- Gündem
- 23.05.2025 00:34
Kurban atıklarının bilinçsiz bir şekilde açıkta bırakılması, başta köpek kılı hastalığı gibi ölümcül sonuçlar doğurabilen bakterilerin oluşmasına sebep oluyor
KEMAL ÖZKURT
Kurban Bayramı’nda kesilen kurban atıkları ülkemizde her yıl yaşadığımız kötü olayların başında geliyor. Kurbanın kesildikten sonra açıkta bırakılan iç organları, derisi ve kemikleri ciddi hastalıklara ve çevre kirliliğine sebep oluyor. Uzmanlar kurban atıklarının yayabileceği Hidatik Kist (Köpek kılı hastalığı) bakterisini oluşturduğunu ve bunun da insan sağlığına ciddi zararlar verdiği konusunda uyarılarda bulunuyor.
KURBAN ATIKLARI ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Ülkemizde kist hidatiğin sorun olmasının nedenlerinden birisi de özellikle Kurban Bayramlarında yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek yada rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmaktır. Her yıl yüzlerce insanımız bu hastalık nedeniyle ameliyat oluyor ve aylarca ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Bayramda açıkta bırakılan atıklar köpekler tarafından şehir merkezlerine veya oyun parklarına taşınması da ayrıca risk oluşturan etkenlerden biridir. Halk sağlığının korunması için kurban atıklarının çevreye yayılmasının önüne geçecek tedbirlerin alınması, vatandaşların kurban atıklarını derin çukurlara gömmesi ve çocukların da kireçlenerek kapatılması gerekir. Kurban atıkları, Belediyelerin belirlerdiği yerlere dayanıklı torbalarla gömülerek imha edilmelidir.
HİDATİK KİST (KÖPEK KILI) HASTALIĞI NEDİR?
Kistik ekinokkozis, ülkemizde özellikle hayvanlarda çok yaygın olması nedeniyle, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni, Echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak, sıklıkla köpeklerdir. Parazit, köpeklerin ince bağırsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmurla yayılırlar. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. İnsandan başka koyun, keçi, sığır ve manda gibi otla beslenen hayvanlar da yumurtaları alarak hastalanırlar. Alınan bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak bağırsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler.