Açık ofis fikri iflas etti!

İZEMDER Başkanı Akgün, gökdelen ve açık ofis fikrinin iflas ettiğini belirterek “En akıllı yatırım ofis yatırımı değil, en akıllı yatırım, konut arsası ve düşük ölçekli rakamlarda konut almaktır” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 17.06.2020 06:21
  • Güncelleme Tarihi : 17.06.2020 06:21
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Açık ofis fikri iflas etti! haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Pandemi sürecinde dünyada ve Türkiye’de en çok etkilenen yerlerin başında açık ofisler ve gökdelenler geliyor. Normalleşme süreci ile birlikte kafalarda dolaşan soru ise açık ofis ve gökdelenlerin işi bitti mi? Normalleşme ile en büyük değişimin çalışma mekanları ve ofislerin düzenlenmesinde yaşanacağı belirtiliyor. Çok yaygınlaşan birçok şirketin büyük bir binada ya da mekanda ‘birlikte çalışma’ düzenlemesinin, açık ofis fikrinin artık o kadar cazip olmayabileceği sık sık düşünülüyor. Normalleşme dönemi ile açık plandan uzaklaşılacak ve daha iyi havalandırılan, camların açılabildiği mekanlara geçileceği öngörülüyor. 
OFİSLERİN YARISI BOŞ YARISI DOLU
İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, koronavirüs sürecinden açık ve ofis ve gökdelenlerin bulunduğu işyerlerinin de etkilendiğini belirtti. Plaza ortamı ve rezidanslarda işyeri olanların birçok giderden dolayı zor durumda olduğunu ifade eden Akgün, “Açık ofis ve gökdelenlerdeki kalabalık iş ortamları ve açık ofis mantığı iflas etti. Özellikle AVM, iş merkezleri ve çok katlı yerlerde ofisim olsun, ofiste çalışayım diyen insan sayısı pandemi öncesindeki 3 ay ve sonrasına baktığımız zaman yüzde 40-45 oranında azaldı. Bundan sonra ofislerin yarısı dolu olacak, yarısı boş olacak. Birçok kişi ofislerini tahliye edecek çünkü insanlar korona günlerini kendi evlerinde evden çalışma şekliyle geçirdiler. Bu durumu da mutlu bir şekilde sürdürme özelliğine sahip oldular” dedi.
OFİSLER BOŞALTILIYOR
Akgün, insanların kendi evlerinde çalışmaya başlayınca hem kira ödemekten kurtulduğunu hem de işlerini dijital ortamda evden de rahat bir şekilde takip edebileceğini anladığını belirterek, “İnsanlar işlerini dijital ortamda nasıl yönetebileceğini öğrendi. Telekonferans yöntemiyle aynı anda çoklu toplantı ve konferans yapmak çok çabuk kavranıldı. Gayrimenkul sektöründe de şu anda müşterilere evleri sanal olarak gezdiriyoruz. Müşteriler daire görmek istediğinde müşteri ile randevu saati ayarlayarak belirlenen saatte değişik platformlardan evi görüntülü olarak gösterebilme şansına eriştik. Artık sistem değişti. İnternet artık çağımızın en faydalı dijital ortamıdır. Bu konuda mantelite değişti onun için ofislerin çoğu boşaltılıyor” diye konuştu.
AKILLI YATIRIM; KONUT VE ARSA
Ofis yatırımı yaparak büyük şirketlere 700-800 bin TL hatta 1 milyon TL gibi rakamlara ofis satan alan kişilerin gayrimenkul değerlerinin sert bir şekilde düşeceğinin altını çizen Akgün, “Bu düşüş yüzde 50’ye varan oranlarda gerçekleşebilir bunu net bir şekilde görebiliyoruz. En akıllı yatırım ofis yatırımı değil, en akıllı yatırım, konut arsası ve düşük ölçekli rakamlarda konut almaktır. Altın ve dövize de farklı işlemler ve borsadaki işlerde de vergiler artırıldığı için konut sektörü tekrar cazip hale geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığının açıkladığı kredi destek paketiyle faizlerin düşürülmesinden sonra konut sektörüne olan etkilerini de görmeye başladık. Özellikle konut satışlarında ciddi bir talep oldu” ifadelerini kullandı.
CADDE ÜZERİ OFİS TALEBİ ARTTI
Akgün son olarak cadde üzerinde ofis tutmak isteyenlerin arttığına değinerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Büyük rezidans ve iş merkezlerinde ofisi olan insanlar ortak giderlerin maliyetlerinin yüksekliğinden kaçmaya başladı. Pandemi sürecinde ekonomik darboğaza girenlerin talebinin ve bakış açısının değiştiğini büyük ve yüksek binalarda ofislerden ziyade cadde üzerinde halkın rahatlıkla tabela ve duyurusunu görebileceği daha ekonomik ölçekte ofisleri tercih edebileceği söylenebilir. Bu durumda koronavirüs kadar ortak giderlerin maliyetinden kaçış da var.”