8 Mart’ın gölgesinde… 3 milyon 248 bin kadın sosyal güvenceden yoksun!

Türkiye’de kadın işsizliğinin, AB ve OECD üye ülkelerinin 2 katından fazla olduğunu gözler önüne seren yeni bir rapor yayımlandı


  • Oluşturulma Tarihi : 07.03.2024 14:41
  • Güncelleme Tarihi : 07.03.2024 11:41
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
8 Mart’ın gölgesinde… 3 milyon 248 bin kadın sosyal güvenceden yoksun!

DİSK/Genel-İş Emek Araştırmaları (EMAR), 8 Mart Kadın Emeği Raporu’nu yayımladı. Sorunların 9 başlık altında aktarıldığı raporda, taleplere de yer verildi.

Raporda dikkat çeken başlıklar şöyle: “Türkiye’de istihdamda cinsiyet açığı yüzde 34,6! Her 10 kadından sadece 3’ü çalışma hayatında! İşçileşme artıyor: kadın istihdamının yüzde 73,5’i işçi; yüzde 1,8’i işveren! Kamuda istihdamının sadece yüzde 34’ü kadın! Türkiye’de kadın işsizliği, AB ve OECD üye ülkelerinin 2 katından fazladır! Geniş tanımlı kadın işsiz sayısı 4,5 milyon civarıdır! 12 milyona yakın kadın; ailevi ve kişisel nedenler ve ev işleri dolayısıyla çalışma hayatına katılamıyor! İstihdamdaki kadınların yüzde 30,8’i kayıt dışı çalıştırılıyor! 3 milyon 248 bin kadın sosyal güvenceden yoksun!”

ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALTILMALI

Raporun sonuç bölümünde ise şu talepler vurgulanıyor: “Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, esnek çalışma biçimlerine, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli, güvenceli, düzenli işler yaratılmalıdır. Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyetin hayata geçmesi sağlanmalıdır. Kadın istihdamının önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı kamusal hizmet olarak sunulmalı, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalıdır. 8 Mart kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır. Kadınların örgütlenmeleri önündeki engeller kaldırılmalıdır. 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi, Türkiye tarafından onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır. Toplumsal cinsiyet temelli suçlarda, kadın cinayetlerinde cinsiyetçi iyi hal, tahrik indirimi gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı, çalışma süreleri kısaltılmalıdır.”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA