Açık tütün satana hapis cezası geliyor!

Sigara zamlarından sonra özellikle dar gelirli vatandaşlar tarafından açık tütüne olan ilgi bir hayli arttı. Her köşe başında görmeye başladığımız yasal olmayan tütüncülere ise 2020 yılı Temmuz ayı itibarı ile hapis cezası uygulaması geliyor


  • Oluşturulma Tarihi : 27.11.2019 07:45
  • Güncelleme Tarihi : 27.11.2019 07:45
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Açık tütün satana  hapis cezası geliyor!

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Yapılan yüksek orandaki sigara zamlarından sonra özellikle dar gelirli vatandaş Tekel sigarası almaktansa açık tütüne yöneldi. Hal böyle olunca da pek çok mahallede ve köşe başında bile açık tütün satan tütüncüleri görmeye başladık. Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yaprak, 2020 yılının Temmuz ayından itibaren, yasal olmayan yollardan tütün satışlarına 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verileceğini belirtti. Yaprak, tütün mamullerinin üretimi ve alınıp satılmasının Tütün Mamullerinin Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik ile yasal olarak düzenlenmiş olduğunu ifade ederek “Bu itibarla yasal olarak üretim izni olmayan tesislerde üretilmiş, üretim izni ve piyasaya arz izni olmayan ürünler ile bandrolü bulunmayan tütün mamullerinin alımı ve satımı yasal değildir.  Dolayısıyla çeşitli noktalarda açıkta satışa sunulan kıyılmış tütünlerin de satışı yasal değildir. Tütün satış noktalarının da bu ürünlerin niteliğinden dolayı yasal satış izinleri bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu tütünler ile birlikte satılan makaronların da bandrol almış olarak satılması gerekmektedir” dedi.



TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKLİ
Bu satış noktalarının doğal olarak denetime tabi olduğunu da hatırlatan Başkan Yaprak, “Hali hazırda yasal olmayan yollardan satışa sunulan tütün mamullerine ilişkin 4733 sayılı Tütün Kanunu ile 5207 sayılı Kaçakçılık Kanunu kapsamında idari ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. 2017 yılında 5207 sayılı Kanun’a eklenen ve bu tip ürünlerin alım satımına hapis cezası getiren maddenin yürürlük tarihi ise 2020 yılının Temmuz ayına ertelenmiştir” diye belirtti. “Özellikle Adıyaman, Muş, Bitlis, Hatay gibi illerde tütün dışında tarımsal üretime çok uygun olmayan küçük alanlarda, geçmişten beri devam eden geleneksel sarmalık kıyılmış tütün üretimi bulunmaktadır” diyen Yaprak, “Tekel özelleştirmesi sonrasında adı geçen bölgelerde yetiştirilen tütünlerin alıcı bulamaması sonucu üreticiler tütün üretiminden çekilmiştir. 2010 yılından sonra sigara fiyatlarında yaşanan artış, Türkiye genelinde sarmalık kıyılmış tütüne olan talebi arttırmıştır ve üreticiler yeniden tütün üretimine yönelmişlerdir. Ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı bölgelerde gerçekleştirilen bu üretimin, üretici açısından düzenli ve sürdürülebilir hale gelmesi ve devletin de bu alanı kayıt altına alabilmesi piyasaya izinsiz ve sağlıksız koşullarda tütün arzının önüne geçilebilmesi için dünyanın birçok ülkesinde bu tip yerel ürünlere uygulanan bazı destekleyici tedbirlerin alınması yasal önlemler ile birlikte gereklidir” açıklamalarına yer verdi.



BANDROL GELİRSE FİYATLAR ARTAR
İzmir’in Basmane semtinde tütüncülük yapan 38 yaşındaki esnaf Mehmet Okan ise konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Sigara zammından sonra asgari ücret ile çalışan insanlar tekel sigarasından açık ve sarma tütüne yönelmeye başladı. Tütüne olan talep artınca tabi ki tütün fiyatları da yükseldi ve insanlar yine mağdur oldu. Adıyaman tütününün fiyatı neredeyse 3’e katlandı. Bizler burada kaçak tütün değil kendi tütünlerimizi satıyoruz. Fakat yılbaşından sonra buna da yasaklama getirecekler gibi. İnsanların açık tütüne daha çok yönelmesinin sebebi ise zaten vergisi olmadığından dolayı daha ucuz olması. Tütünün bandrolü olduğu zaman en kötü tütünün bile fiyatı 150-170 TL arasında olacak.” “Tütün devletin yönetimi altına girerse 60-70 liraya sattığımız tütünün kilosu 170-180 lira olacak” diyen Okan, tütüne olan ilginin artmasından sonra neredeyse her mahallede tütüncü açılmasına yönelik olarak da konuşarak “Benim ön görüme göre; 2020 yılından sonra açık tütün satmak yasaklanacak. Kapalı ve bandrollü tütünler ve tütün ürünleri gelecek. Sertifikası olmayan dükkanları da mühürleyecekler. Sertifikası olan dükkanlar ise herhangi bir kaçak ürün sattığı zaman mühürlenecekler. Devlet bu işe en kısa zamanda bir el atmalı çünkü her köşe başında bir tütüncü açılmaya başladı. Denetim işlerine şu an maliye bakıyor fakat olumsuz bir şey gördüğünde sadece para cezası yazıp gidiyor” diye konuştu.
 

Haber Merkezi