait birçok kazana el konuldu. Topkapı müzesinde şuanda Kürtün Taşlıca kariyesinden gelen lokma kazanları metfun bulunduğu söyleniyor dedi. (İHA)
Haber Merkezi