- Gündem
- 09.07.2025 02:20
Türkiye’nin yıllık gıda israfının 214 milyar TL’nin üzerinde olduğunu vurgulayan iş insanı Zeki Yıldırım, Türkiye’de yıllık ortalama 30 milyon ton atık üretildiğini söyledi
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
4,5 milyar yaşındaki dünyamızın büyüleyici ekosistemi karşısındaki en büyük tehlike, biz insanlarız. Dünyamızın yaşadığı en büyük ekolojik sorun ise hiç şüphesiz ki çevre kirliliği. Hızlı nüfus artışı tüketim hızını da artırmış, bunun sonucunda doğal kaynaklar azalmaya başlamıştır. Artan tüketim nedeniyle oluşan atık miktarı ekolojik dengeyi bozmuş, ayrıca ekonomik anlamda çeşitli problemlere de yol açmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında geri dönüşüm konusunun büyük önem taşıdığını belirten DEİK Türkiye-İsviçre İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve SRST Makine Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldırım, “Gelişen teknolojiler sayesinde dünyamızı atık probleminden kurtarmak artık mümkün. Bu problemi ortadan kaldırırken aynı zamanda, atıkların doğa ve ekonomi alanlarına geri kazandırılarak katma değer sağlıyoruz” diye konuştu.
3O MİLYON TON ATIK
“Atıklarınız doğaya katkı sağlasın” diyen Zeki Yıldırım, Türkiye’de yıllık ortalama 30 milyon ton atık üretildiğini söyleyerek, “Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yükselen ‘Sıfır Atık Projesi’ gibi örnek teşkil eden çalışmalar sayesinde kamuoyunda geri dönüşüm konusunda önemli bir farkındalık yaratıldığını gözlemliyoruz. Bu farkındalık sayesinde ayrıştırma ve dönüşüm tesislerindeki artış ile yaklaşık 20 milyon tonluk geri dönüşüme yaklaşıldığı beyan ediliyor. Ancak tüm bu çalışmalar; kağıt, cam, plastik ve metal gibi ürünleri kapsıyor. Yıllık atığın 1/4’ünden fazlasını oluşturan evsel atıklar (pişmiş ve pişmemiş sebze, meyve, et gibi mutfak ürünleri) konusunda önemli bir yatırım bulunmuyor” dedi.
1.2 MİLYAR DOLARLIK GÜBRE İTHALATI
Yıldırım, “Bazı belediyelerin, devasa çöp ayrıştırma ve dönüşüm tesislerinde evsel atıkların geri dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen ne yazık ki, kıymetli bir dönüşüm gerçekleşemiyor. Oysa Türkiye’nin yıllık gıda israfı 214 milyar TL’nin üzerinde olarak ölçülüyor. Ancak bizim İsviçre teknolojisi ile ürettiğimiz yerli geri dönüşüm makinelerimiz, 300 kg. evsel atığı 24 saat gibi kısa bir sürede dönüştürüyor. Bu dönüşümden (atığın içeriğine göre minimal farklılıklar göstermekle birlikte) ortalama 70-90 kg nitelikli organik gübre elde ediliyor” yorumunda bulundu. Evsel atıkların, dönüşümünden elde edilen nitelikli organik gübre ile doğaya ve ekonomiye katkı sağlamanın mümkün olduğuna değinen Zeki Yıldırım, “Türkiye’nin sadece 2018 yılında 1.2 milyar dolarlık gübre ithalatı yaptığı düşünülünce, SRST Makine’nin orta vadede Türkiye’ye ciddi kazanımlar sağlayacağı inancındayız” diyerek sözlerini tamamladı.