ACİL SERVİSLERDE ŞİDDET KOL GEZİYOR!

İzmir Tabip Odası, acil servis emekçilerinin çalışma koşullarını ortaya koyan anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. 330 hekimin katıldığı ankette “Acil serviste şiddete maruz kaldınız mı?” sorusuna verilen ‘evet’ yanıtının oranı yüzde 92 oldu


  • Oluşturulma Tarihi : 05.10.2021 13:12
  • Güncelleme Tarihi : 05.10.2021 13:12
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
ACİL SERVİSLERDE ŞİDDET KOL GEZİYOR! haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Tabip Odası, acil servis hekimlerinin çalışma koşullarını ortaya koyan çarpıcı bir anket yayınladı. Türkiye genelinde koronavirüs salgınına karşı ön cephede canla başla mücadele veren hekimlerin katıldığı anketin sonuçları sağlıkta şiddet sorunun nasıl bir kabusa dönüştüğünü bir kez daha ortaya koydu. 330 hekimin katıldığı ankette yüzde 65’lik “24 saatlik nöbetle çalışıyorum” yanıtı ile katılımcıların yüzde 40’nın ‘bazen’, yüzde 35’ninin de ‘hayır’ cevabı verdiği ‘yıllık izin’ sorusunu çalışma koşullarını ortaya koydu. Katılımcı hekimlerin yüzde 88’i serviste yardımcı sağlık personelinin sayısının yetersiz olduğunu ifade ederken, yüzde 71’i de donanımın yetersiz olduğunu belirtti. Ankette sağlıkta şiddet sorularıyla ilgili bölüm ise en çarpıcı sonuçların ortaya çıktığı bölüm oldu. Katılımcı hekimlerin yüzde 92’si güvenlik önlemleri sorusuna ‘yetersiz’ yanıtını verdi. “Acil serviste şiddete maruz kaldınız mı?” sorusuna verilen ‘evet’ yanıtının oranı ise yüzde 92 oldu. Bu soruya ‘evet’ yanıtı veren hekimlerin maruz kaldıkları şiddet türleri sırasıyla hakaret, tehdit, mobbing ve darp olarak sıralandı.

HEKİMLERİN GÜVENLİK KAYGISI

Anket çalışmasının sonuçlarını açıklayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Çamlı, “Acil servis hekimleri ile ilgili olarak yaptığımız ankete 330 hekim arkadaşımız katıldı. Katılım yüzde 52’si İzmir, yüzde 48’i diğer illerde olmak üzere acil tıp uzmanı ve asistanı, pratisyen hekimler ve acil tıp dışı uzmanlık alanlarından hekimlerden oluşmaktaydı. Ülkemizde acil sağlık sisteminde her seviyeden ankete katılan hekimlerin yüzde 93’ü bir yıldan uzun süredir görev yapan hekimlerdi. Bu nedenlerle çalışmamızın ülkemiz acil servislerinde çalışan hekimlerin sorunlarını yansıtması açısından önemli ve güvenilir sonuçları olduğunu düşünüyoruz. Sağlık çalışma alanlarında artan şiddet olguları hekimlerde çalışma alanlarında güvenlik kaygısı oluşturmaktadır. Çalışmamızda hekimlerin yüzde 99’unun çalışma ortamında güvenlik kaygısı yaşadığını gördük. Katılımcıların yüzde 39’u çalıştıkları acil serviste her ay 20’den fazla şiddet olayı yaşandığını, yüzde 92’si kendisinin şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bu olayların çoğunluğu tehdit ve hakaret olsa da yüzde 18’i mobbinge, yüzde 8’i darp edilme, yüzde 2’si delici/kesici aletle tehdit veya yaralanmaya, yüzde 1’i cinsel saldırı ya da tacize maruz kaldığını bildirdi. Dramatik olarak 4 hekim ateşli silahla saldırıya maruz kalmıştı” dedi.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALI

Çamlı, “Stresli bir çalışma ortamında uzun saatlerde, en temel insani ihtiyaçları göz ardı edilerek, sağlık hizmeti vermeye çalışan hekimlerimiz bedensel, sosyal, ruhsal sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca emeklerinin karşılığını alamamaktadırlar. Sağlıkta dönüşüm programı ile artan sağlıkta şiddet acil servis hekimleri için ciddi bir güvenlik sorunu olmuştur. Acil servis hekimleri tükenmişlik yaşamaktadırlar. Hekimlerin uzun yıllar boyunca bu koşullarda çalışması mümkün olmayacaktır ve bu alanda çalışan hekimler mesleki olarak başka arayışlara girmeye başlamışlardır. Sağlıkta dönüşüm programının kışkırttığı talebin ve acil servislerin artan gereksiz iş yükünün önüne geçilmelidir. Acil servislerde çalışan hekimlerin çalışma koşullarına uygun şekilde yıpranma hakkı kazanması sağlanmalı ve çalışma saatleri ve koşulları için standartlar belirlenerek yeni düzenlenmeler yapılmalıdır. Adaletsiz performans sisteminden vazgeçilerek emeklerinin karşılıklarını alabildikleri insanca yaşamaya uygun bir ücret verilmelidir” ifadelerini kullandı.