Sayfa Yükleniyor...
İhracatta Türkiye’nin en büyük sektörlerinden birisi olan çelik sektörü, AB ve ABD’nin getirdiği ek vergilerle yüzde 80’e yakın pazar kaybı yaşadı. Yılmaz, sektörün ciddi zararlar yaşadığını söyledi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Dünyanın en büyük altıncı çelik ihracatçısı konumundaki Türkiye, ABD ve AB’nin ek vergilerle ithalat kotalarının ardından ciddi kayıplar yaşadı. Türkiye bu kayıplarını telafi için yeni pazar arayışlarına girerken; AB’nin 1 Ekim’de uygulamaya koyduğu yeni kota sınırlamaları Türk çelik üreticilerine bir darbe daha vurdu. Öte yandan Türk çeliği, Türkiye ekonomisindeki durgunluğa bağlı olarak inşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki küçülme nedeniyle iç pazarda zaten önemli daralma yaşıyor. İç pazardaki çelik tüketimi ilk yedi aylık verilere göre yüzde 31 daraldı. En önemli ihracat pazarlarından ABD’de de ilave gümrük vergisi sonrası yüzde 80’e yakın pazar kaybı yaşayan sektör, Avrupa Birliği’nin Şubat ayında getirdiği kota kısıtlamalarını da alternatif pazarlarla aşmaya çalıştı. Ancak AB’nin kota artışlarını 1 Ekim itibarıyla daha da sınırlama kararı nedeniyle, Türk çelik sektörü ihracatın yanı sıra üretimde de daha sert düşüş yaşadı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akademisyen ve Dış Ticaret Uzmanı Mutlu Yılmaz, AB ve ABD’nin çelik sektöründe Türkiye’yi haksız rekabete maruz bıraktığını söyledi.
KISITLAMAYA MARUZ BIRAKILDIK
Çelik ihracatındaki sorunları anlatan Dış Ticaret Uzmanı Yılmaz, Türkiye’ye çelik ihracatı konusunda bir takım kısıtlamaların getirildiğini ifade etti. Yılmaz, “Birçok konuda olduğu gibi çelik ihracatı kapsamında yaşanan sorunlar ticari kaygılardan dolayı bize uygulanan kısıtlamalar olsa bile, arka planında ekonomi politik gerekçeleri fazlasıyla barındırmakta. Bir tanesi Avrupa Birliği iken diğeri ise Amerika Birleşik devletleri. Dolayısıyla ülkemiz çelik ihracatı iki ekonomik güç tarafından kuşatılmış ve haksız rekabete maruz kalmakta” diye konuştu.
ABD’nin Türk Çelik ürünlerine uyguladığı kısıtlamaları da dile getiren Yılmaz, Türkiye’nin; AB içerisindeki ülkelere belirlenen bir miktara kadar çelik satabileceğini vurguladı. Yılmaz, “Avrupa’dan farklı olarak, ABD direk olarak gümrük vergileri ile diğer bir ifadeyle gümrük duvarları ile ürünlerimize haksız kısıtlamalar getirmişti. Yüzde 25 olan Gümrük vergileri Trump’ın müdahalesi ile Dünya Ticaret kurallarına aykırı bir şekilde yüzde 50’ye çıkarılmıştı. Neyse ki yakın zamanda ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump’ın Türkiye’den çelik ithalatına yönelik ek vergi uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. AB’nin, ABD’den farklı olarak ülkemize uyguladığı kısıtlamalar Türk Çelik ürünlerine Gümrük vergilerine ek olarak getirdiği miktar kısıtlamaları ile kendini göstermekte. Yani birlik içerisindeki ülkelere belirlenen bir miktara kadar Türk çeliğini satabileceğiz. Üzerindekileri maalesef satamayacağız” ifadelerini kullandı.
1.2 MİLYON TON KAYIP!
Ekonomik bağlamda bu kotaların Çelik ihracatın olan etkisini de açıklayan Yılmaz, şöyle konuştu: “Çelik ihracatçılar Birliği Başkan Sayın Adnan Aslan’ın açıkladığı üzere; AB’nin Türkiye aleyhine yürüttüğü korumacılık önlemlerinin bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 1.2 milyon tonluk haksız kayba yol açtı. 2019 yılı Ocak-Mayıs döneminde 3.5 milyon ton olan ihracat, bu yıl 1.2 milyon ton azalarak 2.3 milyon tona geriledi.”
NE OLMUŞTU?
ABD Başkanı Trump, Mart 2018’de çelik ithalatının ABD çelik endüstrisini üretim gereksinmelerini yeterince karşılayamayacağı bir noktaya kadar zayıflatmakla tehdit ettiğini savunmuş ve yetkisini kullanarak dünyanın dört bir yanından çelik ithalatına yüzde 25 tarifeler getirmişti. Trump daha sonra Ağustos ayında Türkiye’den çelik ithalatında vergileri yüzde 50’ye kadar ikiye katladığını açıklamıştı.
Öte yandan ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Trump’ın Türkiye’den çelik ithalatına yönelik ek vergi uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Amerikan Uluslararası Ticaret Mahkemesi, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’den çelik ithalatına yönelik ek vergi uygulamasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Çelik İhracatçıları Birliği(ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, “Trump’ın yüzde 25 oranındaki keyfi ek vergisinden ötürü ihracatçımız zarara uğradı. Zararın karşılanmasını talep edeceğiz” dedi.
Haber Merkezi