Sayfa Yükleniyor...
Uluslararası basın mensupları, ABDnin Kudüs kararı hakkındaki en açık ve tarafsız görüşlerini tüm dünyaya Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) aracılığıyla duyurdu
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Uluslararası Basın Mensuplarının Gözüyle ABDnin Kudüs Kararı paneline ev sahipliği yaptı. Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça olmak üzere 4 dilde canlı olarak yayınlanan panelden önce Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Filistinin Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca ile birlikte Barışı arayan Şehir: Kudüs sergisinin açılış kurdelesini kesti.
Panelin açılış konuşmasını yapan Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa Mustafa, ABDnin Kudüsü İsrailin başkenti ilan etmesinin hafızalara ihanet olduğunu belirterek Biz Filistinliler olarak Kudüsü sonsuza kadar ülkemizin başkenti olarak görüyoruz dedi. Kudüsün tüm semavi dinler için mukaddes bir şehir olduğunu anlatan Büyükelçi Mustafa, ABDnin kararının ardından bütün dünyada düzenlenen protestoların kendileri için çok önemli olduğunu belirtti ve özellikle Türkiyeye teşekkür ederek Türkiye tarafından ortaya konan tüm demeçler takdire şayan. Türkiyenin tüm şehirleri, tüm siyasi partiler, hükümet ve halk birlikte aynı tutumu sergiledi ifadelerini kullandı.
ABDYE ÇOK SOMUT BİR MESAJ
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da konuşmasında Kudüsün üç semavi din için de kutsal bir şehir olduğunun altını çizdi. ABDnin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde yapılan oylama öncesi, skandal karara sahip çıkmayan ülkelere finansal yardımı kesme tehdidine de değinen Çavuşoğlu, Son derece siyasi ahlaktan yoksun bir tehdit savurmuşlardır. Bu tehdit de sahibini küçük düşürmekten başka hiçbir işe yaramamıştır dedi. Çavuşoğlu, tüm dünyanın haklının yanında yer aldığına dikkat çekti ve Oylamada 128 ülke tasarıyı kabul etti. ABDden gelen tehditlere rağmen sadece 9 ülke reddetti, 35 ülke çekimser kaldı. Burada 128 ülke ile dünya kamuoyu çok somut bir mesaj verdi ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler süreçlerini de karşılaştırdı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanın önderliğinde yıllardır savunduğu düşüncenin doğruluğu bir kez daha gözler önüne serilmiştir diyen Çavuşoğlu, dünyanın beşten büyük olduğu gerçeğinin defalarca tecrübe edildiğini ve dünyayı temsil ettiğini iddia eden kurumun bu gerçeği kabul ederek değişmek zorunda olduğunu söyledi.
İtalyan gazeteci, yazar ve savaş muhabiri Francesca Borri, Rus gazeteci, sunucu ve siyasi analist Maksim Leonardoviç Şevçenko ve Bosna Hersekli gazeteci Mirnes Kovaçın katılımları ile moderatörlüğünü BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarcanın yaptığı Uluslararası Basın Mensuplarının Gözüyle ABDnin Kudüs Kararı paneli başladı. Genel Müdür Akarca, Kudüsün içinde bulunduğu durum ile ilgili genel değerlendirmesini almak üzere ilk sözü Francesca Borriye verdi. Kudüse bir İtalyan olarak gidebildiğini ancak bir kez Müslüman zannedildiği için girişine izin verilmediğini ifade eden Borri, durumu özetlediğini söylediği anısını Avrupalılar Kudüse gidebiliyor ancak Filistinliler gidemiyor. İtalyan pasaportum olduğu halde Arapa benzediğim için içeri alınmadım sözleriyle anlattı.
Avrupalı hükümetlerin Arap Baharından çok korktuğunu söyleyen Borri, Tunustan Iraka tüm Müslümanlar birleşirse nasıl muazzam bir güç olacağını biliyorlar ve bundan korktular. Ben şu an Müslüman değilim ancak İslam denildiğinde artık aklıma ilk gelen şey, adalet. Türkiyenin Müslümanların lideri olacağı söyleniyor, siz yalnızca Müslümanların lideri olmayacaksınız, sorumluluğunuz çok daha büyük. Yarattığınız değişim biz genç Batılılar için de çok önemli. Mevcut statükoyu zorluyorsunuz. Bizim sizin oyunda olmanıza ihtiyacımız var. Sizin tüm dünyaya karşı bir sorumluluğunuz var dedi. HABER MERKEZİ
Haber Merkezi