- Gündem
- 09.07.2025 14:42
İzmir Barosu, maden kazası yaşanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliye edilmesini protesto etti. Faciada ölen işçilerden Ali Kavas’ın eşi Gülten Kavas tepki gösterdi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği, tarihin en büyük iş cinayeti olarak tanımlayan Soma’daki maden kazası hakkında, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi, mahkemenin verdiği kararı onayarak, 15 yıl hapis cezasına hükümlü olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ı tahliye etti. Ayrıca, mahkeme Gürkan’ın, üç yıl maden işletmeme cezasının kararını da kaldırdı. İzmir Barosu Başkanlığı ve maden kazası ile ilgili davaları takip eden avukatlar, verilen karara itiraz ederek, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde toplandı. Hukukçular, Soma için adalet istediklerini söyledi.
ÇARESİZLİĞİN ŞAHİDİYİZ
Mahkeme önünde basın açıklamasını okuyan İzmir Baro Başkanı Avukat Özkan Yücel, “13 Mayıs 2014 günü, Soma’da maden ocağında 301 işçi katledildi. Bir kent acı içinde kıvranırken, diğer yanda katiller ve yancıları katliamın izlerini örtmeye çalıştılar. Biz bir kentin hayalet bir kasabaya dönüşmesinin şahidiyiz. Her sokak başına yayılmış cenaze evlerinin, arkası kesilmeyen selaların, nereye gideceğini, kime sığınacağını bilmeden şaşkın şaşkın başıboş sokaklarda gezinen çocukların şahidiyiz. Daha arama kurtarma çalışmaları sürerken, ailelerden alınmaya çalışılan ‘feragat imzalarının’ şahidiyiz. Atılan tekmenin ve o tekme karşısında, acısı, onuru, öfkesi hepsi bir anda yüzüne yansımış insanların çaresizliğinin şahidiyiz” dedi.
İzmir Bölge Adliyesi ceza dairesi tarafından verilen kararı gerçek dışı olarak nitelendirdiklerini dile getiren Av. Yücel, “İzmir Bölge Adliyesi ceza dairesi tarafından yerel mahkeme kararı onanmış kararla birlikte asli faillerden Can Gürkan tahliye edilmiş ve madencilik yapma yetkisi de iade edilmiştir. Vicdanları kanatan bu kararla birlikte biz de söylemekte sakınca görmüyoruz. Bizim tanıklığımız bakidir. Bilmelisiniz ki; verilen bu karar, gerçeğin üstünü örtmeye yetmeyecektir. Katil hala katil, suç ortakları ise hala ayan beyan ortadadır” ifadelerini kullandı. Yücel, 301 madencinin yakınlarını, verilen tahliye kararı ile birlikte yeniden öldürüldüğünü ifade ederek, “Verdiğiniz kararla, 301 madenciyle beraber onların adalet bekleyen yakınlarını, eşlerini, çocuklarını, kardeşlerini, annelerini ve babalarını da öldürdünüz” şeklinde konuştu.
SOMA İÇİN ADALET İSTİYORUZ
Soma davasının müdahil avukatlarından Av. Hatice Aslan Atabay ise, “Soma katliamında tüm sorumluları yargılanıp hak ettikleri cezaları alana kadar mücadelemiz sürecek. Sermayeden yana saf tutan bu yargı kararına; Soma’da 301 canın katledilmesine ve sorumlularının aklanmasına sessiz kalmayacağız. Soma için adalet istiyoruz” şeklinde konuştu. Soma faciasında hayatını kaybeden işçilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak yaptığı konuşmada, “Yargının yürütmenin adaletin olmadığı bir zamanda bizler 301 evladın, 301 canın, 301 insanın adaletini 13 Mayıs 2014’ten bu yana hiç usanmadan aradık, bulamadık. Biz bu karara itiraz ediyoruz. Kabul etmiyoruz. Bu davayı bir üst mahkemeye taşıyacağız. Adaleti göçük altından kömür çıkarır gibi çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
ADALET YAZIDA KALMASIN
Faciada ölen işçilerden Ali Kavas’ın eşi Gülten Kavas ise, 440 çocuğun bayram geldiği zaman mezar taşında baba diye bayramlaştığını belirterek, “Herkes babasının elini öperken, nerede Soma? Yok. 301’in hesabı sorulacak. 301 anne, 301 baba, 301 eş, 440 çocuğu hesabı sorulacak. Adalet sadece hakimin, savcının arkasında duvarda yazmasın” diye konuştu.