- Gündem
- 15.05.2025 15:48
Merkez Bankası 2023 yılı Haziran ayına ait PPK toplantısının ardından 650 puanlık rekor artışla yüzde 15'e çıkan faiz kararına ilk yorum Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Atilla Acar'dan geldi
KEMAL ÖZKURT - ÖZEL HABER
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve getirilmelerinin ve piyasalarda yeniden ortodoks politikalara dönüşün fiyatlanmaya başlamasının ardından, yeni ekonomi ekibinin ilk faiz kararı bugün açıklandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 2023 yılı Haziran ayına ait sonucunda faiz oranını 650 baz puanlık rekor bir artışla yüzde 8.5'ten yüzde 15'e çıkartıldığını açıkladı. Ekonomistlerin daha yüksek seviyelerde bir artış beklediği faiz kararının bugün açıklanmasının ardından vatandaşlar alınan bu kararla birlikte piyasaların ne şekilde hareket edeceğini merak ediyordu. Açıklanan faiz kararıyla ilgili ilk yorumda bulunan Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, "Merkez bankasının aldığı kara büyük bir politik adımdır. Bu günden sonra hükümetin ekonomi politikasının neler olduğunu, nasıl kullanılacağını beklememiz gerekecek" dedi.
"ALINAN KARAR BÜYÜK BİR POLİTİK ADIMDIR"
Merkez Bankası'nın açıkladığı yüzde 15'lik faiz kararı hakkında beklenen artışın piyasalarda beklenenin altında kaldığını fakat büyük bir politik adım atıldığını ifade eden Acar, "Faizi bu seviyede tutarak enflasyonu düşürmeye çalışacaklar. Enflasyon indirilmesi, faiz indirilmesi genel bir anlayış olarak kabul edilip aşağıda tutulması lazım. Aldıkları bu kararı önümüzdeki süreci ve enflasyonu da göz önüne alarak biraz düşük tuttuklarını söyleyebilirim. Diğer taraftan bakıldığında ise faizi arttırmak kolay fakat indirmek çok zor. Arttırırken bir anda 650 puanlık bir artış yapılıyor ama indirirken 50 - 100 civarında oluyor. Bu yüzden en baştan böyle yüksek bir artışa gittiler diye düşünüyorum. Şimdi bundan sonra ekonomi politikalarının önermelerini görmek gerekiyor. Şu anda genel bir faiz artırımını kabul ettiler ve uygulamaya geçtiler ancak; ekonomi politikasının neler olduğunu, nasıl kullanılacağını beklememiz gerekecek. Şu anda genel bir politika değişikliği olarak bu artış uygundur" diye konuştu.
"FAİZ KARARI ENFLASYONU ÇOK ETKİLEMEZ"
Faiz artışının enflasyonda yaratacağı etkiyi de değerlendiren Acar, "Şu anda faizi yüksek tuttukları zaman bu direk kredi maliyetlerine yansıyacak. Faizin düşük olması enflasyonu da olumlu etkiler. Çünkü fiyatlar yüksek olunca kontrol etmesi çok zordur. Enflasyon, hem faiz ayağıyla, hem genel talep yüksekliğiyle, hem de arz yetersizliğiyle her yönden büyük sorunlar yaratır. Yüzde 15'in üzerinde bir rakam açıklansaydı eğer enflasyonda ciddi yükselişler yaşanacağı söylenebilirdi fakat açıklanan bu kararın enflasyonu çok fazla olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyemeyiz" ifadelerini kullandı.
DOLAR VE ALTINDA DEĞİŞİKLİK OLMAZ
Açıklanan faiz kararının döviz ve altında yaratacağı etki hakkında da konuşan Acar, şu ifadeleri kullandı: "Dolar ve altında bir düşüş yaşanacağını düşünmüyorum. Döviz zaten yükseleceği kadar yükseldi. En fazla yüzde 10'luk bir artış daha yaşar. Bu da hemen bugünden yarına olmaz. Hükümetin programıyla bu sonuçları görebileceğiz. Dolar ve altın yatırımcıları panikle hareket edip piyasalarda dalgalanma yaratmasına gerek yok sert değişikliklerin olacağını düşünmüyorum"
" FAİZ YIL SONUNA KADAR EN FAZLA YÜZDE 25 OLUR"
Son olarak Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın toplantı sonrası yaptığı açıklamada 'Faizi kademeli olarak yükselteceğiz' sözlerine de yorum yapan Acar, "Amerika’nın faiz arttırım politikası 2021'de başladı. Enflasyon ve işsizliği gözlemleyerek faiz politikasını belirlediler. Aynı politika bizde de uygulanırsa faiz oranı sabit kalır ve enflasyon aşağıya doğru hareket eder. Faiz oranını bugün yüzde 25 olarak açıklansaydı yıl sonuna kadar yüzde 40'lara çıkacağını konuşuyor olurduk ama yüzde 15 olarak açıklanması faizin yıl sonuna kadar en fazla yüzde 25'e kadar çıkacağını düşünüyorum. Merkez Bankası açıkladığı bu oranla yüzde 25'i sınır olarak aldı diye tahmin ediyorum" dedi.