Sayfa Yükleniyor...
Depremin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen bölgedeki sağlık çalışanlarının barınma ve yaşam koşulları hala yetersiz
Türk Toraks Derneği tarafından hazırlanan ‘Afet Bölgesi Ziyareti Bilgilendirme ve Değerlendirme Raporu’ yayımlandı. O rapora göre; takip ve tedavisiz kalmış hastaların tedavilerinin aksaması, çadırda kalan hastaların ısınmada soba kullanmalarına bağlı olarak görülen karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanan sorunların başında geliyor.
Her bölgede ve hastanede farklı sorunlar mevcut olmakla birlikte raporda yer alan bilgiler şöyle: “Depremin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen Hatay bölgesinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının barınma ve yaşam koşullarının hala yetersiz olduğu izlenirken, deprem sonrası yaşadıkları travma ve stres bozukluklarına rağmen mesleklerini büyük fedakarlıklarla icra ettikleri gözlemlendi. Hastanelerin poliklinik odaları, yataklı servisler ve yoğun bakımlarının kapasite yetersizliği ve sağlık hizmetlerindeki iş yükü artışının sağlık hizmetlerinde aksaklıklara neden olduğu öğrenildi.”
KOAH ALEVLENMELERİ, PNÖMONİLERDE ARTIŞ, TOZA MARUZİYET
“Antakya ilçesinde hala sahra hastanesinde hizmet verildiği görüldü” denilen raporda, “Bölgeden hala diğer illere hasta sevki olduğu ve Adana’da yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarda yığılmalar olduğu öğrenildi. Bölgede devam eden olağanüstü̈ koşullara ve meslektaşlarımızın yaşadığı güçlüklere rağmen (yakınlarında kayıplar, aile bütünlüklerinin bozulması, barınma sorunları, sağlıkla gıda ve temiz suya erişimde güçlükler gibi) elektif poliklinik hizmetlerinin kesintisiz olarak, nicel özellikler gözetilerek son sürat sürdürülmesinin hekimlerde tükenmişliğe neden olduğu gözlendi. Deprem sonrası dönemde görülen başlıca akciğer sağlığı sorunlarının; moloz yığınlarının kaldırılması ve hasarlı binaların yıkımı sonrası ortaya çıkan tozdan dolayı hava kirliğindeki artış ile astım ve KOAH alevlenmeleri, pnömonilerde artış, toza maruziyet sonrası geçmeyen öksürük olduğu öğrenildi. Ayrıca uzun süre takip ve tedavisiz kalmış hastaların tedavilerinin aksaması, çadırda kalan hastaların ısınmada soba kullanmalarına bağlı olarak görülen karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanan sorunlar olarak aktarıldı” detayları da aktarıldı.
RAPORU KİMLER, NEREDE, NASIL HAZIRLADI?
Türk Toraks Derneği Başkanı Dr. Nurdan Köktürk, Başkan Yardımcısı Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Genel Sekreter Dr. İpek Candemir, Üyelik ve İletişim Sorumlusu Dr. Fatih Tekin’den oluşan heyet tarafından, 6 Şubat 2023 tarihli 10 ili etkileyen yıkıcı deprem ile sarsılan bölge illerine 26-27 Kasım 2023 tarihlerinde ziyaret gerçekleştirildi. Deprem sonrası dönemde sağlık sisteminde devam eden aksaklıkların ve göğüs hastalıkları uzmanlarının yaşadığı sorunların tespiti amacıyla gerçekleştirilen ziyaret kapsamında Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana ile bu illere bağlı bazı ilçelerdeki hastanelerde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanları ile görüşmeler gerçekleştirildi. Hekimlerin çalışma, barınma ve yaşam koşulları değerlendirildi. Hekimlerin yaşanan afetin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen halen yaşam ve çalışma koşullarında normalleşmenin gerçekleşememiş olduğu ve duygu durumlarının olumsuz yönde etkilendiği, sürecin büyük ölçüde olağanüstü̈ hekimlik bilinci ve büyük bir hekim dayanışması ile sürdürüldüğü izlendi.
Haber Merkezi